Perinteisesti havahdun kovemmilla pakkasilla tekemään jääkakkuja ja jääpitsiliinoja. Meidän pakkasmittari vaipui tällä viikolla -20 asteeseen, mutta nyt on taas lämpöasteita. Onneksi nämä jääteokset ei ihan äkkiä sula, ellei aurinko paista ja vesisade viruttele päivätolkulla.
1) Ota esiin pieniä pitsiliinoja (kirppiksillä ja kierrätyskeskuksissa näitä on lähes ilmaiseksi.) Tässä puuhassa liinat eivät hajoa tai kärsi suuresti muutenkaan, joten voit huoletta käyttää hienompiakin liinoja. Jäädytysastioiksi sankoja, vateja, syviä muovikansia, metallivuokia tms. Kakuille vanhoja (mielellään alumiinisia) kakkuvuokia. Isoäidin perinnöillä ei kannata kokeilla, sillä jäädytyksissä vuoka saattaa hajota tai sen muoto saattaa venähtää.
2) Valitse vähintään 50cm pitkä langanpätkä, vaikka kalalankaa, ja sido se liinan reunaan. Jos tämä kohta unohtuu, et voi sitä enää mitenkään lisätä ja liinan ripustus on mahdotonta! Kastele liina huolellisesti jääkylmällä vedellä ja asettele se sitten astian pohjalle. Lisää mahdollisimman kylmää vettä 1-2 cm ja painele liinaa pohjalle. Liina tosin kyllä vaipuu läpimärkänä itsestäänkin pohjalle.
3) Vie astia ulos pakkaseen (vaihtoehtoisesti pakastimeen) mutta huolehdi siitä, että astia on vaakasuorassa, ettei jää muodostu yhteen reunaan paksuksi köntiksi. Jostain mystisestä fysiikan laista johtuen jää joka tapauksessa usein muodostuu muhkuraiseksi, joten älä pety, jos valmis teos ei ole täydellinen sileä kiekko!
4) Jääkakuille voi käyttää metallisia kakkuvuokia tms vanhoja vuokia, mutta älä riskeeraa hienoimpien vuokien kanssa. Kirppikset tursuaa myös tätä materiaalia! Tarkista valoa vasten katsomalla, että vuoka on täysin ehjä! Minulla joihinkin vuokiin on ilmestynyt käsittämättömästä syystä neulanpiston kokoisia reikiä, joten vesi valuu vuoasta hiljaksiin pois.
5) Jäävuokien sisään voi ripotella lehtiä, havuja, marjoja, kukkia ja muita luonnon koristeita. Älä kuitenkaan täytä vuokaa heti täyteen asti vedellä, vaan anna koristeiden ensin jäätyä pieneen vesimäärään vuoan pohjalle. Lisää lähes jäätymispisteessä olevaa vettä vähin erin, kun edellinen kerros on jäätynyt, jotta koristeet eivät lähde kellumaan pintaan.
6) Kun vuoka on jäätynyt kunnolla, ota se sisälle ja kastele hanan alla kylmällä tai haalealla vedellä ensin ulkopuolelta ja lopuksi sisäpuolelta. Jääkakku ritisee vähän ja jos käytät kuumaa vettä, kakku räsähtelee halkeamille. Kun kakun reunat on vähän sulaneet irti vuoasta, se kolahtaa tiskialtaan pohjalle.
7) Sido kakkuihin erilaisia nauhoja, joilla voit ripustaa niitä haluamiisi paikkoihin. Jos et halua ripustaa niitä, kakkuja voi myös pinota kaksi päällekkäin vaikka rappusille, jotta saat niistä kynttilälyhdyn. (Kuvissa ei valitettavasti nyt ole sellaisia.)
8) Pitsiliinat irtoavat samalla lailla jäädytysastioistaan; haaleaa vettä nurjalle puolelle ja lopuksi astiaan sisälle. Vedä varovasti liinaan sidotusta narusta, jotta huomaat milloin jääliina on irti. Sido valmis teos johonkin, jossa se voi pyöriä vapaasti tuulessa ja aurinko voi paistaa sen läpi kauniisti.
2 kommenttia:
En ihan heti älynnyt, millaisia "kakkuja" olit leiponut, mutta ovat kyllä tosi upeita! Erityisesti tuo toiseksi viimeinen miellyttää kovasti silmääni (toki muutkin). <3
Satu; 😄 joo, semmosiahan mä. Kiitti!
Lähetä kommentti