.

.

8.4.2022

Vanha Tampere

 

Tästä Tampereen kartasta pidän kaikkein eniten! Se kuvaa sitä vanhaa Tamperetta, jota kaipaan. Lisäksi kartasta hahmottaa tosi hyvin millaista milläkin kulmalla oikeasti on, koska talot on piirretty viistosti yläkulmasta. Löytyypä kartalta Viistokatukin vielä! (Vain Tamperelaiset ymmärtävät tämän ehkä kiistellyimmän ja kaivatuimman kadun merkityksen. Kadun, joka vain yksinkertaisesti poistettiin.) Tampella on kaikkine rakennuksineen yhä olemassa! Yhtäkään ökykerrostaloaluetta ei ole vielä rakennettu. Tallipihan tallit ovat yhä olemassa. Paasikiventie ja Kekkosentie ovat voimissaan, eikä kukaan edes uneksi tunnelista. Kuninkaankadulla ei ole niin paljon kävelykatuosuutta, kuin nykyään. Tampereen museoiden toimisto sijaitsee Näsilinnan yläkerrassa.





Tyrmäystippoja ei viljellä baareissa. Narkkareita ei notku ydinkeskustan toreilla ja puistoissa. Omalla autolla pääsee ajamaan keskustan läpi ihan sujuvasti suunnilleen mistä vain. Santalahti on Haarlan tehtaan takana joutomaata. Tulitikkutehtaan pihassa lepää pataljoona vanhoja kuorma-autoja, joita Mäkinen itse suojelee koltiaisilta. Pyynikin kirkkopuiston vanhat hautaristit saavat olla rauhassa. Stokkan myyjät ovat arvonsa tuntevaa väkeä, joiden eteen suorastaan hävettää mennä ryysyläisenä. Anttilan leffaosastolta löytyy kaupungin paras VHS-valikoima. Hämeensillan kupeessa on legendaarinen Rosso.

Listaa voisi jatkaa lähes loputtomiin. Tietenkään KAIKKI ei ollut paremmin. Mutta siitä on 30 vuotta! Neuvostoliitto oli juuri hajonnut. Suomessa oli lama. Oli juuri päästy 80-luvun nousukaudesta. Koivisto oli presidenttinä. Olkatoppaukset ja pastellivärit oli juuri viety UFFille. Dingon hajoamisesta oli vaivaiset kuusi vuotta. Radiosta kuunneltiin Kuurankukkaa, Juppihippipunkkaria ja Kersantti Karoliinaa. Luin hiljattain, että 2000-luvun alun vaatteet lukeutuvat jo vintageen. Tuntuu, että kohta voin aivan uskottavasti selittää nuorisolaisille, miten muistan niin elävästi, kun Kuningas Kustaa III päätti perustaa Tampereen… (1779)

Ei kommentteja: