.

.

21.4.2021

Parfyymien maailmassa


Parfyymit!
Olen nauttinut niistä jo teini-ikäisestä lähtien, lähes joka päivä.
Aluksi sain hajuvesiä ja parfyymejä kummeiltani joululahjaksi monena vuotena. Sellaisia kuin esimerkiksi YSL:n Paris ja Madame Rochas...

Sittemmin ostin itse niitä mihin rahat riittivät eli markettien halvimpia hajuvesiä, kunhan tuoksuu! Yhteen aikaan Body Shopin Mansikka, Vanilja, White Musk ja Kookos olivat lemppareitani.

Sitten aloin kokeilla Stokkan houkuttelevasta hyllystöstä jotain itselleni joululahjaksi. Löytyi upeita tuoksuja ja harmitti vain monen pullon hintaluokka. 




Lopulta löysin saman alan harrastajia, hyviä nettisivuja ja etenkin ulkolaisia nettikauppoja ja mikä tärkeintä; Niche-tuoksut! Isojen tuoksutalojen tunnetut ja kaupoissa yleisesti saatavilla olevat tuoksut tehdään kaupallisuuden nimissä. Niche on kuin artesaanisuklaa siinä massalevyn vieressä. Se on Nenä edellä tehty taideteos, pieni erä ja erilainen maailma. Niche voi olla ison talon tuote tai aivan hyvin pikkuinen merkki, josta ei kukaan koskaan ole kuullutkaan. Suosittelen!




Aivan ensiksi luen parfyymin tuoksunuotit. (Kyseessä on se tuoksu jonka haistat parfyymistä. Se ei kuitenkaan ole sama kuin ainesosa. Jonkun nuotti voi olla vaikkapa "kahvi", mutta ainesosissa ei ole kahvia.) Ensin on Top notet, alkunuotit, jotka kestävät 10-15 minuuttia. Jos suihkutat parfyymiä korvalliselle tai kaulaan, nenäsi turtuu jo tästä alkutuoksusta ja joudut lisäilemään tuoksua pitkin päivää. Lopulta olet kammottava haisuli, jota kaikki karttavat. Tuoksu kannattaa laittaa pienessä määrin joko ranteeseen tai kyynärtaipeeseen. Siitä se ei leyhy ihan heti kaikkien muitten nenään, eikä turruta omaa nenääsi. Voit tuoksutella samaa aamulla sipaistua tuoksua vielä illallakin!

Top noten eli alkunuotin jälkeen aukeaa sydäntuoksu, middle note, joka kestääkin sitten hieman kauemmin ja voi olla aika erilainen kuin ensinuotti. Se voi kestää tunnin verran. Lopulta aukeaa se viimeinen eli pohjatuoksu, base note, joka on se viimeinen ja pitkäaikaisin tuoksu. Siksi parfyymiä ei kannata koskaan ostaa ensinuuhkaisun perusteella. Kannattaa sipaista tuoksua iholle ja odotella rauhassa ja nuuhkia päivän ajan. Jos tuoksu on nappivalinta niin sitten vain ostoksille! Monista nettikaupoista saa myös huokealla pieniä testereitä, joiden kautta on helppo tutustua eri tuoksuihin. Monia tuoksuja ei valitettavasti voi ostaa Suomesta. Silloin testerin ostaminen netistä helpottaa kukkaroa ja mieltä.




Paras perussivusto tästä aiheesta on ehdottomasti Fragrantica! Sieltä voi katsoa tuoksuperheitä (onko kyseessä esim hedelmäinen tuoksu, kukkaistuoksu vai joku muu), nuotteja ja myös arvosteluita. Sieltä ei voi ostaa mitään, mutta tietoa on valtavasti!

Paras ostospaikka sen sijaan mielestäni on Luckyscent. Olen tilannut heiltä valtavasti testereitä ja tutustunut huikeaan määrään erilaisia tuoksuja jo vuosien ajan. Tilauksen maksimimäärä on 10 testeriä kerrallaan, mutta siitäkin riittää jo pitkäksi aikaa. Minusta heidän sivuillaan on hyvin informaatiota, valikoima on laaja, kauppa on luotettava ja toimitus nopeaa. Testerit pujahtavat kotiin kirjekuoressa hyvin pakattuina.

Varoituksen sana kuitenkin vielä! On myös firmoja, joiden sivut vaikuttavat olevan ok, mutta kaikki ei sujukaan ok... Sellainen firma on esimerkiksi Parfumly. Tilasin heiltä by Kilianin ja Atelier Colognen tuoksut syksyllä. En tajunnut, että lähetys tulee joltakulta yksityiseltä. Sain paketin kauan odoteltuani Minskistä, Valko-Venäjltä! Eipä siinä mitään, mutta paketissa olivat Ex Nihilon pullot, aivan väärät ja täysin tuntemattomat minulle! Kaikkien selkkauksien jälkeen olen hävinnyt rahani, eikä firma ole auttanut minua mitenkään. Loputonta sähköpostittelua vain ja ajan tappamista. Tarkemmin katsottuna tuon firman puhelinnumeron maakoodikin vie Pohjois-Koreaan! Joten sieltä en osta enää koskaan mitään.




Tällä hetkellä kaapissa olevat parfyymit lukeutuvat aika lailla lemppareihini ja niitä on sopiva määräkin; 12 erilaista. (Lisäksi tietysti muutamia testereitä.) Alla lista tämänhetkisistä:

BYREDO: 1996, Bal D´Afrique, Pulp, Mojave Ghost ja Gypsy Water
ATELIER COLOGNE: Tobacco Nuit
ACQUA DI PARMA: Bergamotto di Calabria, Leather, Fico di Amalfi
CARNER BARCELONA: Rima XI
VAN CLEEF & ARPLES: Ambre Imperial
MEMO PARIS: Italian Leather

 

2 kommenttia:

Tarja K/Ruusu-unelmia ja villasukkia kirjoitti...

Ihanan tuoksuvainen postaus. Body Shopin tuoksut ovat olleet minunkin lemppareitani. Tuoksuja olen ostanut laivaristeilyillä käydessäni. Viimeisimmästä risteilystä on tästä korona-ajasta johtuen jo aikaa vierähtänyt.

Thilda kirjoitti...

Tarja; voi laivalla onkin ihana shoppailla!! Kerran osuin sellaiseen kohtaan, kun laiva oli sen matkan jälkeen menossa telakalle ja kaikki parfyymit ym myytiin puoleen hintaan ja ylikin. Voi se oli kuin taivaassa... :D