.

.

22.11.2024

Vielä vähän uskonnosta ja uskosta

 

Niin kuin tässä muutama päivä sitten sivusin aihetta tässä, niin jotenkin tämä ’uskonto’ jäi mieleen vielä pyörimään yleisemminkin. Minä en kuulu kirkkoon, en lahkoon, en mihinkään uskonnolliseen jengiin. Olin lapsena perus-luterilainen, mutta erosin kirkosta heti aikuisuuden kynnyksellä, kuten melko moni kai tekee. Lapsenusko alkoi vaihtua teini-iässä omiin pohdintoihin. Luin paljon kaikenlaista henkimaailmaa koskevaa ja parapsykologista kirjallisuutta ja mietin omia kokemuksia. Missään vaiheessa en kokenut olevani sillä tavalla ateisti, että en uskoisi mihinkään henkimaailman juttuihin, sillä olihan meillä suvussa vahvaa kykyä siihen suuntaan. Jo lapsena koin vahvasti henkimaailman ja tajusin, että mulla on vahva intuitio tai vaisto asioista. Tapahtui asioita, joita ei voi sattumalla tai järjellä selittää. Samanlaisia juttuja tapahtui isälle ja isän äidille. Luulin joskus, että kaikki kokee niin, että hengen voimat on suuria kaikilla. Myöhemmin tajusin, että läheskään kaikki ei edes usko mihinkään henkimaailman juttuihin, saati että kokisi mitään itse. Moni ajattelee rationaalisesti ja järjellä ja on vahvasti sitä mieltä, että kaikki on järjellä selitettävissä tai puhdasta sattumaa.


Minusta ihminen ei kaipaa uskontoa, vaan sisäistä uskoa, mikä se sitten onkin. Siinä kohdassa, kun aletaan tehdä uskosta organisaatiota ja luomaan järjestyssääntöjä ja velvoittamaan ihmisiä johonkin yhteiseen toimintaan, esimerkiksi kirkossa käymiseen ja rukoukseen ja syntien anteeksi pyytämiseen, aletaan valua pahasti harhakujille. Minusta usko on pyhä asia, johon ei pidä sekoittaa sääntöviidakkoa ja ahdistusta. Pahimmillaan luterilaisuudessakin niin, että ’jos et usko oikealla tavalla, joudut helvettiin’. Yhä on hyvin tavallista ajatella, että vainajat on joko ’hyvällä tai pahalla puolella’ ja se puistattaa mua. Ihan oikeesti…?! 


Mä en usko helvettiin. Se on ollut tosi kätevä keino suitsia ihmisiä tietynlaisiin toimiin kautta tuhatvuotisen historian täällä kristillisessä Suomessa. Minä uskon, että kuoleman jälkeen on henkimaailma ja se on kaiken hyvän olon ilmentymä. Kunnes synnytään uudelleen tänne maan päälle. Se helvetti-skenaario on suorastaan huvittava. Mietitääs vähän; on siis jumala, joka on kaiken luonut ja hyvyyden ja oikeudenmukaisuuden perikuva ja se sitten jakaa osan ihmisistä helvetin lieskoihin ikuisiksi ajoiksi? Kuulostaapa reilulta mieheltä, sillä lähinnä miehenä hänet kuvataan meidän uskonnossa. Että hän antaa ohjeet ja jos lipsut niistä, voit joutua helvettiin, ellet anele armoa? Ja jos epäilet koko systeemin olemassaoloa, joudut varmasti helvettiin? Ei kuulosta kivalta tyypiltä. Mulle tulee lähinnä mieleen psykopaatti, jonka nilkassa me roikutaan anelemassa, että älä rankaise ja kaiken kukkuraksi sanotaan sitä kaiken hyvyyden ilmentymäksi! Hyi saakeli.


Jos joku ihminen toimis niin, se tuomittais puistatuksin vankilaan lusimaan elinkautista kakkua, tai ainakin niin kuuluis tehdä. Mitä paremmin meidät on aivopesty uskomaan raamatullisen jumalan hyvyyteen ja oikeudenmukaisuuteen, sen varmemmin me ei huomata tässä kuviossa mitään kieroa. Siksi uskonto sysätään jo lapselle ja jos hän on kuuliainen, niin hän pitää siitä sokeasti kiinni kuolemaansa saakka. Koska jos harhautuu edes miettimään, niin voi tosiaan joutua sinne väärälle puolelle. ’Minä ainakin uskon, koska näin mulle on vanhemmat opettanu’ - niin tietysti on opettaneet, koska heillekin on opetettu ja siitä taaksepäin noin 30 sukupolvea jokaiselle lapselle on opetettu. Paitsi että siellä kaukaisuudessa (noin tuhat vuotta sitten) oli aika, kun uskottiin eri tavalla ja jos sitä ei jätetty taakse kristinuskon saavuttua, seurasi kaikenlaisia sanktioita. Vielä 1700-luvulla papit on tehneet ilmoituksia pyhistä lehdoista ja saaneet ylempää käskyjä, että ne pitää hävittää. Kukaan seurakuntalaisista ei silti ole ollut halukas puiden kaatohommiin, joten siinä on ollut papeilla aikamoinen problem.


Toki uskonnoissa on paljon hyvääkin. Tai ainakin entisaikaan on ollut varmaan lohduttavaa, kun perheen 13:sta lapsesta kuoli 10, ajatella, että jumala otti heidät armollisesti jo nyt tykönsä. Mutta minusta uskoon ei tarvita organisaatioita, sisäinen tunne ja varmuus riittää. Ei tarvitse käännyttää ketään, ei tarvitse olla huolissaan että olenko nyt rukoillut tarpeeksi usein ja lujasti. Elämisen säännöt on tottakai yhteiskunnalliselle olemiselle perusta, mutta ei siihen tarvitse sekoittaa helvetin tulia ja kirkollisveroja tai ahdistusta ylipäätään. Minä en ole ikinä kokenut tarvetta käännyttää ketään, mutta juttelen mielelläni asioista. En myöskään puutu kenenkään uskoon, ellei hän tee sillä pahaa muille (ja siinä kohtaa tulee mulla se lahkoviha esiin). Mutta myöskään en tykkää siitä, että mulle tullaan sanomaan, että ’kyllä säkin vielä pelastut’. En suutu, jos mun puolesta joku rukoilee, koska hän varmasti tarkoittaa pelkkää hyvää, mutta kun esiin astuu uhkauksen kaltainen painostus ja annetaan ymmärtää, että olet menossa suoraa päätä helvettiin, ellet tee käännöstä, niin siihen minä viittaan kintaalla. Ehkäpä siihen voisi seuraavan kerran tokaista, että ’no helvetissä nähdään!’ He he.


4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Muistan, että jo alle kouluikäisenä minua häiritsi kovin ajatus, että jumala on luonut kaiken, mutta mistä tämä kaikkivoipa jumala on ilmestynyt? Eli suunnilleen sieltä lähtien olen ollut löyhästi ateisti. Olen aikalailla tiedeuskovainen, mutta kaikkea ei tiedetä eikä tulla koskaan tietämäänkään - ehkä se on se mystinen yliluonnollisena koettu osa. Minun on todella vaikea samaistua tosissaan uskoviin, vaikka koen monet raamatun kertomukset niin syvästi ihmisluontoa kuvaaviksi ja hämmästelen, kuinka samana olemme tämän parituhatta vuotta pysyneet (ja paljon kauemminkin) ja vaikka pohjautuvat eri kulttuurissa ja ympäristössä olleiden kokemaan.

t. Anonyymi Emäntä

Satu kirjoitti...

Aamen! (Eikä siis mitenkään sarkastisesti 😅)

Mä olen aina tykännyt hindulaisuudesta ja buddhalaisuudesta juuri siksi, että niissä uskonto on hyvin henkilökohtainen asia. Temppeleitä toki on (ja hienoja onkin), mutta niihin mennään kohtaamaan jumala kahdenvälisesti, ilman mitään saarnoja, messuja, pappeja, ihmislaumoja tai oppikirjan mukaisia sääntöjä. Hindulaisuudessa on myös tilaa kaikenlaisille jumalille – joku rukoilee Lakshmia, joku toinen Sai Babaa ja kolmas luonnon elementtejä. Mutta kuten anoppini minusta asian hienosti kiteytti, niin kaikki kuitenkin uskovat periaatteessa samaan, vaikka uskon "kohde" onkin eri – eli siihen, että pitää olla hyvä ihmisille, ei saa tehdä vääryyksiä jne. On ihan älytöntä laittaa uskontoja vastakkain ja alkaa jopa sotia uskonnon nimissä.

Mä olen joskus jopa toivonut, että uskoisinpa jumalaan, koska ehkä elämä olisi silloin helpompaa. Voisi elää siinä uskossa, että joku kyllä huolehtii koko ajan ja järkkää asiat lopulta parhain päin. Näin ateistina joutuu ihan itse taistelemaan omat taistelunsa. 🤣 Tai siis en minäkään koe olevani täysin ateisti, sillä uskon hyvän voimaan ja siihen, että maailmassa on paljon sellaista, mistä meillä ihmisillä ei ole aavistustakaan.

Thilda kirjoitti...

No niinpä, tämähän on peruskysymys! Kuka hänet loi? Loiko hän itsensä - heh heh. Minä mietin alle kouluikäisenä, että maailman ääressä, tuolla jossain avaruudessa, on piikkilanka-aita (sellainen kuin lehmihaassa vaikka ennen) ja siinä on loppu, koska en käsittänyt sitä ääretöntä. En kyllä käsitä vieläkään, mutta ehkä siellä ei ole enää piikkilanka-aitaa. 😄
Mystiikka on kyllä mielikuvitusta kiehtova asia! On paljon asioita, joita vaan on ja tapahtuu, vaikka ei tiedetä, miten se on mahdollista. Mutta onhan meidän aivoissakin paljon osia, joista ei tiedetä mihin niitä käytetään. Maailma on mysteeri! 😳
Minä jotenkin suhtaudun ehkä hellän ymmärtäväisesti jos joku uskoo esim raamattuun 100%, vähän niin kuin lapsen juttuihin voi suhtautua. Mutta ei jonkun usko ole multa pois, joten se on ihan jees, kunhan ei tehdä muille pahaa.
Ihmisluonto on kyllä aika hassun sama, ollut varmaan aina! 😄

Thilda kirjoitti...

Sama täällä! Tai sanotaanko, että ne on kiinnostaneet mua lukioajoista saakka. On jo vuosia meinannu, että ryhdynpä oikein tutkimaan eri uskontoja, että mitä ne pitää sisällään, mutta se on vielä aikeen tasolla. Yllätyin toden teolla, kun luin yhden Intia-kirjan ja siitä sai sen kuvan, että Intiassakin on aikamoiset uskonkahakat tämän tuosta! Tosin toisena osapuolena taisi olla islam, joka ei kyllä muutenkaan minään rauhan uskontona näyttäydy.

Anoppisi on fiksu nainen! Juuri noin uskontoihin onkin hyvä suhtautua, jos nimittäin haluaa jumalaan uskoa. Uskonsodat on järjettömintä, mitä maa päällään kantaa!

Mulle kirkot on arkkitehtuuria ja saatan toki niissä jollekin hengelle puhuakin, mutta enemmän aistin niissä vahvaa tunnelmaa, joka tulee kaikkien menneiden vuosisatojen ihmisistä, jotka on niissä kokeneet suuria tunteita, rakkautta ja surua ja lohdutusta.

Johonkin hyvän voimaan minäkin uskon, henkioppaisiin, enkeleihin ja kuolleiden henkiin. Mutta yhtä hyvin voi olla, ettei niitä olekaan olemassa, en lähde niistä varsinaisesti kinaamaan kenenkään kanssa. Se ei siis ole mikään kynnyskysymys onko niitä vai ei. 😄