Kirja nro 2
Hilda-tädin keittokirja, sivu 98;
(suomenkielinen alkuperäispainos 1884, uusintapainos 2011)
(suomenkielinen alkuperäispainos 1884, uusintapainos 2011)
Bliniitä
Tuoppiin wasta siiwilöittyä maitoa kaadetaan tuoppi haileata wettä; 4 munaa wispataan hywästi wedessä ja kaadetaan haileaan sekoitettuun maitoon. Sen jälkeen wispataan yhteen 2½ naulaa hywiä tattarijauhoja, 2½ naulaa hyviä wehnäjauhoja, 3 ruokalusikallista sulattua woita ja wähän suolaa, ja kun tämä on hywästi wispattu, pannaan uudestaan lisäksi 2 ruokalusikallista hywää käynyttä hiiwaa taikinawatiin, jossa taikina peitettynä kannella ja waatteella saa nousta wähintään 4 tuntia; sitte kun taikina on hyvästi noussut, lämmitetään bliniipannut tai, missä sellaisia ei löydy, tawalliset lettypannut ja woidellaan hywiksi, taikina kaadetaan pannuihin, ja bliniit paistetaan molemmilta puolilta sekä tarjotaan lämpöisinä sulatun woin ja kawiarin taikka myöskin sammen kanssa. Bliniitaikina ei saa olla kowaa, waan jotensakin yhtä kiinteätä kuin paksuun pannukakkuun, jonkatähden, jos se on tullut liian kowaksi, se on laimennettawa lämpöisellä wedellä. Jos on tuoretta ja hywää sopparaswaa, woi sillä paistaa bliniit, jotka silloinki tulewat sangen hywiksi. Wenäjällä, jossa blinit on mieliruoka, jos ei sanota kansallisruoka, paistetaan niitä sangen yleisesti sulatussa munuaistalissa.
Mittoja;
1 tuoppi = 1,3 litraa
1 naula = 425 grammaa
Mittoja;
1 tuoppi = 1,3 litraa
1 naula = 425 grammaa
Oli pakko supistaa resepti 1/4 määrään alkuperäisestä(!) eli näillä mitoilla tein;
noin 3 dl maitoa,
noin 3 dl vettä,
noin 265 g tattarijauhoa,
noin 265 g vehnäjauhoa,
1 muna,
vajaa 1 rkl voita,
½ rkl hiivaa,
ripaus suolaa.
Taikina oli helppo tehdä ja paistaminen oli vaivatonta pienellä paistinpannulla (ei siis lättypannulla), koska paksusta taikinasta ei tarvinnut tehdä loputonta määrää blinejä. Tästäkin määrästä tuli "teevadin" kokoisia ja noin 1½ cm paksuisia blinejä 10 kappaletta! Raavaalle miehelle kolme kappaletta riittänee hyvin mahan täytteeksi, saatikka naiselle yksi tahi kaksi. Maku oli myöskin hyvä! Päälle laittaisin sipulisilppua, kaviaaria taikka suolakurkkusilppua ja smetanaa.
noin 3 dl maitoa,
noin 3 dl vettä,
noin 265 g tattarijauhoa,
noin 265 g vehnäjauhoa,
1 muna,
vajaa 1 rkl voita,
½ rkl hiivaa,
ripaus suolaa.
Taikina oli helppo tehdä ja paistaminen oli vaivatonta pienellä paistinpannulla (ei siis lättypannulla), koska paksusta taikinasta ei tarvinnut tehdä loputonta määrää blinejä. Tästäkin määrästä tuli "teevadin" kokoisia ja noin 1½ cm paksuisia blinejä 10 kappaletta! Raavaalle miehelle kolme kappaletta riittänee hyvin mahan täytteeksi, saatikka naiselle yksi tahi kaksi. Maku oli myöskin hyvä! Päälle laittaisin sipulisilppua, kaviaaria taikka suolakurkkusilppua ja smetanaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti