.

.

17.10.2016

Kokkausprojekti osa 76; Sianlihaa ja pieniä nauriita
Keittokirja nro 17
Eva Mannerheim-Sparre:
Kreivitär Eva Mannerheim-Sparren keittokirja, sivu 179;
(3.painos Helsinki 1965)

Sianlihaa ja pieniä nauriita


sianlihaa
nauriita
voita
jauhoja
lihalientä
maustekimppu
sokeria
suolaa
ja pippuriaLeikkele sianliha kuutioiksi ja ruskista ne voissa. Nosta ne sitten kasarista ja pane nauriit voihin samaan kasariin. Ripottele vähän jauhoja nauriille, jatka kastiketta lihaliemellä, pane sekaan maustekimppu, suolaa ja pippuria. Pane sianlihat takaisin kasariin sekä vähän sokeria ja anna hiljalleen kiehua, kunnes nauriit ovat pehmeitä. Kuori kastike ja tarjoa.


Nämä simppelit vanhanajan ohjeet hiukan hymyilyttävät välillä; ei mitään mittoja, ei kovin tarkkoja ohjeita myöskään. Pohdittuani hetken ohjeen mittoja, päädyin seuraaviin; 700 g karjalanpaistia (sika-nautaa), 3 kpl keskikokoisia nauriita, 2 rkl voita (tai 1 rkl voita + 1 rkl oivariinia), 3 tl vehnäjauhoja, 2 dl lihalientä, (yhteensä) kourallinen lipstikkaa + persiljaa ja rosmariinia, 2 tl sokeria, ripaus suolaa ja pippuria.

Kuutioi nauris noin 1 cm paloiksi ja leikkaa karjalanpaistikuutiotkin pienemmiksi. Seuraa ohjetta ja hauduta kannen alla lopuksi noin 15 minuuttia 2:lla. Lopputulos on patamainen. Halutessasi voit käyttää tätä kastikkeena tai tarjota sellaisenaan, kuten pataa. Riittää hyvin kolmelle (sellaisenaan) tai kastikkeena vielä useammalle.

Maku on tosi hienostuneen simppeli ja maukas! Seuraavana päivänä maku oli vielä tekeytynyt suorastaan herkulliseksi ja nestettä oli enemmän, jolloin ruuan voi tarjota esimerkiksi keittona. Liemen maku aivan hurmaava! Älä säikähdä kylmän ruuan pinnassa olevaa rasvaa, joka lämmitettynä häipyy keiton sekaan ja tuo uuden ulottuvuuden nykymakuihin tottuneelle herkuttelijalle! Nauris ansaitsisi olla muillakin tavoin ruokapöydässä kuin juurespalana koulukeittiöstä tarjottuna. Ennen perunaa se muodosti merkittävän osan esi-isiemme ruokavaliosta, eikä ihme, tämän makuelämyksen jälkeen.
Ei kommentteja: