.

.

7.11.2023

Ekologinen ja lämmin koti

 

Tässä kun vielä ootellaan putkimiestä vaihtamaan se rikkinäinen patteri, jotta saadaan lämmöt kunnolla päälle, juontui mieleen ajatuksia ekologisesti lämpimästä kodista. Mulle ekologisuus on maalaisjärkeä ja säästäväisyyttä, ei niinkään sitä mitä joku taulukko sanoo. Elikkä jos lämmittää pientä mökkiä puulla, se on mun mielestä parempi kuin isoa lukaalia millä tahansa muulla keinolla. No, tästä kai voidaan väitellä loppumattomiin. Joka tapauksessa meillä on nyt lisätty vaatteita päälle, lattioille mattoja ja oviaukkoon paksu verho. Kakluunissa röyhytellään tulia joka päivä. Ulkona ei ole pakkasta, mutta sisällä on noin +18.


Mennääs ensin rakenteisiin. Jos talo on kivitalo, se on tottakai isompi duuni saada lämpimäksi kuin puutalo. Kiviseinät vai hirsiseinät? No tietysti ne hirsiseinät. Jos nojaat talvella 30 asteen pakkasella kiviseinään taikka hirsiseinään, ero on huomattava. Siis samalla lämmitysmäärällä. Paljon isoja ikkunoita on myös yhtä kuin kylmä pinta. Se vaan on fysiikan tunniltakin tuttu juttu, että mitä tiiviimpi materiaali, sen nopsemmin se on kylmä kauttaaltaan, kuin höttösempi matsku ja lasi on paljon tiiviimpää kuin puu. Mitä korkeampi huonetila, sen kauemmin lämmitys kestää. Lämpö nousee ylös, joten viisimetrisessä huoneessa joutuu punnertamaan paljon enemmän lämmön kanssa, kuin huoneessa, joka on puolet sen kokoinen. Ja pahimpana kaikesta ”open space” eli avoin huonetila vai miten se suomeksi sanotaan. Tarkoitan sitä trendiä, jossa kaadetaan kaikki seinät ja entisten pienten huoneiden tilalla on yksi avoin tila.


Ennenvanhaa osattiin paremmat niksit. Tila oli jaettu pienempiin huoneisiin, (kaikkia huoneita ei siis tarvinnu lämmittää talvisin lähes ollenkaan) oviaukoissa oli ovet, ikkunat oli pieniä ja talveksi hyvin tilkittyjä, lattioilla oli matot, (joskus monet päällekkäin) seinillä seinävaatteet, (ryijyt, raanut, gobeliinit yms) ikkunoissa oli paksut verhot ja ovien edessä käytettiin aika paljon myös lisänä oviverhoja. Ja mikä ehkä eniten erosi nykyajasta; entisajan ihmiset ei odottaneetkaan, että sisällä olisi yötäpäivää se tuttu ja turvallinen +24. Ihmisille ei juolahtanut mieleenkään, että talvella tepastellaan sisällä T-paidoissa ja paljain jaloin. Sisällä pidettiin tallukkaita jalassa ja vaatekertoja oli useita. Nukuttiin lampaantaljoista tehtyjen fällyjen välissä. Ei istuskeltu paikoillaan pitkin päivää, vaan puuhasteltiin koko ajan, jolloin kylmä ei edes ehtinyt iskeä. Sen tyyppisistä asioista puhun sillon, kun sanon että ”ennen oli kaikki paremmin”, vaikkei ehkä ihmisoikeudet ja lääketiede olleetkaan vielä ehtineet kehittyä.


2 kommenttia:

Wilumiina kirjoitti...

Hei
Asumme vanhassa talossa ja alakerta lämpiää pönttöuunilla ja varaavalla takalla. Sisälämpötila harvoin yli 20 astetta. Makuuhuoneessamme pistämme patterin päälle kun lämpötila laskee alle 15 asteen.
Villasukat jalassa, kesät talvet.
Matkoilla kun yövymme muualla kuin kotona niin aina liian kuumat huoneet. Hotelleissa jos mahdollista lasken saman tein lämpötilan 18 asteeseen huoneesssa.
Puuhastelu pitää lämpimänä, sen huomaan kun istun työkoneella työhuoneessa. Useimmiten on laitettava villatakki päälle jotta niska-hartiaseutu tuntuu lämpimältä, kun näpyttelen tietokonetta.
Talven kylmäuinti pitää verenkierron hyvänä, todella todella harvoin palelen olen sitten ulkona tai sisällä.

Thilda kirjoitti...

Wilumiina; Sama kokemus, että joka paikassa muualla on liian kuuma. Mihin vain menenkin, lasken lämpötilaa jos voin, hotellissa, laivalla… ym. Kun viileämpään tottuu, niin ei kaipaa lämpimämpää. Mutta jos tottuu tosi lämpöseen, niin mikään ei tunnu riittävän.
Minäkin käyn toisinaan avannossa ja voi pojat se on mukavaa! Tulee lämmin. 😊