.

.

6.4.2021

1600-luvun naiset


Joskus, tai aika usein, vaivun ajatuksissani menneeseen. Se kaikki on tietysti kuvittelua ja harhaakin, yksinkertaisesti sen vuoksi, että meidän kasvatuksellamme ja elämänkokemuksellamme on huikea ero menneiden aikojen ihmisten kasvatukseen, kokemukseen ja ajatusmaailmaan.

Siksi oli upeaa löytää kirja, jossa kerrankin kuvittelun osuus on kutakuinkin nolla. Naiskohtalot on kuvailtu tarkalleen sen mukaan, mitä tietoja oikeuden pöytäkirjoista käy ilmi. Luin kirjaa ääneen automatkalla, enkä olisi malttanut lopettaa ollenkaan. Joitakin etäisiä sukulaisiakin siellä taitaa vilahdella.

Ennenkuin ryhtyy säälittelemään naisparkojen ankeaa elämää, kannattaa muistaa, että heillä ei ole meidän nykyaikaa vertailukohtana. Heillä ei ole tietoa muusta. He reagoivat asioihin ihan eri tavalla kuin me. He elävät omaa elämäänsä oman aikansa tapojen mukaan. Kannattaa lukea hyvin avoimin mielin. Ja heittäytyä historian virran mukaan!

”39 tarinaa 1600-luvun Turkulaisnaisista”



 

2 kommenttia:

Tarja K/Ruusu-unelmia ja villasukkia kirjoitti...

Mielenkiintoinen kirja! Hyvä tosiaan pitää mielessä tuo näkökulma, ettei heillä ollut tietoa muusta. Super upeat silmälasit <3

Thilda kirjoitti...

Kyllä, erittäin mielenkiintoinen kirja! :) Vähän samaan näkökulmaan voi päästä jos ajattelee jotakin täysin eristyksissä asunutta viidakon heimoa; hehän eivät kaipaa nettiä, sähköhellaa, autoa, tasa-arvoa... jne jne.

Kiitos! :D Lasit on ns markettilasit, mutta hupaisat.