.

.

11.11.2022

Tuoksukynttilätilaus talveksi


Olen melkomoinen tuoksuholisti! Jos käsivoide tuoksuu lähinnä lääkkeelle, en sitä mielelläni valitse. Jos parfyymit loppuisivat, olisin pienimuotoisessa kriisissä. Jos tuoksukynttilöitä ei voisi enää ikinä polttaa kotona, se jurppisi kyllä aikalailla ja polttaisin niitä varmaan jossain muussa paikassa. En silti halua olla riesa kanssaeläjille ja siksi nykyään vältän hajusteiden käyttöä esim työaamuina. Enkä valitse muutenkaan kaikkein vahvimpia ja päällekäyvimpiä tuoksuja. 

Ja joku raja se minullakin on; kerran olen törmännyt naiseen, jonka parfyymi oli aivan käsittämättömän hirveän hajuista ja vielä tosi vahvaa! Joskus olen erehtynyt ostamaan tuoksukynttilän, joka tunkee aivojen sisimpiin sopukoihin saakka ja aiheuttaa ällötystä enemmän kuin nautintoa. Mutta noin yleensä ottaen pidän tuoksuista kyllä. No, poislukien markettien huuhteluaineet!! Niitä inhoan aivan järjettömästi. Käytän itse pyykkietikoita, koska niiden tuoksu on vaimea. Joskus kadulla tulee vastaan huuhteluaineihminen ja se on kyllä kammottavaa.

Koska talvi on ihan tässä ovella ja joulukin lähestyy pyörryttävää vauhtiaan, on aika tietysti tilata tuoksukynttilöitä! Kotona poltan niitä vain talvikautena, mutta lapsuudenkodissa tuoksuttelen läpi vuoden, koska siellä kenenkään muun ei tarvitse nuuhkia niitä välttämättä kanssani. Minä en muuten ole sitä koulukuntaa, jonka mielestä aivan kaiken pitää tuoksua. Luin kerran, että Etelä-Amerikassa (olisiko ollut Brasilia?) harrastetaan nykyään vahvoja tuoksuja aivan kaikessa. Kengän pohjalliset tuoksutetaan ja ihan kaikki! En kyllä ymmärrä sitäkään, että täällä kotimaassakin on menty siihen hulluuteen, että terveyssiteetkin tuoksuvat! Ihmisen ominaistuoksu on ihan jees asia, ei sitä saisi niin hampaat irvessä yrittää peittää. Sitä paitsi minä olen sitä keski-ikäistä sukupolvea, jonka lapsuudessa tuoksumaailma oli aivan eri, johtuen siitä, että kukaan ei viettänyt kolmannesta ajastaan suihkussa. Eikä se häirinnyt ketään; sellaista on luonnollinen elämä!

Mutta kaikesta edellä sanomastani huolimatta parhaita tuoksuja minusta ovat tervan tuoksu, auringon lämmittämän hirren tuoksu, kotiseutumuseon tuoksu, kesäaamun tuoksu, ruoan tuoksu, sikarin tuoksu, peltojen tuoksu, radan tuoksu, metsän tuoksu, kukkien tuoksu ja ruohonleikkuun tuoksu.

Tässä vielä luettelo Notinolta tilaamieni kynttilöiden tuoksuista:

Palermo, Incense, Goji black tea, Pink opal & persimmon, Matcha truffle, Smoked mahogany, Jasmin bamboo, matcha tea + bergamot, Fresh pineapple & Tunisian rosemary, Humidor. Lisänä tilaukseen tuli ilmainen parfyymitesterien setti, jonka sain valita. CK on melko jees, ei mikään maailman paras, mutta ei huonokaan. Sanon näin, koska olen kallellaan enemmän niche-tuoksuihin.



4 kommenttia:

Arkisin | jenni kirjoitti...

Täällä toinen tuoksuholisti moi! Rakastan ihania tuoksuja mutta olen rajoittanut niiden käytön vain vapaa-aikaan kun en halua että joku kärsii tuoksuni vuoksi.

Onneksi kotona voi poltella tuoksukynttilöitä! Niitä on kertynyt jo liikaa ja tein itselleni lupauksen että kaikki pitää käytää ennen kuin saa ostaa uusia :D

Thilda kirjoitti...

Jenni; Tosi mukava kuulla, että en ole ihan sukupuuttoon kuolevan lajin viimeinen! 😄 Samoilla ajatuksilla siis mennään, kenenkään ei tarvii kärsiä takiani.
Nooo, just tänään tajusin, että tämä määrä edellisten muutaman tuoksukynttilän kanssa kestää kyllä yli vuoden 😬…
Kiva muuten, että pistit kommenttia, sillä yksi sinunkin kommentti oli jumittunut sinne omituiseen tarkastustilaan, jota en tiennyt olevan olemassakaan blogissani! Ihan satunnaisesti sinne oli jäänyt kommentteja ja vahingossa ne yks päivä löysin. Nyt on siis edellinenkin kommenttisi näkyvillä ja vastattu. 😊

Kata kirjoitti...

Vastavierailulla blogissasi jo toista kertaa, blogisi on mainio löytö ja on kiva kun kirjoitat niin usein!

Mä olen aika herkkä kaikille tuoksuille ja esimerkiksi tavaratalon hajuvesiosaston läpi kulkeminen on toisinaan ihan hirveä kokemus josta pahimmillaan seuraa päänsärky moneksi tunniksi. Varsinaisia hajuvesiä en siis voi oikein itse käyttää ja arvostan sitä, että muutkin niitä käyttävät maltillisesti.

Luonnontuoksuista pidän silti monistakin: ruohonleikkuuntuoksusta ja asvaltin tuoksusta kesäsateen alussa, ja sipulin ja valkosipulin ja oliiviöljyn tuoksusta kun ruuanlaitto on aluillaan, esimerkiksi. Muutamia hajustekynttilöitäkin olen viime vuosina onnistunut hankkimaan, sellaisia jotka eivät tuo päänsärkyä. Niitten nuuskuttelu kaupassa on kyllä melkoinen riski koska "vääränlaisesta" tuoksusta saattaa seurata sama päänsärky kuin hajuvesistäkin.

Thilda kirjoitti...

Kata; onpas mukava että olet vastavierailulla ja tykkäät! 😃 Kirjoitan melko epätasaisesti, mutta joka tapauksessa enemmän kuin kerran viikossa.
Juu, teidän tuon tavaratalon parfyymiosastojutun! Mun tytär kokee niissä sen saman. Minä en pidä niitä pahana, mutta usein pesuainehylly tai tuoksukynttilähylly aiheuttaa äklötyksen.
Valkosipulin tuoksu!! Nammm 😋