.

.

27.9.2021

Kautta linjan tyylikkäänä




Kun katson vanhoja dokumenttifilmejä vaikkapa Helsingistä, ihastelen sitä, miten tyylikkäinä ihmiset kulkivat! Naisilla oli kampaus, hatut, hansikkaat, käsilaukut, silkkisukat, pitsit. Miehillä kenties vesikampaus, pikkutakki, kiiltävät kengät, hattu, ehkä jopa silinterihattu - parhaimmillaan Chapeau claque, jonka mekanismi sai hatun painumaan lätyksi ja taas ponnahtamaan uljaaksi kiiltäväksi silinteriksi. Mutta yhtä kauniita ovat tavallisen kansan lipalliset lakit. En sano lippalakit, koska niistä tulee mieleen muovinen lippa ja teksti Valmet tai Hankkija. Miehillä oli kalvosimet, kaulukset, nilkkaimet. Kengännauhat päättyivät metalliseen kärkeen.

En koskaan osaa päättää mihin aikaan pysähtyisin. Turnyyrit ovat kauniita, mutta korsetin pakkopaitamainen olemus hirveä. Silkkisukat ihania, mutta vyötärölinja pepun päällä järkyttävä. Ehkä aika saisi pysähtyä fyysisiltä osiltaan johonkin 1960-luvun alkuun, jolloin ei oltu vielä ehditty purkaa kaikkea. Vanha Kämp olisi vielä olemassa. Elementtilähiöt olisivat vasta tulossa. Joka ikinen autokin olisi tyylikäs! Miksi ei voisi istuttaa nykyihmistä sieluineen tuohon fyysiseen maailmaan. Ehkä vähän leikkaisin pois nykyihmisestäkin. Nykyihminen on niin vakava. Loukkaantumista tapahtuu koko ajan siinä määrin, että välillä pelkään uutta sisällissotaa. Koko maailma on repeytynyt uudella tavalla kahtia. Minä olen epäilemättä enemmän vanhan maailman ihmisiä.








Nyt kun olen saanut itseni kuriin vaatteiden ostamisen suhteen, ihailen yhä enemmän asusteita! Hatut, huivit, aurinkolasit, persoonalliset silmälasin pokat, hansikkaat, käsilaukut, sukat. Sekä ilman muuta korut, huulipunat, kynsilakat, parfyymit. Kai nyt joka naisen garderoobiin kuuluu kattava valikoima asusteita! Rakastan kaikkea vanhaa tälläkin saralla. Mutta täytyy kyllä sanoa, että ihan juurikin nykypäivänä alkaa taas olla kiinnostavia asusteita kaupoissa! Vai mitä voi muuta sanoa, kun eteen tulee pinkki hirvennahkalaukku? Tai uskomattomat peccarynnahkaiset hansikkaat? Tai cognac-värinen käsilaukku, salkku tai reppu? Minä uskon oikeisiin materiaaleihin. Luonnontuotteisiin. Oikea nahka. Aito silkki. Kunnon pellava. Vähemmän tuotteita, enemmän laatua, painopiste lähellä tuotetussa.



 

Ei kommentteja: