.

.

18.1.2016

Kokkausprojekti osa 3


Kirja nro 1




Ludvig XV:n keittiömestarin Keittotaidon kannettava käsikirja, sivu 105;

Kirpeä kastike (Sauce à la Ravigotte)

Kuumentakaa öljyä ja puhdistakaa se polttamalla.
Pyöräyttäkää siinä persiljaa,
sipulia,
yrttejä
ja kynsilaukkaa.
Lisätkää tilkka viinietikkaa
ja sinappia,
kapriksia,
hienonnettua anjovista,
pippuria
ja sitruunan mehu.

Tämä kastike tarjoillaan jos ruoat tarvitsevat kirpeää kastiketta. Rasvan puhdistus tapahtuu seuraavalla tavalla: kuumentakaa öljyä saviastiassa ja sytyttäkää se tuleen, niin kuin alkoholi joitakin ruokia valmistaessanne, ja sammuttakaa tuli saman tien. Jotkut tekevät toisin, eli kuumentavat öljyn ja kaatavat sen sitten tilkkaan kylmää vettä, vispaavat hyvin ja valmistavat sitten kastikkeen.


Muuntelin jälleen kastikeohjetta vähän;
½dl oliiviöljyä, pari oksaa persiljaa, puolikas sipuli, vähän tuoretta timjamia, meiramia, rakuunaa, korianteria ja wasabi-rucolaa hyvin hienoksi silputtuna. Kaksi kynsilaukan kynttä, pari ruokalusikallista oliiviöljy-balsamiviinietikka-seosta (myydään valmiina pullossa), teelusikallinen valkosipulisinappia, teelusikallinen kapriksia, 3 pientä anjovisfilettä, ripaus mustapippuria ja puolen sitruunan mehu. Öljyä en ryhtynyt puhdistamaan.

Kastikkeesta tuli oikein maukas ja hieno uusi tuttavuus! Tätä voisin tarjota vieraillekin. Määrältään tuo minun kastikkeeni riitti juuri ja juuri kahdelle hengelle. Koostumukseltaan se on kuin hakkelus öljyllä ja mausteilla. Suosittelen lämpimästi!




2 kommenttia:

Aurinkokujalla kirjoitti...

Kiitos ohjeesta, pitää kokeilla. Olen ekaa kertaa sun blogissa ja liityin heti jäseneksi. Ois kiva jos kävisit kylässä Aurinkokujallakin.

Thilda kirjoitti...

Aurinkokujalla; Kiva! Tervetuloa vaan! Ja toki tulen katteleen sun blogia myös :)