.

.

26.5.2022

Mihin katosi lapsuus…?

 

Muistelin just omaa lapsuuttani. Sitä miten leikin Tarzania ja intiaania vielä melkein teini-ikäisenä, salapoliisia niin kauan kuin suinkin kehtasin, eli ainakin vielä tuohon aikaan mitä kuvassa olen; suunnilleen 11-vuotias. Kävin trullittamassa vielä 6-luokkalaisena. (Lue = virpomassa.) Leikin barbeilla, kunnes luokkakaveri naureskeli lapsellisuudelleni. Olin ylä-asteella. Jos vertaan nykyaikaa siihen ihmeelliseen omaan lapsuusaikaani, niin tulen surulliseksi. Vaaroja on paljon enemmän. Lapsuutta vähemmän ja aikuisuuden matkimista jo ties kuinka aikaisin.


Taisin olla yläasteen seiskalla, kun keksin vaatehuoneesta äitin vanhan huivin. Sellanen valkoinen iso huivi, joka lämmitti mukavasti kaulaa. Ja olihan näköjään muotiakin pitää huivia. Ainakin olin nähnyt tyttöjen semmoisia pitävän. Siispä huivi kaulaan ja kouluun! Eipä aikaakaan, kun isommat tytöt hyökkäsivät luokseni tenttaamaan, että onko mulla fritsuja, kun käytän fritsuliinaa?! Olin hämilläni; mistä ihmeestä ne puhuu? Mikä ON fritsu?! 

Tuollaista viatonta tietä ajelehdin kohti aikuisikää, vaikka olisin halunnut olla vielä aika paljon lapsi. Meikkaamisen aloitin vasta hiljalleen kuudennen ja seiskan aikana. Hillitysti ja melkein huomaamattomasti. Muutenhan isäkin olisi siihen jo älähtänyt. Mietin nykylapsia ja sitä, onko heidän isiensä mielestä aivan ok, että pienet tytöt hiippailee ulkosalla meikeissä ja napapaidoissa, tiukat housut jalassa, koettan näyttää aikuiselta? Lapsina, joilla ei ole oikeasti vielä aavistustakaan maailman pahuudesta. Ja miesten pitäisi siitä jotakin enemmän tietää.

Kyllä minunkin lapsuudessani varoiteltiin namusedistä, jotka karkeilla houkuttelivat lapsia luokseen. Mutta tarkalleen ottaen en ikinä päässyt perille siitä, mikä se pahuus niissä namusedissä oikein on. Ei ollut mitään käsitystä! Samaa pahuutta on taatusti ollut kivikaudesta lähtien, eikä se varmasti ikinä mihinkään katoa. Parasta olla tarkkana ja mieluummin liian varovainen kuin uhmakkaan rohkea. Suoraan sanottuna en ole samaa mieltä niiden kanssa, jotka julistavat, että kaikilla on oikeus talsia ulkona vaikka alasti. No, periaatteessa oikeus kyllä on ja idea hyvyydestä on ihana. Mutta totuus on toisenlainen; ne pahat ihmiset eivät ajattele samalla tavoin ja hinta on liian kallis maksettavaksi, jos joutuu uhriksi!


Ei kommentteja: