.

.

22.1.2022

Tampere city design




Olen selannut huvikseni uusimpia Tampereella myynnissä olevia luxuskerrostaloasuntoja. Silloin tällöin saan jonkun ihmeellisen innostuksen, jonka kourissa voin uppoutua päiväkausiksi haaveilemaan erilaisista asunnoista. Ei sillä, että haluaisin muuttaa, mutta ihan vaan haaveilun takia.

Minusta asunnossa PITÄÄ OLLA sauna ja parveke! Ja mielellään ikkunat kahteen tai kolmeen suuntaan. Open space-tyyppinen pohjaratkaisu ei ole minun unelma, vaan ihan vanhanaikainen erillinen keittiö. Mutta sehän on kiven alla nykyään; kaikki on open space.

Ikkunoista haluaisin katsella järveä, metsää, kaupungin kattoja, junanrataa jne, mutta en harmaita bunkkeritaloja, rakennustyömaata tai pelkkää asfalttia ja liikehuoneistoja. Jos asuisin kaupungissa kerrostalossa, se saisi kyllä mielellään olla supermoderni luxusluukku. Sellainen, jossa voisi vaikka loikoilla  mielensä  mukaan asunnon eri puolilla olevilla tosi isoilla parvekkeilla. Jossa olisi saunassa maisemaikkuna. Makuuhuoneen ja ison vaatehuoneen lisäksi muheva olohuone, erillinen kirjastohuone ja pieni konttori. Talossa olisi uima-allas ja kuntosali. Ehkäpä ravintola, kampaaja ja kauneussalonkikin.





Outoa nykyasunnoissa on se, että kellään ei ole enää kirjahyllyä - no ehkä siksi ei ole väliäkään, että keittiökäryt leijuu ympäriinsä "open spacessa"? Asunnoissa ei ole verhotankoja, monissa ovissa suositaan sivuun siirrettäviä "ladonovia" tai jopa lasiovia. Asunnoissa on vähintään kaksi vessaa. Ja jokaisella tuntuu olevan keittiösaarekkeita. Sellaiseksi asuntomuoti on mennyt. Mitähän 40 vuoden kuluttua? Sen saatan vielä nähdä ja se kyllä kiinnostaisikin.

Luxuskerrostalojen lempparialueeni Tampereella ovat:
Luminary (sushipaikka alakerrassa, asema vieressä, suuret huoneistot isoin ikkunoin korkealla)
Ranta-Tampella (Näsijärvi vieressä, rautatie ja vanhat talot toisella puolella, isot parvekkeet)
Ratinanranta (Pyhäjärvi vieressä, rantabulevardi, viihtyisä piha, ostari vieressä)
Pyynikin Trikoo (loftasuntoja vanhassa tehtaassa järven rannassa, ulkoilumetsien vieressä)
Härmälänranta (Pyhäjärvi ja Tampereen silhuetti, ulkoilumaastot, ostari lähellä)
Niemenranta (historiallinen miljöö vieressä, Näsijärvi ja sen toisella rannalla Tampereen kansallismaisema)

Kiinnostuksella odotan myös millaiseksi Tulitikkutehtaan lähialue Santalahti muodostuu Rantatien varressa. Lempialueekseni se ei kiinnostavista taloista, radasta ja järvinäkymästä huolimatta lukeudu, sillä isoksi paisunut rantatie tunnelinsuineen ja liittymineen pilaa mielestäni paljon. Ja tokihan esim Vuoreksessa on hauskaa arkkitehtuuria myös, mutta paikka on ihan liian periferiassa, ollakseen "kaupungissa".

 

Ei kommentteja: