Keittokirja nro 21
Halonen, Kauppinen, Kokki:
Armas aika, intohimona joulu, sivu 49;
(Porvoo 2015)
(Porvoo 2015)
Naurispuuro
Noin 200 g naurista
6-7 dl vettä
ripaus suolaa
1 dl ohrajauhoja
Kuori ja paloittele nauriit. Lisää vesi, suola ja naurislohkot kattilaan, keitä naurispalat pehmeiksi.
Survo nauriit soseeksi keitinliemessä. Lisää vettä, mikäle seos tuntuu liian tömäkältä. Seoksen tulee olla riittävän sakeaa muttei luirua.
Kuumenna seos uudelleen kiehuvaksi ja ripottele joukkoon ohrajauhot. Keitä puuroa vähintään 40 minuuttia. Maku paranee pitkän keittämisen aikana. Tarjoa voisilmän kanssa.
1 nauris oli noin 210 gramman painoinen, eli missään tapauksessa et tarvitse kovin montaa naurista. Tuntui että nestettä oli liikaa, joten poistin sitä 0,75dl. Annoin kiehua 40 minuuttia. Tästä tuli valmista puuroa vain noin 3 dl (joka tulee ottaa huomioon, jos puuroa keittää useammalle ihmiselle!). Maku on pehmeä ja jotenkin miellyttävän "muinaissuomalainen" - kuin tuulahdus kadonnutta esi-isien maailmaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti