.

.

29.4.2023

Rannikolle vapuksi!

 

Pähkäilimme jonkin aikaa mihin suuntaisimme auton nokan vappu-viikonloppuna. Nythän on pitkä viikonloppu, joten ehtisi ajella vähän pidemmälle kuin tavallisesti. Päädyimme ajamaan Pohjanmaan rannikolle ja siellä erityisesti Söderfjärdetin kurkipelloille ja siitä alaspäin kivojen kyläteiden ja pikkukaupunkien läpi jonnekin saakka.


Eka ylläri tuli Ilmajoen Koskenkorvalla, kun taivaalta tuli räntää ja rakeita paksuna mattona ja tielläkin oli jo jokunen cm sohjoa. Yksi moottoripyörä oli ajanut ojaan ihan just ennen kuin osuimme kohdalle (mutta siinä oli jo apujoukkoja ja lanssi oli jo varmaan tulossa) ja kesärenkailla liukastelevia autoja piti muutenkin varoa. Tätäkö viikonlopusta nyt sitten tuli?


No, ei hätää, aika pian se lumen tulo loppui kuin seinään ja kaikki oli taas hyvinkin keväistä. Laihialla stoppasimme vuolaana ryöppyävän joen -tai luoman- rantaan, valokuvasimme ja päätimme jäädä yöksi.





Lauantai-aamuna lähdimme ajamaan kohti Sulvaa ja sieltä kurkipelloille.


Sulvan ja Sundomin välissä, ihan Vaasan alapuolella, on Söderfjärdetin pyöreä peltoaukia, johon saapuu muuttomatkalla lintuja levähtämään keväisin ja syksyisin. On kurkia, joutsenia, hanhia ja ties mitä!


Paikka on kuuluisa linnuista! Muistan, että kävimme katsomassa niitä vanhempieni kanssa jo 80-luvulla.


Mieleeni on jäänyt se valtava lintumäärä, tuhatpäin kurkia! Nyt ei onnistanut niin hyvin, lintuja oli yhteensä muutamalla pellolla vain kymmeniä. Tosin, on sekin enemmän kuin olemme nähneet tänä keväänä missään muualla.


Peltoaukia on pyöreä, koska kyseessä on meteoriitin kraateri. Ei sitä tosin siinä maisemassa hoksaisi, sillä ei se miltään kuopalta näytä.


Voin kuvitella sen huikean lintujen kuhinan, joka täällä vallitsee alkukesän öinä!


Peltoaukian keskellä on meteoriittikeskus…


…jossa on varmaan paljonkin infoa aiheesta, mutta nyt se oli kiinni. Voin myös kuvitella että talvella revontulet ja tähtitaivaskin näkyy täällä upeana!


Päivä oli kylmä (parhaimmillaankin alle 5 astetta lämmintä) ja tuuli oli hyytävän kova! Ei siis jääty näille huudeille sen pitemmäksi aikaa. Ajettiin peltoaukian poikki ja sitten vielä ympäri ja jatkettiin kohti Närpiötä, Kaskista jne…


Ja voi jukra miten paljon ihania Pohjalaistaloja taas näin joka puolella!


Ei kommentteja: