.

.

15.10.2016

Kokkausprojekti osa 74; Tomaatti- ja makaronikeitto
Keittokirja nro 17
Eva Mannerheim-Sparre:
Kreivitär Eva Mannerheim-Sparren keittokirja, sivu 22;
(3.painos Helsinki 1965)

Tomaatti- ja makaronikeitto


3/4 kg kauniita punaisia tomaatteja
100 g makaroninauhaa tai 
1 kahvikupillinen riisiä
50 g kermaa
50 g voita
20 g raastettua parmanjuustoa
1½ l vettä
1 sipuli
1 maustekimppu
suolaa
pippuriaKalttaa tomaatit ja poista niistä siemenet. Keitä niitä hiljaisella tulella vähässä vedessä, johon on pantu sipuli ja maustekimppu sekaan, kunnes pehmenevät. Puserra jouhisiivilän lävitse.

Keitä samaan aikaan toisessa kasarissa veden tähteessä makaroninauha tai riisi. Suolaa kohtalaisesti. Makaroninauhat vaativat 15 minuutin, riisi 20 minuutin keittoajan. Nosta makaronit kasarista, kaada vesi soseeseen, lämmitä ja vispilöi nopeasti keittoon voi, kerma ja juusto. Pane viimeksi makaronit tai riisi keittoon.


3/4 kg tomaattia vastaa noin kuutta keskikokoista tomaattia (minulla 6 tomaattia tarkalleen = 785 g). Makaronia myytiin ennenvanhaan pitkänä nauhana (ei tarkoita siis spaghettia), joten käytin tavallista nykymakaronia; pieniä pätkiä nauhan sijasta. Parmanjuusto tarkoittaa Parmesaania. Maustekimppua ei selitetä mitenkään kirjassa, mutta valitsin muutamia vanhanajan yrttejä, jotka samalla sopivat keittoon; lipstikkaa, ruohosipulia ja persiljaa. Kimppu = kourallinen.

Suosittelen että luet ensin ohjeen huolellisesti läpi, ennenkuin alat tehdä kokkasta. Jouhisiivilän sijasta voit käyttää tavallista metallisiivilää taikka miksei yhtä hyvin muovisiivilääkin. Jouhisiivilän (seinälläni roikkuu yksi pölyinen antiikkikappale) silmäkoko vastaa niitä aika hyvin. Vettä voi keittoon käyttää ohjetta vähemmän. Jos tykkää sosekeitoista ja sakeista keitoista, on 1½ litraa vettä aivan liikaa. Puolella tästä tulee mainiosti toimeen, eli 0,75 l käy hyvin. Kiireisen emännän pelastus voi olla valmis paseerattu tomaatti.

Keitosta tulee oikein maukasta!
Ei kommentteja: