.

.

12.3.2016

Kokkausprojekti osa 29


Kirja nro 7Jari Keränen, Timo Malmi
Valkokankaan herkkuja, sivu 68;
(Keuruu 2006)

Chilikaakao kermavaahdolla

(Elokuvasta "Pieni suklaapuoti")

3 dl kiehuvaa vettä
5 dl täysmaitoa
1 tuore chili
1 vaniljatanko
1 kanelitanko
100 g tummaa suklaata
2 rkl sokeria
vaahdotettua kermaa

Poista tuoreesta chilistä siemenet ja pane se kiehuvaan veteen. Anna veden kuplia kiivaasti, kunnes neste on vähentynyt noin puoleen. Poista chili ja anna veden jäähtyä.
Kuumenna täysmaito vesihauteessa ja lisää joukkoon kanelitanko. Halkaise vaniljatanko, irrota siinä olevat siemenet veitsen kärjellä ja sekoita siemenet maitoon. Lisää suklaa pieninä paloina ja sekoita niin kauan, kunnes suklaa on sulanut.
Poista kanelitanko ja lisää chilivesi maito-suklaaseokseen pikkuhiljaa sekoittaen. Kaakao on riittävän väkevä silloin, kun chili tuntuu selvästi juodessa.
Suklaassa on jo sokeria, mutta sitä voi lisätä juomaan maun mukaan. Koristele kaakao kermavaahdolla.


Njam! Vaikka -hups!- chilivesi pääsi kiehahtamaan sen verran paljon, että lopulta vettä oli jäljellä vain noin puoli desiä, ei tästä tullut liian tujua. Vaniljatangon sijaan ripautin sekaan aitoa vaniljajauhetta pikkuruisen. Tumman suklaan sijaan käytin puolet taloussuklaata, puolet Fazerin sinistä, jonka vuoksi sokeria tarvitsi lisätä vain teelusikallinen. Kermavaahtoa pursotin laiskana purkista. Kaakaosta tuli maukasta! Kylmän talvipäivän taattu juoma.

Oman lisäni (ensimmäisen kupillisen jälkeen) tähän keksin vielä ripsuttelemalla kermavaahdon päälle chilisuklaata maustemyllystä ja myös hiukan savusuolaa - myllystä niin ikään. Lopputulos oli mahtava 'suolaista ja makeaa'-yhdistelmä! Sitäpaitsi tajusin että jos kuivatan kiehutetut chilipuolikkaat, saan niistä hyötyä samalla tavalla lähes loputtomiin, kuin vaniljatangostakin. Eipä ole tullut ennen mieleen, että chiliä voi keittää ja käyttää mausteeksi vain liemen!Ei kommentteja: