.

.

21.1.2016

Kokkausprojekti osa 5


Kirja nro 1




Ludvig XV:n keittiömestarin Keittotaidon kannettava käsikirja, sivu 105;

Italialainen valkokastike (Sauce Italienne blanche clair)

Pyöräyttäkää öljyssä persiljaa, 
ruoholaukkaa,
sipulia,
salottisipulia,
sieniä,
pilkottuja tryffeleitä,
kynsilaukan kynsi,
ja puoli laakerinlehteä.
Kaatakaa sekaan hyvää lihalientä
ja antakaa kiehua kokoon sen verran kuin katsotte tarpeelliseksi. 
Kaatakaa lasillinen shampanjaa kastikkeeseen, jotta rasvaisuus katoaa
ja lisätkää kaksi sitruunaviipaletta. 
Tämä kastike sopii kaikenlaisen lihan seuraksi.

Ja tässä minun versioni kastikkeesta;
ruokalusikallinen oliiviöljyä,
2 oksaa persiljaa,
nippu ruohosipulia,
1 sipuli,
3 salottisipulia,
1 dl sekasieniä (purkista),
2 rkl artisokka-tryffelisosetta (purkista),
2 yksikynsivalkosipulia,
½ laakerinlehteä,
1 dl lihalientä (jauheesta),
1dl kuohuviiniä,
2 sitruunanviipaletta.

Tryffeleitä oli vaikea saada. Kuulemma niitä tulee Helsinkiin kesällä, mutta siellä pitää olla jonottamassa samana päivänä. Joten tyydyin purkkisoseeseen, jota kauppias eniten suositteli. Valkosipulia hulahti hiukan liikaa suhteessa ohjeeseen (ups!), Shampanjaa ei ollut tähän hätään käsillä, joten halpa venäläinen kuohari sai kelvata.

Kastikkeen ulkonäkö ja rakenne oli miellyttävä, maku oikein hyvä! Kuoharin lisäämisen jälkeen annoin kastikkeen hautua hetken aikaa pannulla kannen alla jolloin terävin kärki kuoharista taittui sopivaksi. Kastike sopii ainakin hyvin riisin kanssa. (Käyttämäni riisi on aina joko riisi-moniviljaseosta tai sitten riisi-ohraseosta.) Tryffeleistä sen verran, että minulla ei ollut mitään käsitystä niiden mausta ennen tätä päivää. Ja nyt olen sitä mieltä että tryffeli on ylimainostettu juttu! En jäänyt ainakaan koukkuun millään tavalla ;)




Ei kommentteja: