.

.

30.9.2022

Mitkä olivat vuoden viimeiset vaatehankinnat


Lupasin kertoa kuun lopussa miten tämän vuoden kolmas ja viimeinen ”vaatteidenostokuu” sujui. Tuli pieniä muuttujia; kaikenlaisten ylimääräisten menojen ja laskujen, sekä pienehköjen tulojen ristimylläkässä totesin, että ensimmäistä kertaa joudun siirtämään kenties yhden tai kahden vaatteen hankinnan ensi kuulle. Ne on kuitenkin suunniteltu tässä kuussa ja olisin ostanut ne, jos vain mahdollista. Ja tarvitsen niitä todella. Ja kyse on siis talvihousuista. Kokeilin farkkujani ja löysin kolmet, jotka menee mukavasti päälle. Mutta sitten tuli takapakkia; kahdet niistä valuu koko ajan alaspäin. No vyö auttaa siihen asiaan kyllä. Mutta toiset niistä ovat ihan kohta puhki. Haaroista, kuten aina. Joten parasta on hankkia talveksi ainakin yhdet siistit ja sopivat housut, koska en luota siihen, että näillä mennään, joita on.


Lapsuudenkodissa minä asustelen yläkerrassa. Siellä on olohuoneessa vaatekomero ja keittiössä sellainen pitkä ja kapea lapekomero jossa on hyllyt ja pieni naulakko henkaritankoineen. Koska vaatekomero on ollut täynnä petivaatteita, täkkejä, valokuvalaatikoita ja ties mitä sinne kuulumatonta ja keittiön lapekomero taas hyvin epäkäytännöllisenä vaatekaappina aivan sekaisin (käytännössä vaatteeni ovat olleet paperikassissa heti oven sisäpuolella ja pinossa sen päällä, plus muutama henkaritangossa, josta niitä ei kunnolla näe edes) niin viimekäynnillä päätin järjestää asian. Otin lapekomerosta vaatteeni ja tyhjäsin vaatekomeron. Samalla kun järjestin vaatteitani kunnolliseen järjestykseen niille tarkoitettuun komeroon, sain hyvän käsityksen siitä, mitä olen lapsuudenkotiin hillonnut. Siis jestas, aika hyvä kokoelma! Mutta nyt pystyn yhdellä silmäyksellä näkemään mitä siellä on, enkä turhaa vie sinne enää ylimääräisiä vaatekasoja.


Ja tässä siis lopuksi se värikäs Finlaysonin T-paita, josta jo kuun alussa puhuin. Sen hankin, enkä muuta sitten olekaan hankkinut. Paitsi ne talvihousut (kenties yhdet) pitää laskea tietysti tähän mukaan. Seuraavan kerran hankin vaatetta luullakseni tammikuussa. Saattaa olla, että ensi vuonna pidän vain kaksi vaatteidenostokuuta. Ja jos se tuntuu hyvältä määrältä, pysyttelen siinä. Tsemppaan tähän systeemiin muitakin, joilla tekstiilit on lähteneet lapasesta!

Ja oikeastaan olen päättänyt lähikuukausien aikana käydä läpi kriittisesti vaatteitani ja tehdä poistoja edelleen. Sellainen sopivaan määrään pääseminen kiinnostaa hurjasti! Ei siis mitään minimalistista viiden vaatteen kaappia, vaan minulle sopiva. Poistojakaan en halua tehdä vain poistoinnon vuoksi, vaan niillekin pitää olla peruste. Haluan noudattaa ekologista linjaa tässäkin ja säästää vaatteita sitä silmällä pitäen, että minulla on suurin osa näistä käytössä vielä 10 vuoden kuluttuakin, mutta uusia hankintoja teen äärimmäisen vähän.


Ei kommentteja: