.

.

6.5.2023

Sokeriaddiktin syntilista


Tein tässä jokunen päivä sitten oikein listan erilaisista sokeria sisältävistä herkku-kategorioista, joita mun pitäis pikkuhiljaa vähennellä, koska paino on taas noususuhdanteinen ja vatsa vaan paisuu. Sain eilen uusimmat maksa-arvot ja ne on kyllä nätsysti viite-arvoissa, mutta silti nousseet edelliskerrasta. P-Alat -verikoe siis kertoo maksasoluvaurioista ja -tulehduksesta. Jos arvo on viiterajoissa, se on normaalia. Naisella viitearvot on alle 35 ja miehillä alle 50. Alat-arvoa pidetään selvästi suurentuneena, kun se on enemmän kuin kolme kertaa viitearvojen yläraja (eli naisella yli 105.) Mulla se ei ole kuitenkaan koskaan ollut niin suuri. Mutta niin tai näin, sokeri kasvattaa sitä maksan solujen rasvapitoisuutta ja sokeria tässä nyt koetan saada aisoihin.


Joku aika sitten (huhtikuun alussa kai) jätin karkkien ostamisen. En mitenkään päättänyt, että nyt se loppuu, vaan päivä päivältä vältin karkkihyllyä ja keskityin muihin syömisiin. Sitten vaan huomasin, että karkit ei ole mulle enää se himoittu juttu. Se mun lista siis näyttää tältä, suunnilleen siinä järjestyksessä, kuin haluan sokereita karsia;

1) karkit
2) suklaa
3) jäätelö
4) leivonnaiset
5) energiajuomat
6) kahvijuomat
7) virvoitusjuomat

Mun mielestä tämä selkiyttää asiaan tarttumista. Tai ainakin mun aivot toimii niin, että muuten tuo asia (sokerit) on epämääräinen möykkymäinen kaaos, josta ei tiedä miten siihen tarttuisi ja ongelma voi jäädä siksi ennalleen. Jos saan ruksailtua eri kohtia kokonaan pois tai selkeesti vähemmälle, olen tyytyväinen. Tosin ihan just huomasin, että nää mun ”terveyskarkit” eli inkiväärikarkit on nekin siis karkkeja! Auts. Ostin ne vähän niin kuin lääkkeeksi, koska inkiväärin popsiminen muodossa jos toisessakin auttaa lonkkasärkyyn. Mutta nyt mä oon umpisolmussa, koska inkiväärikarkeissa on tottakai sokeria paljon ja se ei helpota karkkien jättämistä ollenkaan. Eli ei se ollutkaan hyvä juttu. Pitää miettiä seuraavan kerran Aasiamarketissa, että kannattaako karkkia ylipäätään ollenkaan ostaa.

Seuraavana listalla on suklaa. Kesällä se ei ole niin suuri ongelma kuin talvella (etenkin jouluna), joten luulen, että saan sen hallintaan myös aika lähiaikoina. Jäätelö sitä vastoin ON ongelma etenkin kesällä. En syö sitä tolkuttomia määriä, mutta jos syön puikon joka kerran kun käyn kaupassa, niin johan sitä on siinäkin. Mutta en mieti sitä vielä. Musta on hauska jäsennellä asioita näin ja tarttua ongelmiin pala palalta.


Ja Aasiamarketista puheen ollen; se on suurin ikinä näkemäni aasialaisen ruoan kauppa (Tampereen Kuninkaankadulla) ja voi olla, että hullaannun siellä hiukan. Vaihtoehtoja karkille mahtaa löytyä. Siis jos haluaa mutustella vain jotain. Vaaraton lienee ainakin tuo merileväsnacks, joka on maustettu paperinohut levy. Maistuu etäisesti kalalta, mutta myös mausteelta. Ei täytä, eikä etenkään kerrytä sokeria. Mutta on kuitenkin jotain, mitä mutustella.


6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minulla seurataan maksa-arvoja lääkekuurin vuoksi. Nyt pääsiäisen jälkeen ALAT lähti nousuun. "Sattumalta" luin, että maksa-arvoja voi nostaa paitsi lääkkeet myös sokeri. Olen tähän saakka juonut sokerillista limua ja välillä suklaata jopa levyn päivässä. Kauhistuin, kun huomasin, että puolen litran limussa on 50 g sokeria ja 100 g suklaalevyssä saman verran. Nämä määrät ovat reilusti yli WHO:n suosituksen 25g/pvä. Ei siis tee mieli enää sokerilimua. Suklaan kanssa on vaikeampaa. Ehkä sallin itselleni joskus pienen suklaapatukan. Mulla vaihdettiin lääkekin, mutta en halua tuhota maksaani sokerilla, maksan pitäisi kestää vielä kymmeniä vuosia. T Ellamari

Thilda kirjoitti...

Ellamari; Hei tää oli tosi hyvä tietää!! Eipä ole minullekaan kukaan lääkäri sanonut, että sokeri kohottaa maksa-arvoja! On vain sanottu, että nyt saat valita, joko et tee mitään tai lahdutat. 😏 Great, hiton helppoa! Mutta oikeestaan nyt tään listan myötä asia on alkanut selkiytyä mielessä ja tuntuu, että pystyn tähän. 😊

Mun mielestä mitään ei tarvii kokonaan jättää pois, mutta reilu vähentäminen tai vaihtaminen asteittain pienempään pahaan on jo paljon parempi. Sitten voi tulla päivä, ettei enää haluakaan palata vanhaan ollenkaan. Ne äkkinäiset totaalikiellot ei saa aikaan samaa, päin vastoin.

Annukka kirjoitti...

Ihana, että kaikki on viitearvoissa. En enää muista, enkä halua muistaa, kuinka korkealla mun Alat kävi, mutta olisko ollut 4x yli viitearvon korkeimmillaan.

Sulla on tosi järkevän kuuloinen jäsentely ja mikä parasta, et ole korvaamassa sokeria millään makeutusaineilla, kun niin pirullista kuin se onkin, myös ne hitsin keinomakeutetut vahingoittaa makssaa. Itse join jonkun aikaa jotain nollasiidereitä tai nollakuohareita, kun jätin varmuuden vuoksi viinilasillisetkin kokonaan pois, mutta se oli vaan hetkellinen juttu, ei jäänyt tavaksi (koska se keinomakeutus todellakin maistuu keinolta..). Ja sokeriaddikti mieskin, joka juo mielellään PepsiMaxia, on jättänyt sen pois, kun kaverinsa kertoi, että isänsä oli kyseisten juomien suurkuluttaja ja tuhosi niillä maksansa.

Ja toi on niin totta, että äkkinäiset totaalikiellot ei toimi. Eikä mikään "Out of sight, out of mind". Mutta tästä me jo aiemmin "juteltiinkin".

Semppiä <3

Thilda kirjoitti...

Annukka; Kiitos! Samoin oon niin hyvilläni, että sun Alat on laskenut!
Kiitti. Mä jotenkin tarviin jäsentelyä ja listoja ja taulukoita, jotta hahmotan asiat. Jos niitä ei ole valmiiksi, niin luon ne itse.
Makeutusaineita oon kammonnut jotenkin aina, koska ne on niin luonnottomia! Tosin energiajuomissahan niitä on, mutta niiden vähentelyn jätän tuonnemmaksi.

Huh, koko ajan kuulen enemmän asioista, jotka tuhoaa maksaa! Ja ennen se oli vaan muka viina. Siksi on edelleen hiukan arveluttavaa edes sanoa, että mulla on rasvamaksa, kun edelleen varmaan aika moni ajattelee, että ahaa sä juot ku sieni. Se tuntuu jotenkin hirmu nololta, etenkin kun ei ole ikinä juonut hirveitä määriä, eikä tykkää olla humalassa. Mutta mä otin tän askeleen kertoa itsestäni, jotta joku muu voisi ehkä välttää saman, välttelemällä sitä liikaa sokeria ja keinoaineita!

Jep, ei toimi ei. Sellainen, joka ei ole koukussa mihinkään, voi helposti ajatella, että no jätät vaan pois sen, mutta jos se koukku on geeneissä, niin sepä ei olekaan mikään simppeli juttu. Kiva jutella sun kanssa! 😊

Annukka kirjoitti...

Kiitos jälleen ihanan pitkästä vastauksesta Thilda ja samat sanat, kiva jutella sun kanssa näistä <3.

En tiedä onko Paula Heinonen sulle tuttu ja mitä mieltä hänestä olet, mutta Paula on henkilö, joka "pelasti" mut (mm. sokerilta) noin 30 vuotta sitten ja johon luotan täysin. Meni melkein kylmät väreet, kun katsoin äsken Paulan uuden Youtube-pätkän, joka sopi erittäin hyvin omaan tilanteeseeni ja halusin vinkata sen sullekin siltä varalta, että sua huvittaisi katsoa. Maksaa, sappea ja rasvaa käsittelevä osuus vatsan turvotus-videolla alkoi jossain 9 minuutin tietämillä tai vähän ennen, mutta paremmin pääsee kärryille kun katsoo alusta asti. Olin ton videon jälkeen ihan tai ainakin melko varma, että se, että mun kropasta on syksyn jälkeen lähtenyt 4 kiloa silkkaa laardia ja stressiäkään ei ole ollut siinä määrin kuin parin viime vuoden aikana, heikentynyt tai peräti estynyt sapen tuotanto on parantunut ja sitä myöden myös maksa-arvot on palautuneet. Vaikea selittää, mutta jos jaksat katsoa videon, tiedät mistä puhun ja toivon, että siitä olisi sullekin iloa <3.
En tiedä toimiiko tää linkki copy-pastella, https://www.youtube.com/watch?v=z-fSN8pQGs4 etsimällä , mutta haulla "Paula Heinonen miksi mahani on niin usein kipeä ja turvonnut?" löytyy varmasti.

Thilda kirjoitti...

Annukka; Wau, ei ole yhtään tuttu nimi, mutta nyt kiinnostuin todella! Katon sen ajan kanssa vaikkapa huomenna. Kiitos! 🥰 Mua kiinnostaa tää aihe ja terveys ja etenkin tämmönen sappi-maksa-haima-akseli. (Sappihan multa leikattiin noin 10v sitten.)