.

.

31.3.2016

Kokkausprojekti osa 38Kirja nro 10Miia Saastamoinen
Luonnollista! Syömisen syvin olemus, sivu 230;
(Keuruu 2012)

Kurkkulasagne

20 cm pala kurkkua
1 iso nippu mieleistäsi salaattia
1 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä

Fenkolitahna:

½  dl manteleita
1,5 dl tuoreita herneitä (myös kotimaiset pakasteherneet käyvät)
½-1 salaattifenkoli (riippuen koosta)
1 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
tilkka vettä sopivan notkeuden saamiseksi
ruususuolaa


Liota manteleita vedessä noin 12-24 tuntia. Kaada liotusvesi kukille ja kuori manteleiden ruskea kerros pois. Soseuta fenkolitahnan ainekset keskenään pehmeäksi soseeksi. Leikkaa kurkku pitkiksi muutaman millin paksuisiksi levyiksi. Asettele valitsemasi salaatinlehdet lautaselle pediksi, jonka päälle kokoat kurkkulevyt niin, että jokaisen kurkkulevyn väliin tulee kerros fenkolitahnaa. Lorauta vielä salaatinlehtien päälle oliiviöljyä ja nauti kevyenä ateriana tai alkupalana.

Kurkku kannattaa siivuttaa juustohöylällä. Liotetut mantelit on helppo kuoria pelkillä kynsillä, koska kuori irtoaa isoina levyinä. Minä valitsin salaatiksi rucolaa, joka on nykyään ehdoton suosikkini. Kokeilin lorauttaa tähän sellaista oliiviöljyä, jossa oli punaviinietikkaa joukossa (valmis sekoitus pullossa) ja minusta se toimi oikein hyvin. Veitsellä paloja leikatessa fenkolitahna pursusi hankalasti kurkkujen välistä lautaselle. Maku oli aika "vihreä", mutta minä pidin tästä raikkaudesta. Koemaistaja sen sijaan jätti annoksen puolitiehen, mutta se ei haitannut, sillä söin mielelläni 1½ annosta! Tahnaa tulee muuten tästä reseptistä noin puoli litraa, joka on aivan liian paljon annoksiin (joita suositellusta kurkkumäärästä voi tehdä).

Muokkaisin reseptiä niin, että käärisin kurkut ruusukkeiksi tai rulliksi, joiden sisään voisi tahnan kätevästi tiputtaa. Näin olisi helpompi syödäkin. Koemaistajan ehdotuksesta aloin miettiä vielä muunnoksia, joita keksinkin useita! Kasvisversioissa voisi käyttää kurkun lisäksi kesäkurpitsaa tai munakoisoa. Lihaversioissa taas uunipaistettua pekonia, ilmakuivattua kinkkua tai esimerkiksi ohuita paistisiivuja joita myydään leikkeletiskissä. Näiden lihaversioiden sisään voisi laittaa maustettua tuorejuustoa tai sinihomejuustotahnaa. Mieluiten tekisin ehkä ison lautasen täyteen rullia eli "ruusuja" (jokaista laatua muutama kappale) ja niihin täytteet sopivista aineista. Tästähän syntyisi pieni noutopöydällinen joka makuun; jos vielä lisäisi graavilohirullat smetanatäytteellä, olisi jokaiselle varmasti jotakin!
Ei kommentteja: