.

.

22.8.2016

Kokkausprojekti osa 40Kirja nro 11
Polttaa polttaa! Kokeile jos uskallat, sivu 16;
(alkup ja käännös painettu 2015)

Ketsuppi jossa on potkua


Määrä: noin 6 dl, Valmistelu: 15 min, Kypsennys: 2h 15 min

2,25 kg kypsiä, meheviä tomaatteja karkeasti pilkottuna
2 punaista jalapenochiliä karkeasti pilkottuna
1 makea sipuli karkeasti pilkottuna
1 tl suolaa, lisää maun mukaan
1 tl maustefenkolin siemeniä
1 tl mustia sinapinsiemeniä
2,5 dl omenaviinietikkaa tai valkoviinietikkaa
100 g pehmeää vaaleanruskeaa sokeria
1 kanelitanko
0,5 tl muskottipähkinää
0,5 tl makeaa paprikamaustetta
1-3 tl cayennepippuria maun mukaan
1-2 rkl tomaattipyreetä (haluttaessa)
pippuria


1. Pane tomaatit, chilit, sipuli ja suola isoon kattilaan ja kuumenna. Hämmennä, kunnes tomaatit alkavat hajota, vähennä lämpö miedoksi ja hauduta 30 minuuttia tai kunnes tomaatit pehmenevät.

2. Laita maustefenkolin siemenet ja sinapinsiemenet musliinineliölle, sido nyytiksi ja pane sivuun.

3. Painele tomaattiseos siivilän läpi isoon kattilaan. Puristele puulusikalla edestakaisin ja kaavi siivilän pohjaa, jotta saat mahdollisimman paljon sosetta.

4. Lisää kattilaan maustepussi, etikka, sokeri, kanelitanko, muskottipähkinä, paprikamauste ja cayennepippuri. Lisää maun mukaan pippuria ja hämmennä, kunnes sokeri liukenee. Kiehauta, vähennä lämpöä ja keitä ilman kantta 1,5 tuntia kuorien vaahtoa tarvittaessa pinnalta, kunnes kastike kiehuu kokoon ja sakeutuu. Siirrä ketsuppi kulhoon jäähtymään.

5. Voit lisätä sekaan hieman tomaattipyreetä sen mukaan, kuinka maukkaita tomaatit olivat. Ota maustepussi ja kanelitanko pois kattilasta.

6. Anna ketsupin jäähtyä täysin. Sen voi käyttää heti tai säilyttää ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa enintään kuukauden. Tämän ketsupin voi pakastaa 3 kuukaudeksi.


Tein ketsuppia puoli annosta. Musliinikankaan sijasta laitoin mausteet suodatinpussiin, jonka käärin umpeen. Tuloksena oli ketsuppia, joka ei mielestäni ollut yhtään tulista, joten missä luvattu potku? Muuten maukasta ja rakennekin oli hyvä. Ei siis pelkille chilin ystäville, muutkin uskaltavat kokeilla!Ei kommentteja: