.

.

21.9.2021

Positiivisia valintoja




Täytin keväällä pyöreitä. Puoli vuosisataa toisin sanoen. Olen turhaan odotellut kutsua johonkin viiskymppis-lääkärintarkastukseen. Viime viikolla tepastelin itse lääkäriin ja pyysin jonkinlaista yleiskuntotarkastusta. Siispä sain lähetteen verikokeisiin ja mukaan lapun johon täytellään aamuin illoin verenpainelukemia. Jees, jotain tämmöistä kaipasinkin! Olen nyt vuoden ajan tehnyt korjausliikettä elämäntavoilleni. Juon vähemmän alkoholia, joskaan en ole ikinä tykännyt juoda paljon. Valitsen kaupassa vähemmän rasvaisia ruokia. Syön enemmän kalaa. Syön paljon vähemmän sokeria. Ja liikun hitusen enemmän.

Eilen kävin verikokeissa. (Tästäkin aiheesta voisi kirjoittaa oman lukunsa; "verikokeen ottaminen"!) Osa arvoistani on parantunut selvästi tammikuusta, saatika sitten viime vuodesta. Kolesteroli on kuitenkin aika hälyttävä. Tosin viimeksi se on mitattu 2017, joten en osaa sanoa miten huono se välillä oli ja onko se parempi kuin viime vuonna. Aika oleellinen tieto siis puuttuu! Mutta neljässä vuodessa lukemat on huonontuneet. Verenpainetta en ole koskaan seurannut järjestelmällisesti, mutta muistan, että jo 90-luvun alussa lukemista on sanottu, että ovat koholla. Ja nyt kun katson vanhoja papereita, huomaan, että näin onkin. Ihan hirveän kaukana en ole niistä lukemista nyt siis. Ne olisivat siis voineet nousta ties mihin, jos ikä toisi koko ajan lisää huonoja lukemia. Sinänsä tässä ollaan hyvissä lähtökohdissa kuitenkin vielä.







Pureskelin asiaa eilen illalla. Mietin kolesterolia ja verenpainetta. Aavistelen, että lääkäri haluaa määrätä minulle lääkkeet. En kuitenkaan ole ollenkaan halukas tarttumaan pillerirasiaan vielä, ennenkuin teen korjausliikkeitä enemmän! Laadin siis uusia suunnitelmia ja aion katsoa miten lukemat kehittyvät. Jos ruokavalinnat vaikuttavat, niin johan on kumma jos en saa lukemiani paremmiksi! Toki perinnöllisyys ja ympäristötekijätkin vaikuttavat terveyteen, mutta käsittääkseni jokaisen osuus on 1/3, eli voin hyvin peitota huonon geenivaikutuksen omilla valinnoillani. Olen hyvin optimistisella mielellä ja pirteämpi kuin aikoihin! 

Tulen kertomaan miten asia etenee, mitä valintoja olen tehnyt ja onko niistä ollut vastaavaa hyötyä. Tarkastelujakson mitaksi voisi ottaa puoli vuotta. Ja koska elämäntapamuutokseni alusta alkaa olla kohta vuosi täynnä, voin kertoa että ainakin paino on tippunut noin 7 kiloa ja esimerkiksi mielitekoni ruoan ja juoman suhteen ovat muuttuneet aika lailla. Parempaa päin siis!

 

3 kommenttia:

Rajani Rehana kirjoitti...

Beautiful blog

Rajani Rehana kirjoitti...

Please read my post

Thilda kirjoitti...

Rajani Rehana; Thank you!! :)