.

.

17.1.2016

Kokkausprojekti osa 2


Kirja nro 1

Pysyttelen edelleen 1700-luvulla...



Ludvig XV:n keittiömestarin Keittotaidon kannettava käsikirja, sivu 106-7;

Köyhän miehen vesikastike (Sauce au pauvre homme à l´eau)
kolmas tapa valmistaa kastike;

Hienontakaa sipuli,
salottisipulia,
ruoholaukkaa,
ja kynsilaukkaa,
lisätkää vähän vettä,
lasillinen keitettyä viiniä
ja appelsiinin mehu.

Siivilöikää kastike, maustakaa pippurilla ja tarjotkaa.

Muuntelin kastikkeen ainesosien määriä, koska halusin tehdä pienemmän annoksen. Koekeittiöni resepti kuuluu siis;
puolikas sipuli, kaksi pientä salottisipulia, sormen paksuinen nippu ruoholaukkaa ja kolme kynttä kynsilaukkaa. Noin 1dl vettä (annoin kiehua pieneksi silputut sipulit vedessä hieman kokoon), 1 dl mikrotettua punaviiniä, puolikkaan appelsiinin mehu. Vähän vielä kiehumista ja sitten siivilöinti.

Lopputulema: Tarjoilin kastikkeen keitettyjen perunoiden, porsaankyljysten ja pekoniin käärittyjen herkkusienien kanssa. Kastike on toki parempi kuin ei mitään, mutta aika häiritsevästi siitä tuli mieleen shangria. Oivallinen kesäjuoma, mutta huono seuralainen perunalautasella! Mietin jonkin aikaa julkaisisinko tämänkertaista reseptikokeilua ollenkaan, mutta vaikka en voikaan suositella tulosta herkullisena, päätin silti tuoda kokemuksen esiin. Tehkää. Omalla vastuulla! ;)


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hmmm... oisko tuo ollut paremman makuista valkoviiniin tehtynä?

t.Anu

Thilda kirjoitti...

Anu; Voi olla... mutta arvaas millainen eka versio oli? Sipulia silputtuna kylmässä vedessä.... ÖÖÖÖK!