.

.

22.9.2016

Kokkausprojekti osa 55; Mantelinen punaherukkamarmeladi
Kirja nro 13
toim. Ulla Karlström, Cecilia Lundin
Vastapoimittua, sivu 57;
(Ruotsink.alkup. 2014, Suomennettu 2016)

Mantelinen punaherukkamarmeladi


40 minuuttia

Noin litraan:

50 g manteleita 
2 l punaherukoita (noin 1 kg)
1 dl vettä
5½ dl hillosokeria (noin 500g)


Tee näin:
1. Kalttaa, kuori ja leikkaa mantelit suikaleiksi. Paahda suikaleita kuivalla paistinpannulla keskilämmöllä, kunnes ne ovat saaneet kauniin värin. Anna jäähtyä.

2. Tee herukoiden kuoriin viiltoja ja laita marjat kattilaan. Lisää vesi ja anna kiehua. Keitä marjoja noin 10 minuuttia.

3. Lisää sokeri ja keitä korkealla lämmöllä noin 2 minuuttia. Ota kattila pois levyltä ja poista vaahto huolellisesti. Lisää mantelit.

4. Kaada marmeladi lämpimiin, hyvin puhdistettuihin purkkeihin. Sulje kannet välittömästi ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. Säilytä jääkaapissa.


Valitsin kuorettomat mantelit hieman helpottaakseni ohjeen työvaiheita. Suikaloin mantelit pitkittäin kolmeen osaan. Ehkä pitäisi olla vielä ohuempia suikaleita (suosittelisin 4 osaan pitkittäin), koska mantelit nousivat hillon pintaosaan. Tai sitten syynä oli se, ettei hillo jähmettynyt jostain syystä ollenkaan. Vielä seuraavanakin päivänä hillo oli aivan juoksevaa. Myös marjojen viiltely tuntui omituiselta; joten päädyin huitomaan kulhossa olevia marjoja hetkeksi aikaa terävällä veitsellä.

Muuten tästä tuli makunsa puolesta mun lempihilloja! Paahdetun mantelin maku on hurmaava. Söin purkillisen jäätelön ja pannarin kanssa muutamassa päivässä. Kehittelin mielessäni myös muunnosta, jossa manteleita olisi vielä enemmän, ehkä 100 grammaa ja marjoja (tai persikoita tai nektariineja yms) 1,5 litraa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Veikkaan, että hillo ei hyytynyt, koska keitit hillosokeria vain 2 minuuttia. Pektiini ei ehtinyt sulaa. Pussissa on oikea keittoaika.

Thilda kirjoitti...

Kiitos kommentista! Voi olla... Seurasin orjallisesti ohjetta. :)