.

.

28.3.2016

Kokkausprojekti osa 35


Kirja nro 9



Cosima Bellersen Quirini
Kotitekoiset jogurtit, rahkat ja juustot, sivu 40;
(Alkup. 2014, Suom. 2015)

Tölkkivoi

2 dl kermaa
2 rkl ranskankermaa tai
smetanaa
1 lasitölkki
suolaa
(vettä)


> Laita kerma, ranskankerma tai smetana tarpeeksi suuren lasitölkkiin niin, että enintään 2/3 tölkistä täyttyy.
> Ravistele tölkkiä niin kauan, että kaikki kerma on kiinteytynyt voiksi. Tähän kuluu vähintään 10-15 minuuttia.
> Kaada kirnupiimä pois, lisää saman verran kylmää vettä tölkkiin ja ravista uudelleen.
> Vaihda vesi ja ravistele, kunnes vesi on aivan kirkasta.
> Ota voi poist tölkistä, vaivaa voimakkaasti ja muotoile. Lisää suola vaivauksen yhteydessä, 1-2 % suolaa koko voimäärästä riittää.

Käytin kuohukermaa ja ranskankermaa tähän voisatsiin. Puuh! Aika rankkaa alleille tämä puuha! Juuri kun olin luovuttamassa "tästä ei tule ikinä mitään!", alkoi kermavaahto irrota purkin reunoista ja pian olikin jonkinlainen möykky jo purkissa muotoutumassa. Tästä määrästä tuli kirnupiimää 1 dl (jonka voi juoda) ja vettä lisäsin aina yhden desin, noin kymmenen kertaa, joka kerta hiukan ravistellen ja sitten kaataen samean veden pois. Lopulta purkissa oli kirkas vesi ja voimöykky. Otin voin pois purkista kulhoon ja vaivasin puulusikalla. Ripottelin päälle hiukan suolaa (suosittelen maistamista oikean määrän arvioimiseksi) ja vaivasin suolan voin sekaan. Tässä vaiheessa voista irtoaa vielä suunnilleen ruokalusikallinen vettä. Hyvää voita tästä yllättäen tuli - tosin se on aivan eri asia onko tässä mitään järkeä? Kädet maitohapoilla, allit melkein riekaleina ja kallis voikimpale (suunnilleen nyrkin kokoinen) tuloksena... 
Noh, säästetty kuntosalimaksuissa!



Ei kommentteja: