.

.

6.8.2013

Aika liitää, niin minäkin!
Useimmiten, kun luulee voivansa hoitaa vapaa-aikoina monia asioita, on totaalisen väärässä.
Niin tosiaan on käynyt (taas!)
Luulin että minulla on määrättömästi aikaa esim ratkaista tietsikkaongelmaa, hoitaa pihaa ja taloa, tavata sukua ja matkailla...
Noh, eipä ole.
Hiukan jokaista kyllä, mutta ei tosiaan tarpeeksi!


Eilen illalla tulin vajaan viikon matkalta Eestistä. Olipa ihana taas käydä siellä!
Tein sanakirjaakin taas lisää. Enpä ehkä ole kertonutkaan siitä projektista?
Matildan (esi-äitini) serkku tunsi Oskar Kallaksen 1800-luvulla ja heillä oli projektina tehdä Suomi-Viro-sanakirja. Jostain syystä siitä ei tullut  mitään; kirjaa ei koskaan julkaistu.

Minä olen saanut päähäni tehdä pienen kirjasen (ei siis julkaistavaksi vaan omaksi iloksi) johon teen sanalistaa vanhoista käsitteistä ja sanoista. Lähteenäni on esimerkiksi eräs Eestiläinen ystävä, jonka sanavarastossa on hänen yli 90-vuotiaan mummonsa käyttämiä sanoja, joita ei enää yleisesti käytetä, ja joita on siis turha etsiä sanakirjasta.

Sanoiksi valitsen sellaisia vanhoja suomenkielen sanoja, joita on todennäköisesti käytetty hyvin vanhaan aikaan, kenties jopa jo rauta-kaudella. Käsitteiksi valitsen perusasioita; perhettä, kotia, ruokaa, eläimiä, kasveja ym koskevia asioita. "Muovikassi = kilekott" ei siis kelpaa!

Aluksi kuvittelin että meillä on vain muutamia hassusti toisiaan muistuttavia sanoja. Projektin edetessä olen huomannut että meillä on hurjasti ymmärrettäviä, samantapaisia ja jopa täysin samoja sanoja! Sitä on vain vaikea huomata nykyisessä arkipuheessa. Eipä omat isovanhempanikaan olisi ymmärtäneet netistä, digikuvista, tekstaamisesta tai muista nykyihmisten jokapäiväisistä sanoista mitään. Samalla tavalla Vironkielen sanat ovat muuttuneet. Ja koska meillä ei ole enää pitkiin aikoihin ollut tiivistä yhteyttä kansoina, ei yhteisiä sanoja enää muodostu. Paitsi nyt taas; jokainen taitaa tietää molemmissa maissa mitä tarkoittaa "Super-Alko"...

Kirjassani on noin 300 sanaa. Mutta se on vielä hyvin vajaa, eikä aakkosjärjestyksestäkään ole tietoa. Kunhan saan tarpeeksi sanoja kokoon, teen siitä aakkosellisen ja kirjoitan kaikki kauniiseen pieneen nahkaselkäiseen Tarttolaisesta käsityömyymälästä ostettuun kirjaan.

Tännekin ajattelin sitten tehdä pienen listan niistä.

Ei kommentteja: