.

.

14.4.2015

Pelonsekaisin tuntein elokuvissa


Olin tänään katsomassa elokuvan "Edelleen Alice", joka kertoo 50-vuotiaasta korkeasti koulutetusta naisesta, joka sairastuu varhaisiän alzheimeriin. Elokuvan kertoja-minä oli Alice, sairautensa etenemisen herättämine tunteineen kamppaileva hämmentynyt ja peloissaan oleva nainen, joka normaalisti eläisi tässä iässä elämänsä parasta aikaa.
Suurimmaksi osaksi elokuva herätti jännitystä, pelkoa, hämmennystä, ahdistusta ja myötätuntoa, mutta hiukan myös huvittuneisuutta muutamassa kohdassa. Jollakin tavalla olin hyvin pettynyt siihen, että hän ei onnistunut päättämään päiviään itse. Se, mihin elokuva loppuu, ei ole Alicen ja hänen kaltaistensa loppu. Edessä voi olla vuosikausia yhä pahenevaa aikaa, yhä avuttomampaa, yhä tuskallisempaa. Jollain tapaa olisin toivonut, että Alicen elämän loppukin olisi näytetty. Siinä ei ole mitään hilpeyttä, ei mitään muuta kuin tuska siitä, että elämää ei voi lopettaa itse. Pahimmillaan lopussa odottaa pitkiä aikoja kun elintoiminnot eivät enää toimi; et voi enää niellä edes vettä tai yskiä limaa kurkusta, saati pyytää apua millään tavalla. Et pysty tekemään mitään, vain makaamaan ja odottamaan loppua ja helpotusta.

Loppujen lopuksi tiputus lopetetaan. Et saa ravintoa. Et saa vettä. Miksi? Koska elintoiminnot ovat niin lopussa, että elimistösi ei pysty ottamaan enää mitään vastaan. Väkisin tiputettu ravinto kerääntyisi tuskallisesti vain sisääsi. Siitä alkaa lopullinen odotus. Olet kuitenkin elossa edelleen. Ja ihminen pystyy olemaan elossa yllättävän kauan ilman tippaakaan ravintoa tai pisaraakaan vettä, vaikka onkin vuosikausien sairauden heikentämä!

Tätä sairautta pelkään enemmän kuin mitään muuta sairautta! Se on liian lähellä, liian todellinen ja liian hirvittävä, ollakseen vain sairaus jossakin elokuvassa. Kannattaa mennä katsomaan, jos aihe kiinnostaa. Sinällään elokuva ei kertonut ainakaan minulle mitään uutta aiheesta, mutta näkökulma on rankka. 

Ja vielä; haluaisinko itse tietää jos kannan tuota harvinaista geeniä varhaisiän alzheimerista? Haluaisin!Ei kommentteja: