.

.

20.3.2016

Kaunista Kevätpäiväntasausta ja Palmusunnuntaita!


Taas on pääsiäinen käsillä. Ihmisten pääsiäisperinteet eroavat varmasti toisistaan enemmän kuin minkään muun juhlapyhän perinteet. Joillekin kirkko on hallitsevassa osassa. Jotkut paastoavat. Monet lapsiperheet koristavat kotinsa tipuilla, munilla, rairuoholla ja pajunkissoilla. Lapset käyvät trullittamassa (Itä-Suomessa eri viikolla kuin Länsi-Suomessa). Maalataan kauniita pääsiäismunia. Syödään pashaa ja mämmiä. Tai sitten ei juhlita mitenkään erikoisesti.

Lapsena minäkin pidin pääsiäisestä; erityisesti trullittamisesta parhaan ystäväni kanssa. Muistan vieläkin sen jännityksen kun menimme outoon taloon sisälle tai hämmennyksen ja ilon erilaisista palkkioista; appelsiineista, rahoista, limsapulloista, karamelleista...

Minun pääsiäisinnostukseni hiipui lähes kokonaan kun oma lapseni kasvoi isoksi. Enää meillä ei olla varauduttu trulleihin, ei koristella munia, eikä ripotella koristeita ympäri huoneistoa. Muutamaa viikkoa ennen pääsiäisen aikaa otan esiin keltaisen liinan. Siis heti kun joulukoristeet on tungettu takaisin kaappiin. Vähitellen liinalle asettuu muutama valkoinen kananmuotoinen tuikku, jotka lukitsen lasikuvun alle. Tipun muotoinen antiikkinen kermanekka, pari vanhaa munakuppia joissa on toisessa kukko-, toisessa kanakuvio. Pieni savinen käsityöläisen tekemä ikoni ja Willeroy&Bochin posliininen muffinssirasia, jonka huipulla istuu pupu. Vanhan radion päälle asettelen pari pientä (arviolta 1800-luvun) lammasta ja yhden kristallikaritsan. Tässä kaikki.

Se on aika vähän, jos vertaa satojen joulukoristeiden kokoelmaani! Pääsiäisenä emme myöskään syö mitenkään erityisesti. Joskus ostan pienen purkillisen mämmiä (koska suuressa määrin sitä ei vain saa alas!) tai joskus jopa pashaa (hyvin pienen purkillisen). Syömme suklaamunia, paitsi jos karkkilakko on saanut suklaan maistumaan mitäänsanomattomalta ja pahalta, kuten tänä vuonna, silloin niitä herkuttelee vain mieheni. Joten enemmän juhlin oikeastaan kevättä, kevätpäiväntasausta erityisesti tänään! 

Valoisaa ja kaunista kevättä toivotan näillä kuvilla kaikille lukijoillekin!!
Ei kommentteja: