.

.

11.1.2016

Kokkausprojekti osa 1


Kirja nro 1



Ludvig XV:n keittiömestarin Keittotaidon kannettava käsikirja, sivu 103;

Englantilainen kastike (Sauce à l´Angloise)


Hakatkaa pieneksi neljä kovaa munankeltuaista.
Pankaa kattilaan kirkasta lihalientä,
kapriksia
ja hienonettuja anjoviksia,
kaksi kokonaista sipulia
ja hyvää voita.

Suurustakaa kastike ja kaatakaa se tarjoiluvadille.

Ripotelkaa munankeltuaiset pinnalle ja asettakaa tarjoiltava liha vadille.

Tarkennuksena edelliseen alkuperäiseen reseptiin, jossa ei mainita määriä esimerkiksi lihaliemelle, tein omat päätökseni ja ratkaisuni tasapainotellen uskollisena alkuperäisen ohjeen hengelle ja toisaalta oman kastikkeen tarpeelleni. Lihalientä, jonka tomerasti tein kuutiosta, valmistin puoli litraa. Kapriksia lisäsin pienen purkillisen eli 50 grammaa. Anjoviksia silppusin 4 filettä (säilykkeestä) ja sipulit silppusin (kokonaisen sipulin lumpsahtaminen lautaselle voisi olla ikävää ruokapöydässä) ja voita tömäytin sekaan noin 25 grammaa. Suuruksen tein seuraavasti; 3 rkl vehnäjauhoa lasiin + vettä niin paljon että sekoitettaessa muodostuu tahnaa. Lihaa en kastikkeeseen lisännyt, vaikka resepti niin olettaa kastikkeen tarjoiltavan.

Lopputulema: Oikein hyvää kastiketta vaikkapa perunoiden, erityisesti voisin kuvitella uusien perunoiden kanssa! Ulkonäkö hitusen harmaa, mutta mitäs tuosta. Ei ole käytetty aromivahventeita eikä kemiallisia väriaineita. Voin suositella kaikille!




Ei kommentteja: