Kirja nro 4
Ingeborg Carlen ("Värmländska"): Krigstidskokboken, sivu 24;
(Stockholm 1918)
(Stockholm 1918)
44. Morotvälling
(6 personer)
2 lit. mjölk.
3 rågade msk. rivna morötter.
1 msk. vetemjöl.
Salt, socker (mandel).
Beredning: Mjölken kokas upp och redes med vetemjölet samt får koka att ögonblick. Därefter tillsättas morötterna väl söndermosade och utrörda med litet mjölk. Vällingen vispas kraftigt och kokas 20 min. Smaksättes med salt och socker.
Villa man ha vällingen extra god, kostar man på litet smör samt ett par rivna bittermandlar eller litet kanel.
3 rågade msk. rivna morötter.
1 msk. vetemjöl.
Salt, socker (mandel).
Beredning: Mjölken kokas upp och redes med vetemjölet samt får koka att ögonblick. Därefter tillsättas morötterna väl söndermosade och utrörda med litet mjölk. Vällingen vispas kraftigt och kokas 20 min. Smaksättes med salt och socker.
Villa man ha vällingen extra god, kostar man på litet smör samt ett par rivna bittermandlar eller litet kanel.
Huonolla ruotsinkielelläni tartuin rohkeasti tähän pieneen, kannettomaan, vihkomaiseen kokkauskirjaan. En käyttänyt sanakirjaa kertaakaan (uskomatonta!) vaan arvasin jostakin selkärangasta sanat ehkäpä jopa oikein. Mutta mutta, tulos ei ollut kuitenkaan toivottu. Vellistä piti tulla vellimäinen, ei vetinen (!), enkä ymmärrä miksen siinä onnistunut. Lopulta lisäsin sekaan mannaryynejä, ehkä vähän liikaakin, niin että sain aikaan paksun mannapuuron. Porkkana (käytin joulunaikaan myytävää valmismössöä) toi väriä, mutta ei kauheasti makua. No jaa, miksi ei tätäkin söisi jos mannavelliä kerran syö. Lisäsin tietysti voita, mutta en karvasmantelia. Jotakin ekstrahienoahan aina pitää tavoitella (!).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti