.

.

19.1.2016

Kokkausprojekti osa 4


Kirja nro 1




Ludvig XV:n keittiömestarin Keittotaidon kannettava käsikirja, sivu 107;

Neidon kastike (Sauce à la Damoiselle)

Ryöpätkää persiljaa ja pilkkokaa se hyvin pieneksi.
Paistakaa persiljaa voissa pannulla,
sekoittakaa voihin jauhoja
ja kaatakaa nesteeksi hyvää lihalientä.
Ryöpätkää vihreää salaattia 
ja kynsilaukkaa
ja hierokaa ne siivilän läpi kastikkeeseen.
Lisätkää kaksi hienoksi hakattua munankeltuaista,
kaksi painea Vanvren voita
ja karkeaa pippuria.
Tehkää valmiiksi niin kuin valkoinen kastike.

Ja tässä minun versioni kastikkeesta;
2 oksaa persiljaa,
1rkl voita,
1tl jauhoa,
noin 2 dl lihalientä (kuutiosta),
2 salaatinlehteä,
3 valkosipulinkynttä,
noin 20 grammaa voita,
ripaus mustapippuria.

En tiedä mitä viimeisellä lauseella tarkoitetaan, joten en noteerannut sitä sen kummemmin. Valkoisen kastikkeen ohjetta ei kirjasta löydy ainakaan sellaisena että sitä voisi mitenkään soveltaa tämän kastikkeen ohjeeseen.

Kastike oli monellakin tapaa yllättävä. En ollut koskaan ryöpännyt persiljaa, enkä etenkään salaattia tai valkosipulia! Huomasin kuitenkin että niiden ryöppääminen, eli kiehauttaminen (noin minutti tai pari) teki niistä helposti työstettäviä ja pehmeitä. Valmiista kastikkeesta ei olisi ikinä uskonut, että siihen on piilotettu salaattia! Valkosipuli oli helppo musertaa näinkin pienen ryöppäyksen jälkeen. Kastikkeen ulkonäkö oli miellyttävä, paksu ja värikäs. Maku oli oikein hyvä. Tätä suosittelen myös kaikille, sillä se on halpa, nopea, helppo ja maukas! Sopii perunoiden ja riisin kanssa.



2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hmmmm, kuulostaa hyvältä ja mielenkiintoiselta :)
t.Anu

Thilda kirjoitti...

Anu; Kiitti! :) On tää sellanen seikkailu... ja mukavuusalueen rajoillakin käydään näitten ihme keitosten kanssa. Itsepähän valitsen soossini!