.

.

10.9.2016

Kokkausprojekti osa 43; Potkaiseva pihvikastike




Keittokirja nro 11




Polttaa polttaa! Kokeile jos uskallat, sivu 22;
(alkup ja käännös painettu 2015)

Potkaiseva pihvikastike


Määrä: noin 3,5 dl, Valmistelu: 10 min, Kypsennys: 50 min

4 dl tomaattimurskaa tölkistä
1,5 dl lihalientä
4 valkosipulinkynttä silputtuina
1 punasipuli hienoksi silputtuna
175 g rusinoita
4 rkl worcestershirenkastiketta
1 rkl naudanlihafondia tai vahvaa lihaliemikuutiota murennettuna
1 rkl sinappijauhetta liotettuna 1 rkl:een  vettä
2 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl vaaleaa siirappia
1 rkl pehmeää tummanruskeaa sokeria
0,5 tl cayennenpippuria
1 appelsiinin pintakuori hienoksi raastettuna
suolaa ja pippuria


1. Sekoita kaikki ainekset ja maun mukaan suolaa ja pippuria paksupohjaisessa kattilassa korkealla lämmöllä hämmentäen, jotta siirappi ja sokeri liukenevat. Kiehauta, vähennä lämpö alhaiseksi ja hauduta hämmentäen 30 minuuttia tai kunnes ainekset sekoittuvat ja rusinat hajoavat.

2. Siirrä seos tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja soseuta. Siivilöi seos hienon siivilän läpi puhdistettuun kattilaan. Hankaa puulusikalla edestakaisin ja kaavi siivilän pohjaa, jotta saat mahdollisimman paljon sosetta.

3. Pane kattila keskilämmölle ja kiehauta sose. Vähennä lämpö miedoksi ja hauduta ilman kantta 15 minuuttia tai kunnes kastike sakenee ja kiehuu kokoon. Siirrä kastike kulhoon ja anna jäähtyä täysin. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan.

4. Kastikkeen voi käyttää heti tai säilyttää ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa jopa 3 viikkoa.


Kastike ei ole mielestäni nimestään huolimatta tulinen. Maku on kuitenkin mausteikas ja hieman imelä. Kannattaa tehdä puoli annosta, ellei ole tiedossa paljon grillausta ja ruokia, joihin kastiketta voi hölvätä mielin määrin. Muuten kastike jää helposti jääkaappiin muutaman käyttökerran jälkeen notkumaan ja pahenee ennenkuin huomaakaan 3 viikkoa kuluneen.




Ei kommentteja: