.

.

11.12.2021

Joululounas



Tänään olemme aikeissa mennä joululounaalle erääseen mukavaan ja kotoiseen paikkaan. Toissavuonna söin siellä elämäni parhainta maksalaatikkoa (yleensä inhoan maksalaatikkoa, enkä ole sitä kouluaikojen jälkeen syönytkään, paitsi siellä ja se oli oikeasti herkullista!) ja nyt odotan samaa! Viime vuonna sitä ei ollut, mutta sijalla taisi olla jotakin muuta.

Tänään pitäisi myös tehdä jouluruokien ainesten kauppalistaa. Teen yleensä monet ruoat itse ja tarjoomukseni ovat aina hyvin perinteisiä. Kuitenkin koetan tehdä ruokien joukkoon lähes joka vuosi jotakin uutta ja kokeellista. Tänä vuonna se taitaa olla ainakin suolaiset joulutortut. Löysin netistä kokonaisen jouluruokien houkuttelevan maailman... (ja minullahan ON joulukokkauskirjoja vaikka kuinka monta jo valmiiksi!) Luulen siis pärjääväni reseptien suhteen.

Tosin kenenkään ei pidä säikähtää; en todellakaan ole mikään superjoulukokkailija, joka tekee tuhat erilaista soossia ja antaa lahjaksi pikkuserkun postinkantajallekin itse tehdyn sinapin. Ei! Teen rajatusti, siis hyvin rajatusti ne mitä teen. Kuvissa on jonkun lähijoulun ruokapöytä. Laatikot pidän yleensä keittiössä ja jokainen saa hakea niitä sieltä. Muut ruoat tarjoillaan pöydässä. Yleensä se ruokien perusta on; kinkku ja nykyään myös hirvipaisti, savulohi, graavilohi, rosolli, sienisalaatti, perunasalaatti, joku patee, imelletty perunalaatikko, lanttulaatikko ja mahdollisesti vielä bataattilaatikko. 

Joskus intoudun lipeäkalasta, koska se kuului lapsuuden jouluihin ja oli isän suuri herkku. Mutta koska minä olenkin ainoa, joka sitä syö, sen on oltava hyvin pieni. Myöskin lasimestarin silli on ollut joulupöydässä usein, mutta minä taidan olla ainoa, joka sitäkin syö ja sitten se kestää juhannukseen saakka. Nyt en taida innostua kaloista juuri tämän takia, että ne jäävät sitten vain minun syötäväkseni.








 

2 kommenttia:

Sylvia kirjoitti...

It looks like a great Christmas lunch ... lovely table setting too !
Have a wonderful weekend,
Sylvia

Thilda kirjoitti...

Sylvia; Thanks! Have a lovely weekend for you too! :)