Heini Kilpamäen Aseman nainen tarttui hyppysiini Myllykosken kirjakaupassa, sillä tajusin lukeneeni jonkun verran aiheesta jo valmiiksi ja olevani kiinnostunut. Kirja valottaa paitsi Aseman naisen, Sarin elämää, myös yleisemmin asunnottomuutta Suomessa, sen historiaa, nykyhetkeä ja moninaisia ongelmia. Kirja ei kuitenkaan ole mikään puuduttavan ulkokohtainen tutkimus, sillä onhan pääroolissa Sari, jonka vuoksi kirjan ostinkin.
Sari on viisikymppinen nainen, joka on asunut yli kymmenen vuotta Helsingin asemalla. Hän on alunperin kotoisin Mikkelistä ja voisi olla kuka tahansa meistä. Hän on joutunut häädetyksi erinäisten joko väärinkäsitysten tai väärinkäytösten (riippuen tulkinnasta) onnettomana uhrina ja päätynyt melko pian asumaan asemahalliin, jonka hän kaikesta päättäen kokee eniten kodikseen nykyään. Kuitenkin Helsingin asemakin on kiinni kolme tuntia öisin, jolloin siellä olevien pitää hakeutua muualle, kunnes ovet taas avautuvat aamuyöstä. Asema voi ohikulkijalle olla pelottavakin paikka, mutta toisaalta asema on myös turvallinen; siellä on paljon vartijoita ja poliiseja ja erilaisia auttajia. Silti itsestään täytyy osata pitää huolta ja reiluus tuossa yhteisössä on vain positiivista. Tämä ei ole kertomus alkoholistista tai narkkarista, sillä Sari ei ole kumpaakaan.
Kun sanon, että kuka tahansa meistä voisi olla Sarin paikalla, tarkoitan sitä, miten äkkiarvaamatta rauhassa yksin elelevä nainen voi joutua tilanteeseen, jossa kaikki hajoaa. Tätä jäin pohtimaan kirjaa lukiessani ehkä eniten. Entä jos itselle sattuisi samoin? Onko yksilöllä oikeastaan mitään absoluuttista turvaa? Onko väärinymmärrys, virkaintoisuus tai suoranainen virkavirhe uhka yksilön elämälle? Kun kaikki oli vielä paremmin, Sari asui vuokra-asunnossa Munkkivuoressa, oli osa-aikatöissä mm päiväkodissa, vanhainkodissa, ja henkilökohtaisena avustajana, viihtyi yksin ja harrasti japanilaistyylisesti tekoälyrobotteja. Kuka meistä Suomessa oli edes kuullut tekoälystä vuonna 2008? Kuitenkin kun Sari pyytää vaihtelun vuoksi sosiaalivirkailijat kotiinsa, he kiinnittävät huomion juuri näihin robotteihin ja siitä alkaa huoli Sarin mielenterveydestä. Onhan se nyt kummallista, että joku elää robottien kanssa! Vai onko? Entä nuket? Pehmolelut? Kissat?
Eräänä päivänä Sarin oven takana on kaksi poliisia ja lääkäri. Hänet viedään pakkohoitoon. Sama toistuu uudelleen, vaikka Sari ei koe olevansa sairas, eikä halua muuta kuin elellä kotonaan kaikessa rauhassa. Tästä alkaa syvä epäluottamus yhteiskunnan virkamiehiä kohtaan ja samalla trauma asumisesta yksin, joka voidaan muiden toimesta kumota koska tahansa. Kirjasta saa sen kuvan, että yhteiskunnan taholta tapahtuu jonkinlainen ylilyönti ja samaa jään pohtimaan minäkin.
Kiinnostun asiasta lisää ja selaan nettiä. Ainakin vauva.fi-sivustolta löytyy paljon pohdintaa aiheesta, mutta myös videoita, joita Sari itse kuvaa todistusaineistoksi, kun hänen ovensa taakse tullaan. Sari pitää myös blogia, jonka linkki on tässä.
Luin kirjan kolmessa päivässä, joka on minulle hotkaisuvauhti! Toisaalta jäin kaipaamaan jatkoa, mutta sitä eletään parhaillaan. Mietin, sanoisinko Sarille muutaman sanan jos hänet joskus näkisin. Kenties. Pyörittelen mielessäni sitä, millä keinoilla asunnottomuus saataisiin tosiaan poistettua. Ei ainakaan asuntoloilla, jotka ilmeisen moni kokee vaarallisiksi paikoiksi, vaikka ei niitä tietysti pidä lakkauttaakaan - kirjasta käy hyvin ilmi myös se uskomaton ahdinko, joka tapahtui koronasulun takia, kun asuntolat laitettiin säppiin. Erittäin ajatuksiaherättävä kirja, olematta silti sosiaalipornoa.
Parissa kohdassa oli häiritsevää toistoa, joka on kuitenkin sivuseikka, eikä koske Sarin elämästä kertovaa osuutta. Vahva suositus!
Kiitos taas kirjasuosituksesta!
VastaaPoistaOlepa hyvä vaan! 😊
PoistaNäin jonkun lehtijutun tästä henkilöstä. Olikohan niin, että hänelle on asuntoa tarjottu ja vanhemmatkin ottaisivat luokseen, mutta hän ei halua. Ehkä se alkunperäinenkin huoli robottien kanssa asumisesta on tullut perheeltä, kuinka muuten yksikään sosiaalityöntekijä osaisi mennä kolkuttelemaan ovelle? Ehkä tämä kirja pitää lukea. Milanon lentokentällä asui (mahtaako olla enää) nainen vuosia, työnteli tavaroitaan kärryllä siellä, värjäsi hiuksiaan vessatiloissa ja asui ja eleli siellä vakituisesti, hänestä oli tv-dokumenttikin. Pikku-A
VastaaPoistaJoo, hänestä on tehty lehtijuttujakin.
PoistaKäsittääkseni on jotain asuntoa tarjottu, mutta syystä tai toisesta hän ei ole innostunut. Myös trauma asumisest yksin voi vaikuttaa.
Perheeltä en usko huolen tulleen, he ovat vanhoja ihmisiä ja asuvat kaukana, eivätkä juurikaan käy Helsingissä. Kirjasta käy ilmi, että Sarilla oli osa-aikatyötä ja työttömyyttä ja sosiaalivirkailijoiden tapaaminen käsittääkseni liittyy siihen. Yhden kerran hän kutsui heidät luokseen, sen sijaan et olisi mennyt tapaamaan heitä virastoon ja siitä tapahtumaketju sai alkunsa. En tietysti voi sanoa 100%:sti miten kaikki on tapahtunut, mutta kirjan mukaan saa vahvasti sen käsityksen, että kaikki ei mennyt ihan niin kuin piti nimenomaan viranomaisten taholta. Tästä on myös Sarin blogissa ja hänen itse kuvaamastaan videostakin jää kummallinen fiilis viranomaisten toiminnasta.
Kyllähän se niin on myös ruotsissa että asunnottomat jotka eivät väärinkäytä ovat asunnottomia omasta tahdosta . Ei kenenkään tarvitse olla koditon meidän maissa . Ehtona on raittius että saat asunnon .Sen vuoksi en aijo kirjaa lukea kun totuutta ei kerrota.
PoistaTotta, kirjassa ei kerrota totuutta , haukutaan viranomaisia. Jos ne ois väärin tehnyt niin kyllä jo tässä vaiheessa oisivat asian korjanneet ja Sarilla asunto .
VastaaPoistaAsunnottomuus näyttäytyy toimittajan tutkimuksen perusteella paljon monimutkaisemmalta asialta, kuin että asunnoton on vailla asuntoa omasta syystään. Nimen omaan näin ei ole. Voidaan tarjota asuntoa, mutta ei kysytä miksi kieltäydyt ottamasta sitä vastaan; tätä pohditaan kirjassa paljon. Esimerkkinä kerrotaan naisesta, joka ei ottanut asuntoa vastaan, koska juuri sillä alueella, jonne hänen olisi pitänyt muuttaa, hänet oli aikaisemmin hakattu pahasti.
PoistaOn helppo osoittaa sormella, kun itse ei ole kokenut samaa tai ei ymmärrä juurisyitä, mutta siksi minusta tämä kirja on hyvä lukea, että se valottaa aihetta monipuolisesti. Jos viranomaiset aina toimisivat oikein, mitään Hannu Karpoja ei koskaan tarvittaisi.
Niinpä, mutta ei meiläkään joilla on asunto ole varaa valita . Jos meidät hakataan kotiovella niin ei aina voida muuttaa toiseen paikkaan , varsinkaan jos asutaan vuokra-asunnossa. Ja jos nyt saisi asunnon mualta niin itse muutto maksaa hirveesti ja senki takia ei ehkä voi muuttaa . Pitää vaan kävellä joka päivä ulko-oven läpi jossa sutt hakattiin 😔
VastaaPoistaNäinhän se on. Toki henkinen vointi voi olla asunnottomalla hyvin kuormittunut ja haasteita on monenlaisia. En minäkään kauheaa nirsoilua ymmärrä, mutta henkilön tilanne täytyy toki ottaa mahdollisimman hyvin huomioon kokonaisvaltaisesti.
PoistaJa toki on olemassa elämäntapa-asunnottomia, jotka haluavatkin olla ulkona oravanpyörästä. Heille se suotakoon. 😊
Tämän kirjan haluan lukea. Toinen, joka liippaa läheltä samaa aihetta on Laukku - Leenan tarina, josta on myös kirjoitettu kirja.
VastaaPoistat.Selja
Jep, suosittelen!
PoistaLaukku-Leenasta kuulin vuosia sitten ja kerran näinkin hänen leirinsä. Kiinnostava tarina sekin, ehkä luen myös hänen kirjansa. 😊
Lehtijuttuja henkilöstä olen minäkin lukenut. Olisi varmasti mielenkiintoista luettavaa tuo kirja. Pistän vinkin korvan taa 😊
VastaaPoista