.

.

17.11.2023

5. Syton jälkeen

 

Dosetakseli + Karboplatiini

Eilen oli taas sytostaatti, tällä kertaa toiseksi viimeinen (jeeees!) eli viides. Multa on usein kysytty heti sytopäivänä, että onko oireita. No faktahan on se, että vain osa oireista tulee sytostaatista, eikä ne ikinä ala heti samana päivänä. Osa oireista tulee kortisonipillereistä, jotka aloitetaan kaksin kappalein jo edellisiltana, sitten sytoaamuna, sytoiltana, sekä aamuin illoin seuraavana päivänä ja vielä viimeinen pari lauantai-aamuna. Ja osa oireista (eli luukivut) tulee fulphila-piikistä, joka mun pitää ottaa vuorokauden kuluttua sytosta, kehnojen veriarvojen takia, jotta syton laskemat valkosolut saadaan nousuun. Kun sytopäivä osuu mulla aina torstaille, niin pahimmat oirepäivät on eri oireineen lauantaista tiistaihin. Tällä kertaa eilen oli suussa hiukan outo maku, eli odotettavissasuun PHn muutoksia lähipäivinä. Eilen ja oikeastaan leikkauksen jälkeen koko ajan mulla on päivittäin kuumuuskohtauksia moneen kertaan. Hoitaja arveli niiden olevan tosiaankin vaihdevuosijuttuja. Mutta koska niihin ei liity hikoilu (joka olis hankalaa vaatteitten ja petivaatteitten alituisena vaihtamisena), enkä koe niitä hankalina, niin lääkitystä ei ainakaan tässä vaiheessa aloiteta. Olenkin vähä niuho vielä uusien lääkkeitten suhteen.


Eilen kokeilin myös puuduttavaa voidetta ja laastaria molempiin kämmenselkiin ennen kanyylin laittoa. Hoitaja ehdotti sitä viime kerralla ja nyt menin siis puoli tuntia ennen lääkehoitoa paikalle, jotta puudute ehtii vaikuttaa. No, kämmenselkien iho oli ihan tunnoton kyllä, mutta kun se iho ei ole mikään ongelma, vaan neulan kulku ihon alla, niin en kokenut puudutteesta olevan mitään hyötyä. Ison mustelman sain ja iso paukura tuli pelkän neulan laitosta suoneen, pientä kipua tuntui, mutta ihan hyvä verrattuna joihinkin kertoihin. Semmosta se vaan on mun suonien kanssa.

Verikokeet otettiin taas alkuviikosta ja tällä kertaa moni veriarvo oli ihan nätisti viitekehyksissään, paitsi B-Trom, joka oli pompannut kolmessa viikossa reilusta kahdesta sadasta yli neljään sataan. Se viittais maksaan, joka mulla onkin jo vuosia ollut vähän hämärä. Rasvamaksa diagnosoitiin monta vuotta sitten ja nyt tietysti leikkaus kiusasi maksaa aika lailla. Vähän myös huolestuin syöpäantigeeniarvosta, joka oli kesällä ekan lääkärikäynnin aikaan yli 1600, heti leikkauksen jälkeen noin 200 ja sen jälkeen on laskenut nätisti joka kerta. Kolme viikkoa sitten se oli 49 (kun se normaali pitäis olla alle 35) ja nyt sitten yllättäen 56. Hoitaja rauhoitteli, että nousu on niin pieni, ettei kannata huolestua. Jostain lääkärisivuilta löysin myös tiedon, että D-vitamiini voi nostaa arvoa hiukan ja minähän oon viime aikoina juonu monivitamiiniporetta joka päivä. No, jos lukema edelleen nousee ens kerralla kolmen viikon päästä, niin aletaan tutkia, että mistä se johtuu. Nyt pidän sormet ja varpaat ristissä, ettei se ainakaan nouse enää!

Yks ikävän tuntuinen oire, joka johtuu puhtaasti sytostaateista, on oman hajun muuttuminen. Uloste, pissa ja hiki alkaa haista voimakkaan omituiselta. Sytostaatti kuulemma poistuu elimistöstä noin viiden päivän ajan hien ja pissan mukana, joten siitä siis tämä. Samoin hajuaisti herkistyy. Haistan kummallisia juttuja ja ne on aika epämiellyttäviä. Keho toipuu sytostaattien haittavaikutuksista muutamassa kuukaudessa viimeisen sytostaatin antamisen jälkeen. Ja immuniteetti palailee myös hitaasti. Eli saman tien viimeisen syton jälkeen en ole terve oma itseni, ihan senkään vuoksi, kun voimat on laskeneet aika lailla tämän hässäkän aikana. Monet kaverit on ehdotelleet tapaamisia heti hoitojen loputtua, mutta mä mietin jo nyt, että miten jaksan edes aloittaa työt helmikuun alussa. Mun molemmissa työpaikoissa on fyysisiä työtehtäviä, jotka pitää ainakin laittaa tauolle joksikin aikaa. Myöskään lisätuntien ottaminen ihan lähikuukausina ei tunnu ollenkaan realistiselta. Eli hyvin hitaasti tästä toivutaan. 

Eniten mua rassaa kuitenkin se, että en ole eläissäni ollut näin kauaa poissa lapsuudenkodista! Siihen tulee nyt ainakin seitsemän kuukauden tauko, joka on aika sietämätöntä. Pääosin koronan vuoksi en voi matkustella julkisilla. Eilen kysyin hoitajalta, että voinko ottaa neljännen koronarokotteen nyt ja hän piti sitä suositeltavana, mutta ei samalla viikolla syton kanssa. Todennäköisesti täällä rokotteen saa noin kuukauden päästä, eli silloin on sytotkin jo loppu.


6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ne hajupäivät on ihan kamalia. Kun ne on ohi, pistän aina petivaatteet pesuun (esipesut, kuumapesu, etikat huuhteluveteen). En tiedä, kuinka hyvin muut sen hajun haistaa, mutta tekee mieli olla kaukana kaikista, varmuuden vuoksi. Kuljen näissä sytokerroissa viikon sinua perässä. Tosin sivuoireiden vuoksi dosetakselit jäi historiaan jo kahden kerran jälkeen.

t. anonyymi emäntä

Thilda kirjoitti...

Anonyymi emäntä; No on! Ja tuntuu, että koko katu haistaa musta leijuvan hajun, vaikka oon kotona sisällä! 😄
Mäkin pistän petivaatteet ja vaatteet aina pyykkikoriin heti kun se viikko on kulunut. Yök.
Sulle niin isot tsempit sinne hoitoihin! ❤️ Pian se on sullakin ohi!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tsemppauksista ja temppejä sinulle myös, loppusuora häämöttää!

Thilda kirjoitti...

Anonyymi; Kiitos! 🥰🥰

Anonyymi kirjoitti...

Niin se vaan aika kuluu. Ei kyllä nyt voin sanoa että huomaamattomasti tai kivuttomasti mutta kuitenkin kuluu ja etenee. Toivon kyllä sydämeni pohjasta sun puolesta, että tämä oli toiseksi viimeinen syto🙏🏻💪🏻❤️ Ja toivottavasti kaikki arvot asettuisi myös tai ainakin niille löytyisi jokin selitys, mieluusti joku D-vitamiinin yliannostus tai jotakin muuta harmittomampaa. Nyt tuli talvi ja ihana pakkaskeli,nautitaan siitäkin, vaikka ikkunan läpi katsellen jos ei jaksa tai huvita lähteä pihalle asti❤️ ja nyt pitää jo kaivaa kaikki joulukoristeet ja ainakin suunnitella joulua, vaikkei kaikkea jaksasikaan toteuttaa.
Oot mielessä.
-Anu

Thilda kirjoitti...

Anu; Onneksi kuluu! 🥰 Oon niin onnellinen siitä, että kahen viikon päästä sytot on takana! Vaikka se vipa jännittääkin oireineen.
Nautin lumisateesta ja talvesta, vaikka en mitään jaksa tehdäkään. Joulua meille ei juuri voi tehdä tänä vuonna, kun kaikki on ihan tukossa ja sekasin tulevan rempan takia. Mutta joululaulut, kynttilät, kinkku, niitä kyllä tulee. 😍