.

.

14.11.2022

Pänniikö blogiin liittyvä tietotekniikka?


 Kaikki alkoi viime viikolla, kun joku sanoi, että hän ei saa blogiani päivittymään millään ilveellä omaan lukuluetteloonsa (=tarkoitan ”vierailen”-luetteloa). Minulla oli ollut sama ongelma yhden blogin kanssa jo pari vuotta. Aloin säätää vierailuluetteloani ja hups; onnistuin poistamaan koko gadgetin, eli koko listan yhden blogin sijasta, kuten toissapäivänä kerroinkin. 

Onnistuin kuitenkin hädissäni luomaan blogiluettelosta erillisen listan ja nyt, palauduttuani mökiltä, pystyin läppärillä siirtämään blogiluetteloni sivupalkissa oikealle paikalle. Huomasin myös, että olin kerännyt järjettömän määrän blogeja luettelooni, joten tässä menisi aikaa, kun kaikki siirtäisin linkin kautta listalta blogin luetteloon yksitellen uudelleen.

Samalla tuumin tuota blogini otsikkokentässä aina vilahtavaa ”ei turvallinen”- merkintää. Huomasin myös, että aika monella muullakin -melko pitkäaikaisillakin blogikonkareilla- on sama merkintä. En minäkään ihan eilisen teeren poika bloggailussa ole, (ensimmäinen blogini Kesakko aloitti yli 10 vuotta sitten), mutta myönnän, että tietokoneiden ja kaikkeen siihen liittyvän kanssa olen niin kuutamolla kuin olla voi. Ei ehkä paras mahdollinen yhdistelmä bloggarille?

Mutta yhden asian olen oppinut, ja se on ”KVG” eli kato vittu googlesta! Näpyttelin siis googleen huoleni ja vastaukseksi sain perin hyviä neuvoja. Ja ne kerron nyt teille! Ensinnäkin; näin tarkistat onko blogisi tai muu nettisivusi turvallinen: klikkaa otsikkokenttää ja jos siellä osoite alkaa ”http” eikä ”https” niin silloin blogisi ei ole turvallinen! Tuo yksi S-kirjain siellä perässä tarkoittaa juuri ”turvallinen”.

Ja asia korjaantuu näin; bloggerin blogeissa mene sinne kulissien taakse, eli samaan tilaan jossa kirjoitat uudet postaukset ym ja klikkaa vasemmasta sivupalkista auki ”Asetukset”, eli ne, jotka olet ihan itse sinne määritellyt joskus aikojen alussa. Selaa asetuksia alaspäin kohtaan ”HTTPS” ja tarkista, että liukuva täppä on aktiivitilassa! Siis siinä oikealla oleva pallukka pitää olla vihreä, ei harmaa (=ei aktiivinen). Silloin sivustosi on asetettu turvalliseksi. (Jossain myös luki, että voit itse kirjoittaa siihen osoitekenttääsi sen puuttuvan S-kirjaimen, mutta epäilen, näinköhän tuo pysyy siinä sitten?)

Ja tässä vielä pari linkkiä, josta voit tarkistaa saman asian ammattilaisten kirjaamana; 

Linkki1

Linkki2

Eli nyt blogini pitäisi ainakin olla turvallinen!

Mutta sitten astuu esiin ongelma kaksi. Kun olen nyt siirtänyt vierailuluettelooni suurimman osan blogeista, huomaan, että osa niistä on pitkän listan hännillä ilman määrettä siitä, koska ne on päivitetty! Olen määritellyt, että jokaisen blogin pitäisi päivittyä ja niiden alla pitäisi näkyä koska päivitys on tapahtunut. Voit kurkata blogini sivupalkista kohdasta ”Näissä vierailen” miten oma blogisi näkyy, jos olet listalla, ja kertoa jos tiedät mitä tälle asialle pitää tehdä… nyt googlekaan ei nimittäin antanut yksiselitteistä vastausta. Sama ongelma tuntuu olevan muillakin jo vuosia sitten.


Neuvokaa jos keksitte mitä pitäis tehdä!

Edit: Todellakin voin näköjään itse lisätä niihin blogien osoitteiden http-rimpsuihin sen s-kirjaimen siinä vaiheessa, kun lisään blogia vierailuluettelooni. (Huomasin myös nyt, että ”lukuluettelo” on eri asia. Se löytyy sieltä kulissien takaa, mutta ei näy muille, ellen itse aseta niin.) Jos olen jo lisännyt blogin luetteloon eikä se ole toiminut, niin voin myös muokata tässä kohtaa sitä vajaata osoitetta, tarvitsematta poistaa ja lisätä koko blogia listalle moneen kertaan.


19 kommenttia:

Annukka kirjoitti...

Voihan kääk ja anteeksi kovasti Thilda. Ei ollut todellakaan tarkoitus aiheuttaa ylimääräistä harmia ja tietotekniikkatuskaa sillä olettamuksellani (joka siis todellakin oli vain olettamus, koska en muutakaan syytä sille blogisi sivupalkkiin siirtämisongelmalle).

Me taidetaan olla nykyään myös harvinaisempia siinä suhteessa, että halutaan antaa tilaa myös muiden blogien näkyvyydelle omilla listoilla. Ja sitä kautta kiinnostuneille mahdollisuus klikata sieltä itselleen mieluisaa lukemista.
Niin moni on poistanut listat kokonaan varmaankin blogin ulkonäköseikkojen vuoksi. Mitä vähemmän tavaraa sivulla, sitä selkeämmältä se näyttää, mutta itse aion edelleen tinkiä selkeydessä ja antaa tilaa yhteisöllisyydelle. Joskin omalla listallani on tällä hetkellä varmaan kymmeniä blogeja, jotka eivät enää koskaan tule päivittymään. Niitä voisin sieltä poistella, jos jaksaisin. Ja aika moni on myös vaihtanut bloginsa osoitetta useampaankin kertaan, joten saattaa olla sama blogi muutamalla vanhalla osoitteella listoilla ja on melkoinen homma alkaa klikkaamaan jokaista erikseen nähdäkseen, mihin linkki johtaa. Voi siis olla, että jää listan perkaus puolitiehen.

Kiitos ja anteeksi Thilda ja nyt käyn heti kokeilemassa, onnistunko tuon kriittisen s:n lisäyksen jälkeen saamaan blogisi näkyviin. Jos ei, niin saatan mennä suosiolla nurkkaan häpeämään.

Thilda kirjoitti...

Annukka; Voi ei ei, en tarkoittanust sitä syytöksenä, en en! 🫣 Vaan se sai alkuun sen, joka olisi pitänyt tehdä jo ajat sitten eli katsoa miksi lukuluettelo ei toimi ja nyt oli hyvä, että viimein tartuin asiaan! Oma moka oli näppäillä huolimattomasti ja poistaa kaikki. Mutta nyt tässä blogeja listalle lisäillessä en keksi mitään yhdistävää tekijää, miksi joku on normaalisti sivupalkin listalla ja miksi moni siellä alaosassa… 🫤 Suota on siis vielä tarvottavana!

Juu, musta on tosi hienoa, että blogeista löytyy se ihana lukulista! Itse pidän sitä kahdesta syystä; näen siitä heti blogit (uudet päivitykset) joita en ole vielä lukenut ja toisekseen, koska haluan että muutkin voisivat löytää nämä ihanat blogit! 😍
Olen kyllä huomannut, että monella sitä ei ole ja se on sääli. Vielä isompi sääli on blogit, jotka siirtyvät kutsuttujen lukijoiden käyttöön. En ole ikinä saanut kutsua, enkä tiedä mistä sen kutsun voisi pyytää edes. 🤔

Mutta älä ihmeessä nyt syytä itseäsi siitä ruljanssista mikä täällä on käynnissä. Tämä on terveellinen muutos, että hiukan tajuan enemmän edes jostain! 😊😊

Annukka kirjoitti...

Ilokseni voin todeta, että nyt onnistui :).

Huomasin vaan sellaisen, että kun kirjoitin sun blogin nimen siihen luetteloon ja kopioin uuden osoitteen sun osoiteriviltä, tuli teksti, jossa sanottiin, että "tälle blogille löytyi syöte" ja sen jälkeen kysyttiin, haluanko käyttää sitä löydettyä syötettä (oli oletusehdotuksena) vai haluanko käyttää itse kirjoittamaani nimeä (Thildan Kuvasto) ja osoitetta (https://thildan.blogspot.com), jolloin päivitystiedot ei välttämättä näy oikein.
Valkkasin sen oletusasetuksen, jolloin sun osoitteeksi sinne gadgetiin tuli https://thildan.blogspot.com/feed/posts/default (muistaakseni näin), mutta näkyy kuitenkin lukuluettolossa ihan oikein. Ja näyttää nyt myös päivityksen oikein.
Eli varmaan toi on se, jolla saisi ne muiden päivitykset näkymään reaaliajassa. (Kurkkasin onko oma blogini sun sivupalkissa ja löytyi se sieltä (kiitos), kun vaan riittävän alas kelasi. Päivitystä ei näy.)

Kiitos inspiksestä siistiä myös omaa listaani :)

Thilda kirjoitti...

Annukka; Jeee, hienoa!!
Mä ihmettelen täällä edelleen tätä luetteloa. Muutama blogi on vielä lisättävä. Osan se laittaa ihan oikealle paikalleen ja osan heittää sinne alas, ihan kuin blogi olisi jotekin autio, eikä siellä olisi elämää ja päivityksiä (väärin!). Toki muutama blogi onkin siellä nostalgiasyistä, eikä niitä enää päivitetä. Mutta todella suuri osa pitäisi näkyä kuten listani yläosan blogi; nimi ja otsikko ja koska päivitetty. Siinä blogin lisäämiskohdassa tulee tosiaan se kolmen vaihtoehdon kohta, jossa voi täpätä blogille ”käytä syötteen URL-osoitetta ja sen nimeä” tai ”Käytä syötteen URL-osoitetta, mutta säilytä syötetty nimi sellaisenaan” tai ”käytä syötettyä URL-osoitetta ja nimeä sellaisenaan”. Olen täpännyt näistä kaikista sen keskimmäisen vaihtoehdon ja silti ne näkyvät miten sattuu.

Annukka kirjoitti...

Kantsii täpätä se eka. Ainakin itselläni se johti oikeaan lopputulokseen.

Thilda kirjoitti...

Annukka; Joo, sitä olen nyt täppäillyt, mutta se johtaa molempiin lopputuloksiin! 🫣
NYT sain sun blogin oikealle paikalleen. Kävin kopsimassa uuden osoitteen eli se https ja sitten tarkistin että se todella tulee sinne blogilinkkiin (no eipä tullut, vaikka oli kopsattu, koska se ehdotti sitä entistä) joten TÄSSÄ KOHDASSA se S-kirjaimen lisääminen auttoi!! Se todellakin tuli paikoilleen! 😃
Vaan en tiedä mitä teen niiden kanssa, joilla ei ole sitä S-kirjainta, voinko sen itse lisätä…

Tarja K/Ruusu-unelmia ja villasukkia kirjoitti...

On ollut melkoinen urakka ja selvittely! Kiitos sinulle näistä tiedoista ja ohjeista.

Thilda kirjoitti...

Tarja; No, eipä mitään! Tänään sain lahjakkaasti kulumaan päivän tähän, mutta onpahan tämäkin asia nyt opittu. 😁

Kata kirjoitti...

Suuret kiitokset vinkistä siihen kuinka saa sivuston näkymään "turvallisesti" lukijoille! Luulin sen jo korjanneeni mutta ainakin puhelin edelleen varoitti blogini olevan turvaton ennen kuin sen nyt vinkkisi avulla laitoin kuntoon.

Mulla oli vuosia blogilukulista blogissa, mutta ehkä noin vuosi sitten lopulta poistin sen. Oikein mielelläni mainostin mieluisia blogeja mutta vuosien ja saamani kritiikinkin myötä mulle on tullut koko ajan yhä tärkeämmäksi vetää yksityisyyden rajoja tiukemmaksi ja rajoittaa sitä kaikkea mitä itsestäni blogissa kerron... Siihen liittyen pelkistin omaa blogiani myös lukulistan osalta. Mutta ehkäpä pitäisi rohkaistua taas avaamaan lista.

Joululainen kirjoitti...

Kiitos vinkistä! Minulla oli näköjään oikea täppä vihreänä. 👍😀

Minulla näkyy Bloggerin lukuluettelossa vain lista seuraamistani blogeista ja ne voi joko poistaa tai nimetä uudelleen. Sitten on Lisää-painike, johon voi syöttää uusia osoitteita. Mutta ne uudet eivät tule näkyviin blogin sivupalkkiin (että näkyisi uudet postaukset) vaan uudet postaukset näkyvät vain siellä lukuluettelossa (ja tietenkin siitä linkki kyseiseen blogiin). Tästä lukukuettelosta poistetut blogit näkyvät edelleen sivupalkissa. Huoh! En siis tiedä, miten saisin päivitettyä osoitteita näkymään gadgetissani. Syynä voi olla se, että käytän tablettia. Tietokoneella Bloggerin toiminnot näkyvät ehkä paremmin.

Thilda kirjoitti...

Kata; Ihana kuulla, että tuosta päivityksestäni oli apua! Se oli juuri tarkoituskin.
Oho, sait kritiikkiä? Outoa miten ihmiset sekaantuvat joka asiaan. Ymmärrän päätöksesi hyvin!
Mukavaa viikkoa! 😊

Thilda kirjoitti...

Joululainen; Hienoa!
Joo, lukuluettelo ja sivupalkin gadgetin ”vierailu” on erillisiä tosiaan. Mä en pitkään aikaan edes tajunnut, että jonnekin kertyy sitä luetteloa, joita olen merkinnyt lukijaksi blogiin. 😂
Tabletillakin mielestäni (riippuu mikä tabletti sulla on) se gadgetin päivitys onnistuu. Menet sinne ”kulissien taakse” ja näppäät vasemmasta sivupalkista ”ulkoasu” ja sitkatot mikä gadgeton se sun blogien lista ja painat sen kohdassa ”muokkaa”. Sillä tavoin voit poistaa blogeja, lisätä niitä S-kirjaimia 🤦‍♀️ ja lisätä uusia blogeja. Se lisäys on hassusti sielä listan alaosassa, johon pitää aina skrollata ja samalla saa pelätä, ettei vahingossa huitaise jotain blogia roskakoriin.
Olikohan tästä apua sun tabletin käyttöön? 😊

Joululainen kirjoitti...

Kiitos ohjeista! Katsotaan, jos saan muokkailtua. 😄

Thilda kirjoitti...

Joululainen; Pidän sulle peukkuja! 😃👍👍

Joululainen kirjoitti...

Kyllä nyt kelpaa, kun sinun ohjeillasi sain hommat pelittämään. 😄 Täytyy tunnustaa oma typeryyteni, kun olin käynyt sillä kyseisellä gadgetin muokkaussivulla, mutta en ollut hoksannut, että sitä voi skrollata alaspäin (olin olettanut, että voi valita vain sen yhden ruudullisen jutut) 😆 Sain poistettua toimimattomat blogit ja lisättyä uusia, kuten sinunkin blogisi. 👍

Thilda kirjoitti...

Joululainen; Jeeeee!! Mahtavaa!! 👏

Anonyymi kirjoitti...

Minä en saa blogspot-sivuston xml-tiedostoa avattua millään selkokielellä. Kun tallennan sisällön, kone ilmoittaa vain että sen voi lukea Newsreader -sovelluksella. Jos taas yritän käyttää avaamiseen jotain oman selaimeni sovelluksia, ne ilmoittavat että ei voi tietosuojan vuoksi avata.

Onko kukaan muu törmännyt tällaiseen?

yt Aila

Thilda kirjoitti...

Aila; Minun täytyy sanoa, että en ymmärrä aiheesta mitään. Olen pahoillani, että en voi auttaa, mutta toivon, että joku joka hoksaa paremmin, laittaa tähän kommenttia. 😊

Anonyymi kirjoitti...

Ei mitään, yrittänyt ei tieltä eksy! :)

-Aila