.

.

29.6.2018

LipstikkainvaasioYrttipenkissä ihana vanhanajan lipstikka!
Olen kasvattanut sen kaupan yrttiruukusta (huom! On tärkeää että poistat kaupan muoviruukun yritin juuripaakun ympäriltä ennen istutusta!) ja nyt se on kasvanut monta vuotta talvehtien loistavasti ilman mitään suojaustoimia. Kesällä se kasvaa yli kaksimetriseksi tuuheaksi pensaaksi, josta useimmiten jää suurin osa hyödyntämättä, vaikka aina kerään syksyllä loput lehdet talteen ja kuivaan ne huoneenlämmössä siivilässä tai ilmavasti kulhossa (käännellen). Kuivattamisen jälkeen hieron rutikuivat lehdet metallisiivilän läpi kulhoon. Näin saan tasalaatuista hienoa jauhetta talven kokkauksiin! (Esim keitot, piirakat, laatikot, padat.)

Koska mulla on myös paljon muita yrttejä, joita kuivaan talven varalle, en useinkaan saa käytettyä kaikkia yrttijauheita talven aikana. Siksi jo pitkään on ollut sellainen olo, että uusia reseptejä olisi löydettävä. 

Ja koska tänä kesänä mulla on ollut aikaa miettiä ja toteuttaa myös ylimääräisiä kokkausprojekteja; kuten raparperikokkauksia (kaksi isoa puskaa raparperia kasvaa pihassa hurjaa vauhtia koko ajan) ja lipstikkakokkauksia. Paras lipstikkareseptilöytö oli PESTO!Lipstikkapesto

6 dl lipstikanlehtiä
4 valkosipulinkynttä (keskikokoisia; enemmän on jo liikaa)
1 dl pinjansiemeniä
1 dl parmesaaniraastetta
2 dl oliiviöljyä (hyvälaatuista)
1 sitruunan mehu
ripaus ruususuolaa tai merisuolaa
ripaus mustapippuria

Voit surruuttaa tämän joko tehosekoittimella tai sauvasekoittimella, (jolloin tarvitset kapean ja korkean kulhon.) Laita kaikki ainekset kulhoon niin, että lipstikanlehdet eivät litisty pohjalle. Valmista pestoa tulee noin reilut 2 dl. herkullista leivän päällä (itse söin patongin kanssa) tai ruuan lisänä, salaatissa, suolaisen piirakan päällä, pastan kanssa... En osaa sanoa kauanko tämä säilyy, sillä söin omani parissä päivässä! Säilöin sen kuvan Nelliker-purkkiin, koska tykkään käyttää usein  antiikkiastioitani arjessakin.
Ei kommentteja: