.

.

29.3.2016

Kokkausprojekti osa 36


Kirja nro 9



Cosima Bellersen Quirini
Kotitekoiset jogurtit, rahkat ja juustot, sivu 42;
(Alkup. 2014, Suom. 2015)

Maustettu ghee

500 g voita

valitse haluamasi mausteseos seuraavista:

½ tl kardemummaa
½ tl kanelia
½ vaniljatanko

tai

½ tl inkivääriä
½ tl jauhettua sitruunaruohoa
½ tl korianterinsiemeniä

tai

½ tl valkosipulia
½ tl lipstikkaa
½ tl kuminaa

tai

½ tl currya
½ tl kokonaisia maustepippureita
½ tl rouhittua mustapippuria

tai

½ tl muskottipähkinää
½ tl kokonaisia neilikoita
½ tl chilihiutaleita

tai

½ tl sinisarviapilaa
½ tl mietoa paprikajauhetta
½ tl vahvaa paprikajauhetta.


> Pilko voi suurehkoiksi kuutioiksi, suunnilleen yhdeksään palaan (kaksi kertaa pitkittäin ja poikittain).
> Lisää mausteet.
> Lämmitä hitaasti hyvin alhaisella lämmöllä ja sekoita välillä.
> Kun voi on kokonaan sulanut, anna kiehahtaa.
> Vähennä lämpöä ja anna poreilla noin 15 min.
> Kun voi on kirkasta, valuta se suodatinpussin tai talouspaperin läpi suureen lasitölkkiin.
> Sulje tölkki ja anna jäähtyä. Merkitse tölkkiin valmistuspäivämäärä.
Varoitus: Maustettu Ghee aiheuttaa riippuvuutta!

Ghee on Intialaisen ruuan perusraaka-aine. Kokeilin tätä reseptiä, mutta vilkuilin samalla Intialaisen keittokirjan ohjetta, sillä nämä poikkeavat toisistaan hiukan. Joten tässä se mitä minä tein; 200 g voita. (Voit tietysti käyttää niin paljon tai vähän tai paljon voita kun haluat! 200 grammasta tulee 1 dl Gheetä.) Koska pidän vahvoista mausteista valitsin mausteeksi (ohjetta vähän roimemmin) valkosipulin (2 kynttä), lipstikkaa (kuivattua ½ tl) ja ripauksen currya.

Sulatin voin hellan levyllä ykkösellä. Kiehahtamisen jälkeen poreilun aloitus nelosella ja sitten kakkosella. Annoin poreilla noin 10 minuttia, sillä maidon kiinteät aineet alkoivat palaa pohjaan. Lopulta maistoin gheen pinnalle muodostunutta vaahto-mauste-mössöä ja totesin että se maistuu taivaalliselta! Harmi että vain kirkas suodatettu ghee säästetään. :)



Ei kommentteja: