.

.

12.11.2024

Mitä helvettiä täällä tapahtuu?!

 

Mä voin jotenkin hahmottaa vielä sen, että joku narisevaääninen tosikko yrittää vetää koulun oikeuteen yhestä biisistä, josta hänen lapsukaisensa on saanut ylisukupolvisen trauman, kun on laulettu jotain kristillistä. Nykyään oppilaan kuuluu kuulemma saada etukäteen tieto siitä, että onko tunnilla taikka esityksessä/juhlassa jotain tunnustuksellista uskonnollisessa mielessä. Semmoinen on meidän laki, kuulkaa! Jos tieto jää uupumaan, voi käydä just näin. Trauma iskee ja joku vetää oikeuteen. Kohta varmaan vastasyntyneisiin tatuoidaan käyttöohjeet, että ’ei saa kuivata mikrossa’, muuten kätilö voidaan vetää oikeuteen. Mutta sitten alan jo tosissaan kiristellä hampaita, kun aletaan oikeudessa käsitellä tällaisia asioita ja maksamaan korvauksia, sen sijaan että sanottais hyvin tiukkaan sävyyn, että painu sinä turhanvinkuja sinne missä pippuri kasvaa. Eikö elämässä ole isompia huolia, kuin mussuttaa tällaisista vedenvärisistä ja makuisista asioista suureen ääneen? Ja kaikkein eniten mua ottaa päähän se, että sen jälkeen yhteiskunnassa alkaa dominoefekti, joka lumipallon lailla alkaa kieriä eteenpäin ja tempaa kaiken mukaansa. Ja nyt puhun Hesalaisesta koulusta, joka peruu barokkikonsertin koska siinä voi olla uskonnollisia viitteitä! Ei sellaista tarvitse perua, Haloo hei!


Nyt jarrua kuulkaa! Onko pakko mennä mukaan kaikkien nipottajien kelkkaan? Onko? Että ei esim mietitä miten tämän vuosikymmenien vaivalla luodun hyvinvointiyhteiskunnan rippeetkin ei romutu, että ei panosteta yhteistuumin vaikka muovin vähentämiseen ja poistamiseen ja muuta tärkeetä… ei vaan aletaan pyöriä ympyrää ja heiluttaa käsiä ja ulvoa, että voi ei mitä kauheeta nyt on tullu tehtyä, kun joku lapamatomainen vellihousu on vahingossa kuullut jonkun jeesusbiisin! Tämmösillä hetkillä erityisesti muistelen lämmöllä, miten isä aina sanoi, että kyllä tekis sota taas niin hyvää!! Oppis suhteuttamaan asioita jollain lailla edes, eikä lässyttämään naurettavuuksia. Tästä yhteiskunnasta on kasvanu sellanen, että ensin ei uskalleta antaa lapselle pettymyskokemuksia ja nyt se koskee jo lasten sijaan kaikkia. ’Sorge, ei pahaa mieltä’ täällä hymistään joka suuntaan ja mulla räjähtää hermo. Kandeis varmaan vääntää kanava merisäähän, niin ei pahastuis elämästä?

 

Ja minähän en siis kuulu kirkkoon, enkä mihinkään hemmetin lahkoon, puolueeseen tai muuhunkaan älyttömään järjestelmään. Vihaan kaikenlaisia lahkoja! Yleensä viha on liian vahva sana, mutta lahkoja mä kyllä vihaan. Ja mun mielestä koululaisille pitäis tarjota uskonnon opetusta valinnaisena, eikä itsestään selvänä. Mutta tämä on jotain aivan uskomatonta paskaa, mihin nyt ollaan taas lipumassa!


No mietitäänpä huvikseen mihin suohon me vajottais, jos kristillisyys pitäis kokonaan karsia yhteiskunnasta. Hävitetään kirkot, seurakunnat, leirit, kuorot ja muu. Loppuu se häitten pitäminen ja naimisiinmeno. Kihla- ja vihkisormukset voi heittää johonkin jordaaniin. Lopetetaan kastejuhlat, rippijuhlat ja hautajaiset. Työnnetään puskutraktorilla hautausmaat läjään ja poltetaan loputkin kirkot. Jokainen kokoaa takapihalleen kiviröykkiön, jonne ne mummon jäänteet ripsutellaan, kun hänet on ensin poltettu roviolla siinä pihan perukoilla. Loppuu se joulunvietto, pääsiäinen, ja muu vähänkin kristillisyyteen taipuva hihhuloiminen. Loppuu se sunnuntainvietto ja jatkossa on seitsemän arkipäivän viikot. Otetaan uudet nimet, koska lähestulkoon meidän kaikkien nimet on kristillispohjaisia ja ne pitää muuttaa sellaisiksi kuin vaikka Betoniseinä ja Kynsiviila. Iso osa vanhasta taiteesta pitää polttaa, elokuvia retusoida ja sanoja muuttaa. Mariankadut rakennetaan umpeen. Ja kymmenen käskyä muokataan uusiksi; minä olen teini sinun jumalasi, älä pidä muita jumalia. Kunnioita lapamatojen aivoituksia. Tapa ihmeessä, jos siltä tuntuu. Ja sitä rataa. Hepskukkuu vaan tulevaisuus!


11 kommenttia:

wilumiina kirjoitti...

Hei, minä olen se vanhempi joka on tarkka ettei muissa yhteyksissä kuin uskonnontunnilla kaupata luterilaista eikä muutakaa uskoa. Kuinka moni vanhempi vetäisi herneet nenää jos tunneilla luetteis koraania?
Minusta uskontokasvatus kuuluu vanhemmille eikä yhteiskunnalle.
Koulussa on todella monta oppitunia pelkkää uskontoa vr muihin aineisiin. Joten ne uskontojutut mahtuu kyllä niiden tuntien puitteisiin.
Joulujuhlaa voidaan viettää myös ilman uskonnollisa tunnuksia.
Meillä kaikki 4 lasta ovat käyneet peruskoulun ilman uskonnontunteja sekä kasvaneet aikuisiksi ilman rippikoulua. Ja voin vahvasti olettaa että tietävät luterilaisesta uskosta kuten monesta muustakin uskosta enemmän kuin peruskoulun käyneet uskontotunneilla istuneet kaverinsa.
Yhteiskunta muuttuu ja uskonharjoitus siinä mukana. Jokainen saa uskoa vaikka joulupukkiin mutta sitä ei pidä toisille totuutena pakkosyöttää.

Anonyymi kirjoitti...

Samaa meltä olen kuin sinä Thilda. Päällimmäinen tunne näistä viime aikaisista uskontopöyristelijöistä on ihmetys ja heti perään vitutus. Jos todellakin lähdetään karsimaan kulttuurista kaikki vähänkään kristilliseen uskontoon viittaavaa, saadaan aika iso rovio aikaiseksi, kun poltetaan klassisen musiikin suurteoksia, kuvataidetta, kirjallisuutta.
Olen käynyt kouluni siihen aikaan, kun joulujuhlissa esitettiin seimikuvaelma, eikä milloinkaan tullut edes mieleen, että se olisi ollut uskonnon tuputtamista. Sittemmin aikuisena erosin kirkosta, mutta en vaadi, että muiden täytyy erota.
Eilen muuten olin kävelyllä, ja juuri kun ohitin kirkon, alkoivat kirkonkellot moikaamaan.
Voi ettien että! Kyllä minä niin mieleni pahoitin kun en edes kirkkoon kuulu ja minne voin valittaa ja kuinka paljon korvauksia vaatia? Häh?t.Selja

Satu kirjoitti...

Mulle tuli tän uutisen kuultuani ihan samanlaiset fiilikset kuin sullekin, että nyt on kyllä lähtenyt homma lapasesta. Tuskin ne uskonnolliset viittaukset tuossa konsertissa olisivat olleet niin ilmeisiä tai keskeisessä osassa, että joku olisi voinut ottaa niistä itseensä, joten peruminen tuntuu aikamoiselta ylilyönniltä. On tämä maailma mennyt kummalliseksi.

Thilda kirjoitti...

Sitä on niin monenlaisia käsityksiä siitä, mikä on uskonnon kauppaamista. Että kulkeeko Stokkan jouluikkunan ohi silmät sidottuina, vai vetääkö koko konsernin oikeuteen? Jos laissa sanotaan, että koulujen pitäisi kertoa, jos on joku uskonnollinen tilanne tulossa ja sitten se informointi kerran unohtuu, niin tuleeko siitä joku trauma tai jotain? Että kärsiikö se avuton teini/lapsi ressukka niin hirmuisesti, että oikeuteenhan tästä on mentävä. Kun se on nyt se pointti, että onko mitään järkeä käyttää yhteiskunnan resursseja ja koulun varoja (vai mikä taho ne sakot maksaa) tällaseen?! Ja jos luit tarkkaan, niin minäkään en kuulu kirkkoon, eikä minunkaan perheessä ole oltu uskontotunneilla. Se ei nyt ole siis tässä se juttu. Olen siis melko lailla samoilla linjoilla kuin sinäkin, mutta tuota oikeuteen vetämistä en tajua, enkä mitään sellasta överiä häsläämistä. Se on sitä nykyajan MINÄMINÄ-ajattelua, joka mua oksettaa. Että mennäänpä tässä nyt oikeuteen, kun kerran voi.

Taija-Tiia kirjoitti...

Sen vielä ymmärtää, että jollain voi joskus mennä tunteisiin uskonnollinen tapahtuma / uskonnon puuttuminen tapahtumasta jos ennakkoon on saanut päinvastaista informaatiota, mutta mihin tuo korvaussumma oikein perustuu? Mihin se käytetään? Laitetaan säästöön mopokorttia varten? "Kyllä kannatti muuten valittaa, saatiin meijän piltille hyvä alennus" "Ai haluat uuden Pleikkarin? No otetaan sieltä tililtä mihin pistettiin se valitusraha". Ainakin saa tästä "hyvän" opin, että kannattaa koittaa valittaa missä ja milloin vain jos vaikka irtoaisi rahaa tai vähintään huomiota.

Thilda kirjoitti...

Mulla sama fiilis, erosin kirkosta heti kun täytin 18, mut ei mulla nyt mitään traumaa ole uskontotunneista, vaikka opettaja olikin hyvin vanhoillisuskovainen. Mietin, että laajeneeko tämmönen hömpötyshysteria muihinkin osa-alueisiin vielä; että vetää jonkun oikeuteen, joka käyttää parfyymiä taikka syö jotain nakkia tuolla tepastellessaan. Sitä ei jotenkin voi edes etukäteen kuvitella miten pimeitä juttuja vähän väliä tulee vastaan. 🤦‍♀️😂
Ja aina se tosikkomainen korvausvaade! Joo, toki voit, mene sinne kirkon kupeeseen joka päivä niin saat hurjat summat hyvitystä vuodessa. 🤣 Mää voin tulla mukaan, niin rikastutaan. 😉

Thilda kirjoitti...

Joo, oli kyllä vahvasti ylilyönnin makua! En mäkään tykkää, jos joku alkaa mulla kaupata uskontoaan, mutta en nyt silti veis oikeuteen, vaikka niin tapahtuiskin. 🤦‍♀️

Thilda kirjoitti...

😂 Niinpä!! Onkohan ne jotain ammattivalittajia? Ei siinä mitään, meitä on niin moneksi, mutta kuinka kukaan ottaa käsittelyyn tuollasta asiaa edes, saati sitten että maksetaan tollanen summa!! Mä vaadin kymppitonnin ku silmiin osuu joka päivä jotain vegemainoksia… 🤦‍♀️🤦‍♀️

Anonyymi kirjoitti...

Eikös se korvaustapauskin ollut vaan sellainen, että kuoron lauluista yksi oli uskonnollinen? Joteskin kyllä sillä taustalla ymmärrän, että rehtori teki hätäjarrutuksen teoksesta, joka on kokonaan Jeesuksesta. Helppohan se on tätä jälkikäteen pitää liioitteluna. Ohjeet muka ovat riittävät mutta ehkä ohjeiden lisäksi pitää olla selkeitä esimerkkejä, miten ohjeita kuuluu tulkita. Ehkä ohjeita on mutta jospa niiden pitäisi olla vielä selkeämpiä ja konkreettisempia. Hullu maailma.

t. Anonyymi Emäntä

Thilda kirjoitti...

Näin mä käsitin kans, että vain yks kipale oli johtanu oikeuteen. Uskomatonta kyllä! Ja tätä taustaa vasten ymmärrän kyllä sen, että ollaan peloissaan, mutta silti vähän ylilyönnin makua kuitenkin. Tai että miks heti suostutaan siivoomaan suunnitelmia, kun joku närkästyy? Miks ei olla topakkana? Että viiden miljoonan ihmisen joukossa yks sanoo ’ei’ niin heti kaikki perääntyy viis askelta. Kukaan ei käänny sen yhden puoleen ja kysy, että ai miten niin ja kuules nyt tää menee näin. Demokratiassa ei se yksi pitäisi olla päätäntävallassa.
Ohjeet on kyllä monessa kohin ihan tosi epäselviä! Täs asias ois luontevin, että hei jos siel tilaisuudes on joku hermoa kiristävä juttu, niin älä mene sinne taikka jos jo menit, niin lähe pois. Ei se, että mennään oikeuteen. 🤦‍♀️ Siis ihan hullu maailma!

marikan polut kirjoitti...

mulla meni koko hommeli myös tunteisiin - hyvin sanoitettu tää juttu, kiitos siitä!
Mietin kyynisenä että onko se sakkosumma nyt sitten korvaus aivojen takaisinpesusta, kun lapsiparka on mennyt tärviölle ja se täytyy pestä taas takaisin ruotuun.

En tykkää:
siitä kun tungetaan halloweeniä tilalle. Yksi henkiolento (olen kuullut myös version satuolento) pitää joulusta (ja koulusta) siivota pois, mutta sen voi mielihyvin korvata toisenlaisilla - ja paljon pelottavammilla - henkiolennoilla. Olivat eka-tokat aika poissa itsestään koulun halloween-diskon jälkeen.
Siivotaan sitten johdonmukaisesti kaikki. (ja varuiksi myös ehkä ystävänpäivä, jos joku on yksinäinen)
Ei vietetä juhlia. Puurretaan. Vain.
Kysyn:
mitä tapahtuu meidän sivistyksellemme? On totta että uskonnonopetus kouluaineena on tullut käännepisteeseen. Ja on totta sekin että ei pidä ihmisen vastoin tahtoaan päätyä vierasuskoisten tilaisuuksiin. Mutta silti - mitä tapahtuu sivistykselle? Jos nyt ruvetaan ruokkoamaan pois jo ihan kaikkea missä on kristillisiä viittauksia, niin johan saadaan ruokota - ja mitä meille jäljelle jää? Kasvaako meille kokonaisia sukupolvia ilman mitään kontaktia vanhaan klassiseen musiikkiin ja kuvataiteisiin?
Ollaan johdonmukaisia:
ei korvata yhtä uskonnollista sisältöä toiselle. Ei joogata jumppatunneilla, ei hömpätä halloweenia, eikä ainakaan kaiveta mitään muinaissuomalaisia kultteja tilalle.

Minä edustan sitä topparoikkaa, joka kuuluu kirkkoon, on huomauttanut koululle että luterilaiseen kirkkoon kuuluvalla lapsella on oikeus oman uskonnon opetukseen (meillä tarjottiin tietyille vuosiluokille ET:tä kun oppisisältö on periaatteessa sama ja opettaja oli laiska). Olen jotenkin kokenut, että meidän todella monikulttuurisessa yhteisössämme lapsilleni on ollut melkein välttämätöntä tietää mitä tarkoittaa "meidän uskoisuus". Heidän koulukaverinsa kun tapasivat kaikissa käänteissä vetää esiin "meidän uskonto sitä-tätä-tota" (yleensä kielsi jonkun jutun) (aika usein semmoisen mitä se lapsi ei muuten vaan halunnut tehdä) Mulla oli vahvasti se tunne että omille lapsilleni pitää antaa avaimet ja juuret meidän omaan uskontoon, ei jättää avoimeen tilanteeseen jossa voi sitten joskus valita mitä haluaa, vaan antaa selkänojan. (heillä on kaikilla ollut vapaus valita, esim. menevätkö riparille)
Kasvoin siinä sitten itsekin vähän - ja teen nykyisin töitä sille konsernille. Viikkotyöajastani 3 tuntia olen sädekehä pääni yläpuolella, ja muun ajan ihan vain tunnustukseton /katsomuskasvatuksellinen.

Ja joku tuolla kommenteissa kysyi vielä sitä, että miltä tuntuisi jos joku lukisi vaikka koraania. Ei pahalta tuntuisi, oudolta ehkä kyllä. Meiltä löytyy sekin kirjahyllystä. Kaunista, runollista kieltä.