.

.

14.6.2013

Sukulaisia muun muassaHiukan on kevään ja alkukesän aikana harmittanut, ettei ole ollut aikaa sukututkimukselle.
Mielen taustalla jäytää koko ajan pieni tutkija, joka on hiljalleen murtautunut enemmän ja enemmän esiin arki-iltoina. "Pakko hiukan vilkaista sukupuuta, kurkata Hiski-tietokantaa, kirkonkirjoja, sanomalehtiarkistoa..." Onneksi suku on täysin rinnoin mukana ja auttaa minua silloin kun en itse ehdi arkistoihin.

Matildan isoisän, sen Hämäläisen rusthollarin, perukirja on löytynyt! Hän kuoli syksyllä 1833, jättäen jälkeensä 42-vuotiaan (minun ikäiseni!) lesken ja 8 lasta, joista nuorin oli vain 3 kuukauden ikäinen. On varmaan ollut aika hurja tilanne. Lapsikatraassa oli Matildan eno, pappi, jonka elämäkertatiedoissa sanotaan, että perhe jäi isän kuoleman jälkeen "puille paljaille". Hiukan ehkä liioiteltua, rusthollarin lapset kuitenkin elivät keskivertoa hyvätuloisemman elämän. Vaikkakin avioliitoilla ja koulutuksilla oli toki osuutta asiassa.

Onpa Matildan äidin raha-asioihin liittyviä oikeudenkäyntiasiakirjojakin löytynyt. Niistä ilmenee muun muassa, että hän on ostanut "huoneen" ulkorakennuksineen Matildan ollessa noin 3-vuotias, koska siellä asuminen tulee halvemmaksi kuin maksaa vuokraa rusthollin uudelle isännälle. Kyseessä on nuori, aviottoman lapsen äiti, yksihuoltaja, joka vieläpä kertoo ettei ole voinut olla piikomassa kun on pieni lapsi hoidettavana.

Asia herättää enemmän kysymyksiä, kuin tuo vastauksia; miksi Matilda ei ole mummonsa ja tätiensä hoidettavana, kun he kuitenkin asuvat siinä samassa rusthollissa edelleen? Kummastuttaa hiukan myös se asunnon ostaminen, kun hän jo puolisen vuotta myöhemmin menee naimisiin Matildan isäpuolen, läheisen kartanon sisäpalvelijan kanssa, joka etenee pian rakennusmestariksi saakka. Eivät he siihen ostettuun asuntoon jää, vaan muuttavat Helsinkiin saman tien.
Matilda 18-vuotiaana, 1862 Göteborgissa.


Matildan mies, rautatieläinen, jota kutsuttiin "Ruoveden pöllöksi". 


Taustalla luuraavan Vilhelmiinan poika ja Matildan tytär menivät naimisiin syksyllä 1901.
(He eivät ole kuitenkaan kuvan nuoripari!)

Ei kommentteja: