.

.

5.4.2022

Tekstiili-inventointia




Mielijohteesta kävin läpi kaikki huivini. (Tai en ihan kaikkia, sillä pari huivia on lapsuudenkodissani, koska inhoan vaatteiden raahaamista edestakaisin.) Ärsyynnyin, kun huivikori, jossa säilytän kunkin vuodenajan mukaan eri huivilajitelmaa, tursusi aina huiveja, enkä koskaan käyttänyt muita kuin yhtä tai kahta päällimmäistä ja  suurin osa huiveista oli vain tiellä. Uteliaisuudesta laskin huivit ja tajusin, että tässä ei ole mitään mieltä! Olin kuvitellut, että huiveja on ehkä 17 tai 24, ehkäpä 38. Olin väärässä. Niitä oli 60!

Puolustaudun sillä, että esimerkiksi varhaisin itse hankkimani huivi (noin vuodelta 1985) on edelleen olemassa. Se on mustaa harsoa, jossa on reunoilla kirkkaanpunaisia tupsuja. Ostin sen Norjasta jostakin tienvarsikojusta. Eikä se ole varsinaisesti sellainen, jonka valitsisin uudelleen. Lähes kaikki siitä lähtien ostetut ovat edelleen huivikorissa. Siellä on myös äidiltäni perityt huivit, aina 1960-luvun sifonkihuiveja myöten. Unohtamatta anopilta perittyjä tai naapurin rouvalta saatuja huiveja. Tai lahjaksi muuten vaan saatuja. Kyllä vain, ihan hyvä puolustus, mutta koska huivimäärän käyttöaste on järkyttävän pieni, päätin tehdä poistoja.

Poistoihin päätyi melko nopeasti ja kivuttomalla tavalla lajiteltuna kolmannes, siis parikymmentä. Optimistisimmallakaan matikalla en kuitenkaan saa oikeasti käyttöön päätyvien huivien lukemaksi säilytetyistä kuin ehkä kymmenen, eli 25%. Päätin katsoa vuoden eteenpäin ja tehdä sitten uuden lajittelun sen mukaan mitä olen vuoden aikana todella käyttänyt. Seitsemän talvihuivia ja seitsemän välikausihuivia saattaa osoittautua liioitteluksi. Mutta nyt määrä on ehkä jollain tapaa hallittavissa. Kaksikymmentäkuusi kesähuivia vaikuttaa kieltämättä edelleen eteenpäin siirretyltä ongelmalta. 

Mutta ette varmasti kykene kuvittelemaan miten HYVÄ olo poistopäätöksestä tuli! Rupesin heti suunnittelemaan uusia inventointikohteita. Ja siitä tulikin mieleeni; arvatkaas paljonko astiapyyhkeitä kerran laskin liinavaatekaapista? Kaiken kaikkiaan lukema oli 160. Ihan totta! Kyllä, poistoja tuli tehtyä. Kuvissa liinavaatekaappi, jonka ylähyllyllä kangasnenäliinoja, esiliinoja, kangasservettejä ja värillisiä astiapyyhkeitä. Toisella hyllyllä pellavaisia valkoisia astiapyyhkeitä. Kolmannella hyllyllä valkoisia damastiliinoja. Sitten värillisiä painokuvioituja liinoja ja vähän myös ruutua ja raitaa. Alinna värillisiä damastiliinoja. Tästä määrästä on siis otettu pois jo ne poistot… aika hullua. Jotenkin tuntuu siltä, että kaapin sisältö ei ole vielä loppuunkäsitelty.






 

Ei kommentteja: