.

.

11.5.2022

Miten vanhanaikaisesti sitä voisi elää


Tätä mietin aina silloin tällöin, että millaisessa modernittomuudessa sitä oikein voisi elää. No ainakin voisin elää pikkuruisessa hirsimökissä, eli ns. mummonmökissä, jossa on ulkosauna, ulko-wc ja kaivovesi. 

Sähkön osalta olisi mukavaa, jos mökissä olisi sähkövalo, jääkaappi, vedenkeitin, mikro, pesukone, imuri, televisio, radio, puhelin, netti… ja herttaleijaa nyt sitä taas huomaa kahmivansa kaikenlaisia laitteita ympärilleen! 

Tiedän, että pärjäisin kyllä kynttilänvalolla, kellarilla, puuhellalla, luudalla, patteriradiolla ja gramofonilla. Mutta tiukkaa tekisi pesukoneen, television ja puhelimen kanssa! Jos olisi lankapuhelin ja lähimailla elokuvateatteri, niin sitten voisin luopua netistä, televisiosta, tabletista ja kännykästä.

Omassa kylässä pitäisi myös olla posti ja kunnolla toimiva pankki ja kauppa. Ja hyvä bussi- tai junayhteys!





Mutta kynnyskysymykseksi jäisi kyllä se pesukone. Kerran olen vuoden elänyt ilman pesukonetta ja kiristelin hermojani. Ehkäpä joku ekoyhteisö on keksinyt siihen pulmaan paremman ratkaisun kuin pyykkilauta?

 

2 kommenttia:

Joululainen kirjoitti...

Meillä oli lapsuudessa pulsaattori, mutta siihenkin tarvitaan sähköä..Ja lakanapyykkiä keitettiin saunan kuumavesipadassa. Itse olen miettinyt myös, miten sitä pärjäisi ilman sähköä ja muuta. Kaakeliuuneja ja puulämmitteinen sauna vesivaipalla löytyy kaupungistakin ja mökiltä myös puuliesi varaavan takan ohella. Gramofoni ja vino pino savikiekkoja on. Kirjoja on seinällinen ja soittimia monenlaisia eli tekemistäkin piisaisi. Kirjoittaa voisi lukuisiin tyhjiin vihkoihin, joita olen hamstrannut Sitten pitäisi alkaa pitää kasvimaata, jos ruokaa ei olisi ostettavaksi.. Nyt on vain pieni puulatikko viljelyksille. Marjapensaita on mökillä ja omenapuu. Säilömistä pitäisi opetella, ja metsästystä Nälkä voisi tulla kuitenkin talvisydännä.

Thilda kirjoitti...

Joululainen; Aika samoilla mennään täälläkin! Naapuri on metsästysseurassa ja saamme ostaa mm hirveä ja peuraa. Poron myyjä käy kerran kuussa. Pihassa kasvaa omenia, raparperia, marjoja ja yrttejä.

Lapsuudenkodissa oli pulsaattorikone ja erillinen linko.

Näitä on mielenkiintoista pohtia. Ja sitä paitsi henkinen valmentautuminen yhteiskunnan kaaokseen tai sotaan on myös lähempänä kuin koskaan.