.

.

22.3.2016

Kokkausprojekti osa 33


Kirja nro 8
Aili Lindström
Nuoren emännän keittiöopas, sivu 103;
(Helsinki 1947)

Porkkanalihapyörykät

100 gr jauhelihaa
2 porkkanaa
2 perunaa
1/4 rkl suolaa
1 muna
(tai ½ tl munanvalkuaisjauhetta ja rkl vettä)
3 rkl vehnäjauhoa
1 sipuli
(½ tl hien. valkopippuria)

Porkkanat pestään, kuoritaan ja raastetaan hienoksi. Perunat (HUOM keitetyt!) kuoritaan ja jauhetaan tai haarukalla survotaan hienoksi. Porkkanaraaste, perunasose, mausteet ja jauhot lisätään taikinaan. Muna (tai kylmään veteen sekoitettu jauhe) lisätään ja taikina vaivataan hyvin. Taikinasta muodostuu pieniä pyöryköitä, jotka paistetaan ja keitetään kuten lihapyörykät. (HUOM tai keitetään!)

Kahdessa kohdassa olen tehnyt oman "HUOM"-merkinnän ohjeeseen, sillä minusta alkuperäinen teksti voi johtaa harhaan, vaikka yleensä kyllä koetan pitäytyä tarkalleen alkuperäisessä sanamuodossa. En ole koskaan valmistanut pyöryköitä, joissa liha on niin pienessä roolissa kuin näissä, mutta että sitä kuitenkin on käytetty. Mielenkiinnolla odotin millaisia pyöryköistä tulee! Ja kyllä niistä hyviä tuli; oikein hyviä. Ne eivät maistuneet kasvispihveiltä (lihansyöjien ei siis tarvitse kavahtaa), mutta eivät oikeastaan lihapihveiltäkään! (Kasvispainotteiset sekasyöjät voivat tehdä näitä rauhallisin mielin!) Jälleen hämmentyneenä totean valmistaneeni sellaista ruokaa, jota ei oikein voi verrata mihinkään tuttuun makuun. Uskokaa tai älkää!

Jos nyt jotenkin muokkaisin tätä reseptiä, niin voisin lisätä jauhelihan määrää vaikka 150-200 grammaan ja vähentää perunan määrän yhteen. Mutta se on vain ehdotus, eikä siis tarkoita sitä että parantelisin alkuperäistä ohjetta, sillä siihen en koe tarvetta. Tosin pohdin tuota perunan keittämistä; voisiko ohje kuitenkin tarkoittaa että raastetaan keittämätön peruna? Saattaa olla, mutta koska ohjeessa sanotaan että perunan voi survoa haarukalla, niin miten ihmeessä keittämättömän perunan survot? Suosittelen siis keittämistä. Itse tein näistä pyöryköitten sijaan litteitä pieniä pihvejä. Tuo lopun viittaus keittämiseen tarkoittaa tilannetta, että rasvaa ei ole saatavilla paistamista varten. Taikinasta tulee noin 15 litteää (keskikokoista) pihviä.Ei kommentteja: