.

.

28.9.2016

Kokkausprojekti osa 61; Viipalekurkut
Keittokirja nro 14
Åsa Swanberg, Malou Holm
Säilö kesän maut, sivu 45;
(Ruotsink.alkup. 2011, Suomennettu 2012)

Viipalekurkut


1 kg avomaankurkkuja

suolaliemi:
1 l vettä
1 dl suolaa

etikkaliemi:

1 dl väkiviinaetikkaa, 12 %
3 dl vettä
5 dl sokeria

1 rkl sinapinsiemeniä
5 tillikruunua1. Päivä
Huuhtele ja harjaa kurkut hyvin. Viipaloi ja pane isoon kulhoon. Liuota suola veteen. Kaada suolaliemi kurkkuviipaleiden päälle ja anna maustua kylmässä vuorokausi.

2. Päivä
Kaada suolaliemi pois ja valuta kurkkuviipaleet. Lado kurkut, sinapinsiemenet ja tillikruunut keroksittain kuumiin, steriloituihin purkkeihin. Keitä etikkalientä kunnes sokeri on liuennut. Kaada kurkkuviipaleiden päälle niin paljon kuumaa etikkalientä, että ne peittyvät kokonaan. (Jos liemi loppuu kesken, keitä lisää!) Sulje purkit ja pane kylmään. Odota vähintään viikko ennen kuin avaat.


Tein viipalekurkkuja puoli annosta eli 500 g avomaankurkkuja, 6 dl vettä (jotta saadaan kurkut peittoon), ½ dl suolaa, ½ dl väkiviinaetikkaa, 1,5 dl vettä, 2,5 dl sokeria, ½ rkl sinapinsiemeniä (mustia), tillikruunuja niin paljon että joka kerroksenväliin riittää. Valmis täysi purkillinen on 3/4 litran vetoinen.

Viikon kuluttua maistamaan ja totean ilokseni, että kurkuista tuli tosi hyän makuisia. Yhtä aikaa suolaisia ja makeita, hitusen etikkaisia (ei liikaa), myös mausteet sinappi ja tilli maistuvat. Herkkä, mutta vivahteikas maku! Tätä et löydä kaupoista.

Ei kommentteja: