.

.

21.3.2016

Kokkausprojekti osa 32


Kirja nro 8Aili Lindström
Nuoren emännän keittiöopas, sivu 68;
(Helsinki 1947)

Italialainen salaatti

1 keitetty porkkana
½ kup keitettyjä herneitä
1 omena
1 suolakurkku
2 keit. perunaa
100 gr keit. lihaa tai kinkkua

Kasvikset ja liha leikataan ohuiksi suikaleiksi. Herneet jätetään kokonaisiksi. Kaikki sekoitetaan sekaisin haarukalla kulhossa.

Majoneesikastike:
1tl margariinia
1 rkl vehnäjauhoja
½ tl valmista sinappia
1 vajaa kup vettä
1 munankeltuainen
½ tl suolaa
½ tl sokeria
1 tl väkevää etikkaa
½ kup kermamaitoa (tai kermaa)

 Päälle kaadetaan Majoneesikastike, joka valmistetaan seuraavasti: margariini, jauhot ja sinappi kiehautetaan pienessä kattilassa, mutta ei ruskisteta. Vesi lisätään kylmänä joukkoon vähitellen ja hyvin hämmentäen. Kastike saa kiehahtaa ja hämmennetään sitten kylmäksi. Jäähtyneeseen kastikkeeseen lisätään munankeltuainen. Kastike maustetaan suolalla, sokerilla ja etikalla. Lopuksi lisätään joukkoon kermamaito (tai kerma). Kermatonta majoneesikastiketta voi säilyttää kylmässä paikassa, kun sen pinnalle painetaan voipaperi. Tarvittaessa se laimennetaan kermamaidolla tai kermalla.

Minulle ei ole koskaan tullut mieleen tehdä italiansalaattia itse! Hämmästyttävää kyllä, sillä jouluisin tekemäni perunasalaatti on oikea suksee! No, joitakin ihmetyksen hetkiä tämä resepti aiheutti, kun yritin muistella tuleeko italiansalaattiin tosiaan perunaa ja omenaa...? Joka tapauksessa tässä on 40-luvun versio aiheesta. Itse ainesluetteloon minulla ei ole muuta sanottavaa kuin että herneet valitsin kaupan pakastealtaasta, suolakurkuksi valitsin nykyisin yleisen maustekurkun ja lihaksi palvilihaa. Menin oikein palvaamopuotiin, josta ostin palan "maalaispalvia", joka tuntui sopivan tähän paljon paremmin kuin kaupan valmiskinkkusuikaleet. Tosin mikään ei estä kokeilemasta niitä, jos palvaamoa ei ole lähettyvillä! Tai reseptissä sanatarkasti ehdotettua keitettyä lihaa.

Pilkoin kasvikset ja kinkun noin ½ x 2 cm kokoisiksi suikaleiksi. Muista, että ruuan makuun vaikuttaa yllättävän paljon se, miten pieneksi ainekset leikataan! (Itse olen tullut siihen tulokseen, että mitä teollisempi maku sen pienemmäksi silputtu ruoka ja mitä maalaisempi ja kotoisempi versio, sen kookkaammaksi leikattu silppu. Tosin liian kookas on huono! Joten on löydettävä oma linja!)

Yllätyin miten paljon tästä tuli salaattia! Keskikokoinen salaattikulho täyteen, eli sanoisinko noin 1½ litraa. Vaikka tämä oli herkullinen salaatti, kokeilisin ensi kerralla niin, että perunan sijalla olisi pieni määrä keitettyä spaghettia. Se olisi lähempänä sitä, miksi olemme tottuneet italiansalaattia ajattelemaan. Tämä salaatti oli kuin italiansalaatin ja perunasalaatin välimuoto. Mutta, kuten sanoin, maku oli kyllä oikein hyvä!

Majoneesikastike puolestaan kaipaa enemmän tuunaamista ensi kerralla. Ensinnäkin; en ymmärrä miten margariinia ja jauhoa ja sinappia voi kiehauttaa? Minulla kattilan pohjalle syntyi ärsyttävä kuiva paakku, jonka sain vasta nesteellä notkistumaan. Mitoista sen verran, että käytin maitoa ½ kahvikupillista (joka on aika epämääräinen mitta!) mutta ensi kerralla taidan käyttää kermaa noin 0,3 dl, sillä tästä "majoneesista" tuli niin luirua, että koko salaatti oli hukkua siihen! Minusta majoneesin pitää olla paksua ja kiinteää, eikä vetistä... en tosin tiedä mitä ohjeen viimeinen lause ""tarvittaessa se laimennetaan kermamaidolla..." tarkoittaa...? Oliko ennenvanhaan majoneesi paljon juoksevampaa ja ohuempaa rakenteeltaan, vai teinkö (itsekään sitä älyämättä) jonkun pahan virheen? Joka tapauksessa lappasin salaatin sekaan kolme ruokalusikallista kaupan majoneesia loppujen lopuksi. Olihan se ihan hyvää ilmankin, mutta häiritsevän epämajoneesimaista! Jos tahdot olla varma tuloksesta, käytä empimättä kaupan majoneesia! (Tai tee parempi majoneesi! Palaan itsekin tähän aiheeseen myöhemmin...)

Ei kommentteja: