.

.

13.4.2022

Lumoutunut tekstiilien yksityiskohdista



Taas se on tapahtunut; olen lumoutunut vanhojen tekstiilien yksityiskohdista! Yhteen aikaan ihastuin suunnattomasti vetoketjuihin! Oletteko koskaan tarkastelleet vintagevetoketjuja tarkemmin? Vaatteiden, kenkien tai käsilaukkujen? Miten monenlaisia ne ovatkaan! Materiaali on lähes aina metalli (ja minun ”vintage” on siis 1960-70-luvulta taaksepäin, ei suinkaan 1990-2000-luku, jestas sentään…) ja niiden muotoilu on hyvinkin erilaista. Joskus vetonipsu on pyöreä rengas, joskus pitkä suikula, joskus suorakulmion muotoinen aukollinen tai aukoton, joskus soikeahko mutta terävä, joskus ketjumainen…

Mutta ei siinä vielä kaikki! Monesti vetonipsussa lukee vetoketjutehtaan nimi. Olen koettanut etsiä netistä vetoketjutietokantaa, jonka avulla pystyisi ajoittamaan kulloisenkin vetoketjun. Vinkatkaa jos löytyy! Etenkin käsilaukkukeräilijälle (kuten minulle) se olisi tärkeä tieto. 





Mutta myös painonapeissa lukee monesti jotakin. Tutuin kaikille on varmasti farkkujen painonappi teksteineen. Huomaan, että tämä on aivan oma maailmansa, johon voi taas uppoutua kuin suohon, lähes loputtomiin…





Ja sitten vielä tavalliset napit. Jos ne on metallia tai jos niiden taustalevy on metallia, niissäkin monesti lukee jotakin. Esimerkiksi 1800-luvulla ei ollut niin kamalasti väliä, onko kaikki napit samaa sarjaa. Tai no; yläluokan puvuissa sillä oli väliä ja pyhäpuvuissakin ehkä. Mutta olenpa nähnyt lukuisia alemman kansanluokan työvaatteita, joissa nappirivi on mitä sattuu ja monesti joku nappi siellä seassa on ollut löydetty aarre. Jaa että mistä tiedän? No, jos torpparilla on virkamiehen virkapuvun nappi, niin se on kyllä löydetty. Ja Suomessa tämä tarkoitti sitä, että napeissa lukee takana venäjäksi joku tehdas tai kaupunki, jossa nappi oli valmistettu. Niin kiehtovaa!!





Puhumattakaan kaikista mahdollisista materiaaleista, joista nappeja on valmistettu! On muovinappia, metallinappia, puunappia, lasinappia, luunappia, kivihiilinappia, kangasnappia, nahkanappia, sarvinappia, helmiäisnappia… Wau, uskomattoman laaja minimaailma!

 

Ei kommentteja: