.

.

18.2.2016

Kokkausprojekti osa 13


Kirja nro 3Mirelle Guiliano: Ranskattaret eivät liho Keittokirja, sivu 82-83;
(ranskankielinen alkuperäispainos 2010, suomennos 2012)

Ratatouille
6 annosta

450 g tomaatteja
450 g kesäkurpitsaa
450 g munakoisoa
4 valkosipulinkynttä
2 rkl silputtua tuoretta persiljaa
suolaa
vastajauhettua pippuria
oliiviöljyä 


1. Käytä yhtä suuri määrä tomaatteja, kesäkurpitsaa ja munakoisoa. Pese ne ja leikka paksuiksi viipaleiksi (noin 1-1,5 cm)
2. Läytä isoa, raskasta emaloitua pataa. (Jos käytössä on vain kevyitä ruostumattomia teräskattiloita, sivele pohja oliiviöljyllä.) Kerrosta ainekset alkaen munakoisosta, sitten tomaatti ja viimeksi kesäkurpitsa ja toista, kunnes pata on melkein täynnä. Lisää valkosipulia ja persiljaa kerrosten väliin. Mausta suolalla ja pippurilla.
3. Pane kansi päälle ja kypsennä hyvin alhaisella lämmöllä 1-2½ tuntia, kunnes vihannekset ovat kypsiä.
4. Anna seistä 20 minuuttia ennen tarjoamista. Käytä tarjoiluun keittoastioita, koska tässä vaiheessa se on pikemmin keittoa; neste on peräisin vihanneksista.

Tein ohjeen hieman pienempänä; kutakin kasvista 350 grammaa. (Voit ostaa yhden munakoison, yhden kesäkurpitsan ja muutaman ison tomaatin ja tehdä ratatouillen pienimmän kasviksen painon mukaan.) Tästä määrästä riittäisi minusta neljälle hengelle, ainakin. Käytin isoa paksuhkopohjaista ruostumatonta teräskattilaa, jonka pohjalle kaadoin pari rkl oliiviöljyä (joka on nykyään lempiöljyni!) ja kallistelin öljyn ympäri pohjaa. Vihannekset leikkasin noin 1 cm paksuisiksi ja ladoin ohjeen mukaan, unohtaen ensin lisätä väleihin mausteita. Onneksi kerrokset oli helppo purkaa ja latoa sitten uudelleen oikealla tavalla. Laitoin kattilan ensin vitoselle aivan hetkeksi (noin minutiksi) ja pienensin sitten askelman kerrallaan aina hetkisen kussakin kohdassa viivähtäen. Lopulta kattila oli aika kauan kakkosella ja vielä sitten hiljakseen poristen ykkösellä. 

Rakenne tosiaan muistutti keittoa. Jos tahdot tästä patamaisempaa, älä hauduta aivan niin kauan. Maku oli minusta vähän vaisu, vaikka nykyään hyväksynkin jo mietoja makuja kaiken chilipelleilyn jälkeen :)
Lopuksi tekisin ohjeeseen sen muutoksen, että lisäisin kerrosten väliin sipulinrenkaita ja ehkäpä muutamia oliivinviipaleita. Voit tietenkin säveltää ratatouillen oman makusi mukaan; tässä on kuitenkin hyvä pohja!

Ei kommentteja: