.

.

24.3.2016

Kokkausprojekti osa 34


Kirja nro 9Cosima Bellersen Quirini
Kotitekoiset jogurtit, rahkat ja juustot, sivu 28;
(Alkup. 2014, Suom. 2015)

Kermajogurtti

7,5 dl lämpökäsiteltyä täysmaitoa
2,5 dl kermaa
ripaus pakastekuivattua jogurttihapatetta
tai
4 rkl luonnonjogurttia


> Sekoita maito ja kerma ja lämmitä 40-asteiseksi.
> Vatkaa joukkoon hapate (tai jogurtti)
> Jaa seos tölkkeihin, sulje tiiviisti ja anna seistä 10-12 tuntia jogurttikoneessa (tai pyyhkeeseen käärittynä lämpimässä huoneessa.)

Lämpökäsitelty maito siis tarkoittaa käsittääkseni pastöroitua maitoa. Itselläni oli käsissä vain raakamaitoa, joten tein kokeen; kuumensin raakamaidon kattilassa aika kuumaksi ja sitten jäähdytin hieman, sekoitin joukkoon kerman ja seurasin ohjetta tavalliseen tapaan. Ei haittaa jos jogurtti tekeytyy kauemmin kuin 10-12 tuntia (esimerkiksi vuorokauden). Laitoin jogurtin pannuhuoneeseen (tällä hetkellä +26 astetta, kesällä +30) erilaisiin tölkkeihin tekeytymään vajaaksi vuorokaudeksi. Tölkki jossa oli patenttikorkki, (eikä ympärillä ollut pyyhettä), ei ollut hyvä; jogurtista tuli aivan vetistä ja kaadoin sen pois. Toinen purkki, joka oli lasikantinen vanha lasipurkki, käärittynä astiapyyhkeeseen, oli vähän parempi, mutta jogurtti oli epätasalaatuista, joten heitin sen pois. Kolmas tölkki oli tavallinen metallikantinen lasitölkki, jonka ympärillä oli astiapyyhe, toimi parhaiten. Sen jogurtin säästin, vaikkakaan tulos ei ollut lainkaan verrattavissa paksuun ihanaan jogurttiin, joka onnistui seuraavalla reseptillä. Tämä oli siis kokeilu, jossa en seurannut aivan tarkasti ohjetta. Vaihdoin kaupan täysmaidon raakamaitoon! 

Ja sitten toinen versio samasta jogurtista!

Kermajogurtti raakamaidosta

½ litraa raakamaitoa
5 dl kermaa
100 g luonnonjogurttia

> Sekoita maito ja kerma keskenään ja anna seoksen kiehahtaa.
> Jäähdytä n.35-asteiseksi.
> Sekoita joukkoon luonnonjogurtti.
> Jaa seos lasitölkkeihin.
> Sulje tölkit ja anna seistä 10-12 tuntia jogurttikoneessa (tai muilla keinoin, esim pyyhkeen sisälle käärittynä lämpimässä huoneessa.)

Tämä jogurtti onnistui loistavasti! Laitoin tölkit tavalliseen huoneenlämpöön aurinkoiselle ikkunalle, patterin lähelle ja käärin molemmat vanhanaikaiset lasikantiset lasitölkit astiapyyhkeisiin. Jogurtin päällä oli paksu kermainen samettikerros, aivan kuin viilin pinnassa. Jogurtti ei ole lohkeavaa, vaan suunnilleen samalla tavalla juoksevaa kuin luonnonjogurtti, mutta maku on huumaavan ihana! Toisaalta tämä jogurtti on hyvin kallista ja joskus on hankala saada raakamaitoa; siksi tällä kertaa julkaisen vaihtoehtoisesti kaksi reseptiä yhdellä kertaa.

(Testiyleisöni - yksi henkilö - täällä kotona ei kuitenkaan ollut innoissaan - eli makuja on monia!)
Ei kommentteja: