.

.

14.6.2021

Pikku Knut Leonhard Elias Rosengren



Pidän vanhoista hautausmaista. Vuosien mittaan olemme kierrelleet hautausmailla paljonkin. Joskus tapasin sanoa uudella paikkakunnalla, että täällä ei tarvitse pysähtyä hautausmaalle, sillä täällä nyt ei ainakaan ole sukua. Ja sitten kuukauden tai parin päästä onkin selvinnyt, että ähäkutti, onhan siellä yksi sukuhaara aivan odottamatta!

Isoisäni isoäidin eno Elias Malakias Rosengren on ollut pappina Pyhämaalla 1848-1855. Kiehtova vanha ja kaunis kirkkomaa kutsui jotenkin luokseen. Kävelin kameran kanssa kohti kirkon ovea ja kumarruin lukemaan yhden rautaristin tekstiä; "Elias Rosengren" - sain melkein sätkyn, sillä juuri se oli esi-enoni pojan hauta!

Pikku-Elias oli kuollut päivää ennen 1-vuotispäiväänsä isorokkoon Pyhämaan Kettelin kylässä, Eerolan talossa, jossa pappisperhe asui. Tuolloin perheessä oli neljä vanhempaa lasta; 8-vuotias Eliel, 6-vuotias Edvin, 4-vuotias Lydia ja 2-vuotias Ossian. Tragedia oli perheelle varmasti syvä, sillä 10 kuukauden kuluttua poisnukkuneelle pikkuiselle syntyi täyskaima Knut Leonhard Elias. Hänenkin jälkeensä lapsia syntyi vielä kuusi kappaletta, mutta silloin perhe oli muuttanut jo Maskuun.

Hieman liikuttuneena sivelin pikku-Eliaksen hautaristiä ja tunsin kaukaisten aikojen surun jossakin sisälläni. Täällä lepää suuren perheen yksi jäsen, ensimmäisenä poisnukkunut. Lepäähän rauhassa pieni Elias!






 

Ei kommentteja: